S(GS)-4 nap: a nagy Galaxy S 4 összefoglaló

Samsung Galaxy S 4

4 nap van hátra a Samsung Galaxy S 4 bemutatójáig, ami határozottan a cég eddigi legnagyobb showműsora lesz. Ez nem is csoda, hiszen amellett, hogy a dél-koreai gyártó az Android királya az újabb Unpacked eventet kvázi ellenséges vonalak mögött, New Yorkban tartják - az Apple hazai pályáján. Ráadásul a Time Squaren élőben lehet majd követni az eseményeket, amelynek alkalmából Sammyék szépen-lassan felöltöztetik az egész placcot. De nézzük, mit is tudunk a telefonról.

Sajnos - vagy épp szerencsére - a Samsung ezúttal sokkal jobb munkát végzett a telefon pontos specifikációinak titokban tartását illetően, mint annak idején a Galaxy S 3-nál. Persze láttunk kiszivárgott benchmarkokat, előre elkészített tokokat és hasonló dolgokat, de még mindig vannak olyan részletek, amelyekre nem tudunk biztosat mondani. Ilyen például a kijelző: AMOLED, SoLux vagy PHOLED? Hardveres vagy szoftveres gombok? Snapdragon 600 vagy Exynos 5 Octa?

Kijelző

Abban nagy általánosságban mindenki egyet ért, hogy a Samsung Galaxy S 4 kijelzője 4.99"-os lesz. Én még arra is hajlandó lennék fogadni, hogy ez az extra 0.19" (az SGS3-hoz képest) a szoftveres gomboknak van fenntartva, így ugyanakkora hasznos felület állna rendelkezésre, mint az előző modell esetén, amelynek a mérete véleményem szerint pontosan a telefon felső határa. Viszont így el lehetne mondani, hogy technikailag 5" a kijelző, ami mraketing szempontból fontos tényező, és a custom ROMok úgyis megoldják a tényleges teljes képernyőt. Az sem képezi vita tárgyát, hogy a kijelző felbontása 1.920×1.080 pixel lesz. 2013-at írunk, a nagyágyúknál ez dukál. Pont. 5" és FullHD.

Ami viszont már egy érdekesebb kérdés, az a technológia: logikusan az első választás mindenkinél a Super AMOLED lenne, hiszen ez nem csak a Samsung védjegye, de még nem volt olyan SGS, ami ne AMOLED kijelzővel érkezett volna. Ugyanakkor felmerültek olyan hírek is, hogy a tömeggyártással problémák vannak - majd olyanok is, hogy ezeket sikerült áthidalni. Ugyanakkor még mindig komoly esélyesként van jelen a SoLux LCD panel is. Ez elvileg fényesebb és energiahatékonyabb is, mint az AMOLED, de itt jön a képbe a legfrissebb nevező is, a PHOLED.

Ez technikailag egy AMOLED kijelző, amely a 'green PHOLED' névre hallgat és zöld-sárga színt használ, ami 25%-kal hatékonyabb, mint a jelenlegi társa, valamint kevesebb energiát használ működése során és fényesebb is. Emellett a Sony Xperia Solanál látott Floating Touch technológiát is támogatja, amellyel érintés nélkül "nyomkodhatjuk" a telefont.

Kamerák

A jelek szerint az SGS 4 egy 13 megapixeles hátoldali és egy 2.1 megapixeles előlapi kamerával érkezik majd, plusz emellé mindenféle szemkövető technológiák és a Samsung Orb is jár majd, ami lényegében a cég Photo Sphere variánsa lesz, amivel 360°-os képeket lehet készíteni.

A Smart Stay mellett az úgynevezett Smart Pause, Smart Scroll és Smart Rotation is elérhető lesz. Az első kettő segítségével a telefon a szemmozgás alapján képes lesz megállítani a videót, illetve az oldal aljára/szélére érve automatikus görgetni a tartalmat. Ha ezek igaznak bizonyulnak a Galaxy S 4 lesz az első olyan telefon, ami a szem által végrehajtott gesztusokkal is vezérelhető lesz.

De nézzük meg az eddigi kedvenc koncepciómat, ami szinte biztos, hogy (sajnos) nem fog megvalósulni:

Hardver

Ez az a pont, ahol igazán érdekesre fordulnak a dolgok. A 2GB RAM és a 16/32/64GB ROM nem igazán számít újdonságnak, azonban a nyolc magos Exynos 5 Octa processzor igazi vadállatnak ígérkezik. Bár korábban úgy tűnt, hogy az amerikai LTE hálózatok miatt odakint Snapdragon 600 processzort kap a Galaxy, a nem rég kiszivárgott benchmark tanúbizonysága szerint az SGS 4 "világtelefon" lesz, azaz ugyanaz a modell a világ bármely pontján képes lesz csatlakozni a hálózatra. Na de mi is ennek a nyolc magnak a lényege?

Az Exynos 5 Octa két négy magos szettel van felszerelve: a kevesebb erőforrást igénylő folyamatokat a kevesebbet fogyasztó Cortex-A7 magok szolgálják majd ki, míg amikor erő kell, akkor akcióba lépnek a Cortex-A15-ök. Ezzel jelentősen csökken majd az energiafogyasztás, ami a PHOLED kijelzvel kombinálva már komoly megtakarítást jelenthet.

Emellett nem szabad megfeledkezni a vezeték nélküli töltésről sem, amely elvileg a hátlap cseréjével lesz megoldható.