„Vincent Van Gogh álmai” a Samsunggal és egy Whovian szemével

Tartalomjegyzék

Samsung Series 9 UHD TV

Doctor Who rajongóként számomra két dolog miatt is roppant érdekes és izgalmas volt a Samsung Series 9 UHD TV bemutatója, amit összekötöttek a "Vincent Van Gogh álmai" című kiállítással. Egyrészt érdekelt, hogy mit tud Sammyék roppant tévéje testközelből, másrészt feltett szándékom volt, hogy Vincent képeit tüzetesen átvizsgálom a Doctor és T.A.R.D.I.S. nyomait keresve. A dupla várakozást pedig dupla siker koronázta.

Ugyebár volt nekünk az ötödik évadban a Vincent and the Doctor című epizód, ahol kedvenc Time Lordunk és Vincent Van Gogh közös kalandba keveredtek. Ennek eredményeként például a Napraforgók című festményen a vázára a festő neve mellé a Doctoré is felkerült - sajnos azonban ezt sikerült eltüntetnie, amikor kitörölte magát a történelemből. Plusz ugye ekkor hullt le a lepel a sztori egyik kulcsfontosságú részletéről is, de nem akarok spoilerezni.

Plusz ugye a végén még egy Van Gogh kiállításra is elviszi Vincentet, amikor a festő elkezd kételkedni magában. A tárlatot egyébként az egyik legzseniálisabb brit színész, Billy Nighy vezette, akit szerintem az Igazából szerelemből mindenki ismer. Igen, ő volt az, aki a You Know I Love Christmas című agyrák-táplálékkal a film legjobb öt percét hozta. De ennyire ne kanyarodjunk el.

Szóval, a tőlem megszokott teljes és igazi gyermeki lelkesedéssel belevetettem magam a kiállításba, keresve a Doctorra utaló jeleket. Céltudatos voltam bizonyos képeket illetően, így megálltam a sorozatban is látott The Starry Nightnál. A reményeim és a sejtéseim pedig pár perc alatt be is igazolódtak, bár nem igazán értette senki, hogy miért vizsgálom két centiről a képet. De sikerült egyértelmű és tagadhatatlan bizonyítékot találnom arra, hogy a Doctor valós és találkozott is Vincenttel:

Természetesen emellett a kiállítás önmagában is roppant érdekes és látványos, valamint a Samsung TV-ken látható 3D rekonstrukciók és összeállítások nagyon jól sikerültek. Az animációkat megfelelő fény- és hanghatások kísérik, minden esetben tökéletes atmoszférát teremtve az adott festmény(ek)nek. Jártam már sok múzeumban és kiállításon, de utoljára ennyire talán a Munkácsy-művek "együttállása" nyűgözött le, jó sok évvel ezelőtt, emlékeim szerint Pécsen.

A festmények mellett beleolvashatunk Van Gogh levelezésébe is, valamint az adott korszakára jellemző információkat is olvashatunk. Végül, de nem utolsó sorban pedig a katakombákban hűvös, kellemes idő van. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, Whovianoknak pedig kötelező. De gondolom ezt nem kell kétszer mondanom.

Persze nem feledkeztem meg Sammyék roppant monstrumáról sem, a Series 9 UHD TV-ről. A 216cm-es, 4K felbontású kijelző egy egyedi és igen érdekes keretben foglal helyet, ami egyben a hangrendszernek is otthont ad. A képe valami fenomenálisan gyönyörű, és természetesen támogatja az Evolution Kitet, valamint rendelkezik egy úgynevezett One Connect Box-szal is, amibe gyakorlatilag csak be kell dugni a kábelt, a többit pedig elintézi a TV.

Tudásban a Samsung Smart Hub 2.0 mellett a Smart TV-k minden képességével rendelkezik, súlya pedig cirka 100 kiló körül mozog. Ha valaki szeretne esetleg egyet a nappaliba, akkor a felszereléssel és a szállítással nem kell majd bajlódnia: Sammyék mindent elintéznek. Oké, éppenséggel az ára is megvan a készüléknek, de aki ilyenben gondolkodik, az valószínűleg nem fog ezen a jelentéktelen apróságon fennakadni.

A tévével és a kiállítással kapcsolatos további információk a következő oldalon, a hivatalos közleményben olvashatóak!

Ja, és még egy apró érdekesség: a kiállítás egy héttel az után zárja be kapuit, hogy bemutatásra kerül a Doctor Who 50. évfordulójára készített különkiadás. Amiben David Tennant is szerepel majd.