Nem mindennapi portréfotókkal hirdeti a természetességet Trokán Nóra és a Huawei

Az öregedésben rejlő természetes szépséget helyezi fókuszba a Huawei és Trokán Nóra első közös fotókiállítása. A fekete-fehér portrékból álló sorozat olyan 25 és 45 év közötti nők és férfiak képeit mutatja be, akik büszkén viselik az arcukon és a testükön az idő múlásával megjelenő változásokat. A kiállítás megnyitóján Trokán Nóra fotós-színművész, Ott Anna kulturális menedzser, Kiss-Nemes Veronika pszichológus a szépségmítoszokról, a közösségi médiába feltöltött képek és a valóság viszonyáról, valamint a magyarok filterezési szokásairól beszélgettek. A tárlat szeptember 17-28-ig megtekinthető a Société Budapest-ben.

Mi a viszonyunk az öregedésünkhöz? – erre a kérdésre keresi a választ a Huawei és Trokán Nóra első közös portréfotó-kiállítása. Az Észrevétlen szépség elnevezésű projekt célja, hogy hétköznapi emberekről készített fényképeken mutassa meg a természetességben és az öregedés jeleiben rejlő bájt. A fotózás területén szintén otthonosan mozgó fiatal színésznő olyan 25 és 45 év közötti, hétköznapi emberekről - köztük a Huawei munkatársairól - készített portréfotókat, akik elfogadják saját öregedésüket és annak apró jeleit. Trokán Nóra pályafutása során először készített okostelefonos fotósorozatot:

„Mobillal többnyire útközben, impulzívan fotózom, míg egy-egy felkérés esetén profi fényképezővel szoktam készíteni a képeket. Teljesen más a két eszköz, és mivel alapvetően hagyományos géppel dolgozom, nagyon izgalmas volt számomra Huawei P30 Pro-val készíteni a portrékat. Rengeteg beállítási lehetőséget és megoldást kínál, gyakorlatilag mindent le lehet vele képezni, amit egy profi géppel. Szinte már zavarba ejtő a technológiája.” – mondta a fotós-színművész.

Nem egy szarkalábon múlik a boldogság
A kiállítás megnyitóján a természetes szépségségről, az öregedésről, valamint ezek közösségimédia-felületeken való megjelenéséről is beszélgettek a résztvevők. Trubek Zsuzsa, a Huawei PR menedzsere elmondta, okostelefon-gyártóként fontos, hogy ne csak a készülékek technológiai adottságait fejlesszék, hanem a mobilok gyakorlati használatával kapcsolatosan is felhívják a figyelmet az eszköz helyes használatára:

„Nem volt még korábban olyan mobilfotó-kiállítás, amely kifejezetten a ráncok, a kopaszodás és az öregedés jeleinek elfogadására irányult volna. Fontos, hogy a felhasználók felelősséggel bánjanak csúcskészülékeink kameraképességeivel és a természetesség olyan univerzális érték, amelynek megörökítését, népszerűsítését a Huawei is szívesen támogatja. Az okostelefonokkal szebbnél szebb fotókat tudunk készíteni, de egy fénykép akkor igazán átütő, ha az adott személyt, tárgyat, tájat a maga valódi szépségében képes megörökíteni. Az öregedés egy teljesen természetes dolog, amelynek ugyanúgy helye van az internetes felületeken, mint minden más életszakasznak.” - tette hozzá Trubek Zsuzsa.

Kiss-Nemes Veronika pszichológus elmondta, a socialmedia-oldalakon látott képek jelentős hatással vannak a saját önképünk alakulására: „Ha valamit sokat nézünk, egy idő után azt fogjuk szépnek, vonzónak tartani. Az ideálok folyamatosan alakulóban vannak, más volt a szép a 60-as, vagy a 90-es években, illetve más tetszik most. A fontos az, hogy tisztában legyünk a saját értékünkkel, és ne gondoljuk, hogy azért, mert már vannak ráncaink vagy őszül a halántékunk - az Instagramon követett idolunknak pedig nem - ezért kevesebbek lennénk.”

Veronika szerint azzal, hogy az emberek tovább járnak egyetemre, később kezdenek el egzisztenciát építeni és vállalnak gyermeket, mint a szüleik korosztálya, az egyes életszakaszok kitolódtak és az öregedéstől való félelmet az mozgatja, hogy azt hiszik, lemaradnak bármiről.

„A környezetünk, a családunk nyomása és elvárásai, a közösségi médiában látott tökéletesség szorongást válthat ki, és azt a téves benyomást kelti, hogy akik csodálatos képeket osztanak meg magukról és nincs egy szarkalábuk, vagy őszhajszáluk sem, biztosan boldogok. Ez azonban nem feltétlenül igaz.” – tette hozzá a pszichológus.

Önmagunk tükrében
Ott Anna a Société kulturális menedzsere aktív követőtáborral rendelkezik a közösségi oldalakon és számára fontos, milyen példát mutat a követőinek. „Azok, akik az online térben emberek százezreit képesek megmozgatni, felelősséggel tartoznak azért, milyen értékeket közvetítenek. A természetesség univerzális erény és bár egyre több olyan kezdeményezés van, aminek ez áll a középpontjában, még mindig több kedvelés van a filteres, manipulált fotókon. A közösségi média egy izgalmas, hasznos felület, de a szemléletformálás mindig időbe telik. Ha önazonosak vagyunk és megválogatjuk, milyen célok mellé állunk oda, azzal példát is mutatunk és elindulhat a változás.”

A Huawei és Trokán Nóra közös kiállítása a gyártó nemzetközi Infocus mobilfotó-versenyének magyar kísérőrendezvénye. A megmérettetés legjobb alkotásait 123 478 pályamunka közül, 6 kategóriában választotta ki a neves fotóművészekből és a Huawei illetékeseiből álló szakmai zsűri. A tárlatban az Infocus legjobb képei is helyet kaptak, amelyek portréfotókkal együtt várják a látogatókat szeptember 17-től 28-ig a Société Budapest-ben.