LG Optimus 4X HD: pozitív csalódás, minden tekintetben [VIDEÓ]

LG Optimus 4X HD

Telefonok tesztelésekor igyekszem minden esetben fair lenni, de sokszor nehéz. Az elvárásaim egyenes arányban növekednek a megjelenés idejével és az árával, főleg, ha a belül található vas sem épp egy C kategóriás kínai kacat. Sajnos az LG telefonjaival rendszerint befürödtem minden alkalommal, így az Optimus 4X HD-t is egy kicsit több kétkedéssel fogadtam, mint amit megérdemelt volna. Szerencsére ezúttal pozitívan csalódtam a telefonban, ráadásul számos olyan extrát találtam az Optimus UI 3.0-ban, ami határozottan példamutató lehetne mindenkinek.

A 4X HD külseje műanyagból készült, a hátlap mintázott, míg oldalról két alumínium csík zárja közre a recézett sávot. A hangerőszabályzó gombok a bal oldalon, míg a a Power gomb a telefon tetején található. Személy szerint jobban szeretem, ha oldalra teszik. A kijelző alatt található található a három gomb, amely közül a középső Home az egyetlen hardveres, a Menu és a Back kapacitívak. Az USB csatlakozó a telefon alján, a jack a tetején található.

Kijelző

Az Optimus 4X HD egy 4.7"-os True HD-IPS LCD panellel lett felszerelve, ami az 1.280×720 pixeles felbontásnak köszönhetően 312PPI-s pixelsűrűséget eredményez - ez majdnem egy szinten van az Apple Retinájával. A képminőségre nem lehet panaszunk, bár az AMOLED-hez szokott szemnek egy kicsit sötét, kontraszttalannak tűnhet időnként a kijelző. Plusz, mint nagyjából minden telefon gyárilag, a 4X HD alapértelmezett beállításai is a "meleg" beállításokat idézik. Ellenben a színeknél nem jelentkezik az a "túlzott szaturáció", amivel az AMOLED paneleknél találkozhatunk - és sokan nem is szeretik. A kontrasztra sem lehet panasz, míg napfényben is teljesen jól látható és olvasható bármi, ami megjelenik.

Akkumulátor

A négy magos processzor és a nagy méretű kijelző mellett jogos az aggodalom, hogy vajon mennyit bír a 2.150mAh-s akkumulátor egyetlen feltöltéssel. Szerencsére itt is minden rendben volt, minden esetben kihúztam egyetlen feltöltéssel reggeltől estig - hozzáteszem, hogy a Facebook app nem volt telepítve soha, ami azért rendesen szívja a kraftot. Stand by módban az asztalon hagyva egyetlen éjszaka alatt nagyjából 20-25%-ot merült, ami azt hiszem megint jónak mondható a szinkronizációt és a négy magot figyelembe véve.

Relatív intenzív használat - Facebook Messenger, e-mail, GTalk, internetezés, zenehallgatás és navigáció - mellett nagyjából 14-16 órát húzott le, ami megint csak jó pont. Azonban nem árt, ha ilyen előrelátások mellett hordunk magunkkal egy töltőt, biztos ami biztos (bármilyen telefon esetén).

Teljesítmény

A négy magos Tegra 3 mellett 2GB RAM van a telefonban, ami teszi a dolgát. Gyakorlatilag egyszer nem vettem észre, hogy kezdett volna elfogyni az erőforrás, még akkor sem, amikor a lista szerint már vagy 30 alkalmazás futott - köztük a Facebook Messenger, Google Chrome, Messaging, vagy épp valamilyen játékok, zenelejátszó, Maps és gyakorlatilag minden, amit az ember naponta legalább egyszer elindít.

Emlékeim talán egyszer kellett csak újraindítanom és őszintén akkor sem sikerült rájönnöm, hogy pontosan mi volt az, amiért nem működött valami.

Android és az Optimus UI

Személy szerint én nem szeretem egyik gyártói skint sem. Sokkal jobban tetszi a vanilla Android futurisztikus, Holo-témája és szerintem minden gyártónak kötelező lenne választhatóvá tennie.

Szerencsére az LG gondolt arra, hogy nem mindenkinek egyforma az ízlése és ezért négy téma közül választhatunk. Az alapértelmezett mellett egy letisztultabb, professzionálisabb, egy lazább, gyerekesebb és egy abszolút női kiadás áll rendelkezésünkre. A gyári launcher is teljesen rendben van funkcióit tekintve, bár az App Drawer működését nem igazán sikerült megfejtenem. Külön listázza a gyári és a letöltött alkalmazásokat, amik között folyamatosan scrollozhatunk - plusz néha előkerült pár rejtett kategória, amit nem teljesen értettem, hogy honnan vagy miért került oda.

A widget fület azonban csak manuális kiválasztás után érhettük el, majd a szokásos módon elhelyezhettük a homescreenen ahol saját mappákat is létrehozhattunk. Ezek leginkább egy post-it cédulára emlékeztettek és amennyiben minimálisra kicsinyítettük őket kattintásra egy animáció keretében ugrottak fel. Emellett bármelyik widgetet úgy méreteztük, ahogy akartuk. Ami miatt viszont mindenképp piros pontokat érdemel az LG, azok a beépített funkciók. Ezek közé tartozik a beépített hívásszűrő, csendes órák (quiet hours), hívás-költség számláló, plusz a teljes backup és restore lehetősége, amivel nem csak az alkalmazásokat, de a hozzájuk tartozó adatokat és beállításoikat is visszaállíthatjuk egy factory reset után. Végül, de nem utolsó sorban a Power menü tartalmaz Reboot opciót.

Ahol viszont kicsit elvérzett a dolog, az a 4.0.3-as Android - bár ha minden igaz tavasszal lesz Jelly Bean a telefonra. Addig sajnos az extended notifications előnyeit nem tudjuk kihasználni, azonban a Quick Toggles helyett az LG saját megoldása rendelkezésre áll.

Az egyetlen nagy hátulütő azonban az volt, hogy a Google fiókba történő bejelentkezés után a telefon nem kezdte el automatikusan letölteni az alkalmazásokat.

Bloatware

Bérmennyire is jó egy custom UI beépített funkcióit tekintve, nem mehetünk el szó nélkül a bloatware mellett szó nélkül. Hasonlóan a többi OEM-hez, a 4X HD is felvonultatja a gyártó saját előtelepített alkalmazásait. Szerencsére ezek száma relatíve visszafogott és hála az Ice Cream Sandwichnek le is tiltogathatjuk a legtöbbet és nem fognak zavarni minket. 

NFC

Személy szerint ma már nem tudok elképzelni egy valamire való okostelefont NFC nélkül így kifejezetten örültem neki, hogy a 4X HD-ba is belekerült a chip. Az Android Beam gond nélkül működött, valamint a tagekkel is remekül eljátszottam. A két matrica tartalmaz néhány alapértelmezett beállítást, amelyeket a beépített alkalmazás segítségével módosíthatunk. Ha pedig szeretnénk aktiválni a profilokat mindössze elég hozzáérinteni a telefont a taghez és nézni, ahogy a varázslat megtörténik.

Verdikt

Az LG Optimus 4X HD remek példát mutat arra, hogy igenis lehet tisztességes Androidot kiadni még akkor is, ha relatíve kevésbé sikeres szériát tudhat maga mögött a gyártó.

Mind az akkumulátor-idő, mind a teljesítmény hozza az elvártakat és mindenképp biztató jövőt jósol az új modellek számára, legyen szó az Optimus G-ről vagy az F szériáról. Vagy épp a Nexus 4-ről.