Utolsókból lettek elsők a programozóversenyen

Minden korábbinál több csapat adta le a jelentkezését az NNG hetedik C++ Grand Prix programozóversenyére. A mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos feladatban az Utolsó nevű csapat szerezte meg az első helyet. Elmondásuk szerint a siker titka idén a csapatmunkában és az alapos tesztelésben rejlett.

Az ország egyik legnagyobb programozóversenyén, az NNG C++ Grand Prix-n idén több mint 150 csapat szerette volna megmérettetni magát. A tét igen jelentős volt, hiszen közel kétmillió forint összdíjazású a verseny. A döntőbe végül a 10 legjobb kerülhetett be. Ők az egész napos feladatmegoldás után, péntek este szálltak harcba egymással, hogy eldöntsék, kinek sikerült megírnia a mindenki mást legyőző programot. A korábbi évekhez hasonlóan egy mesterséges intelligencia kifejlesztésén dolgoztak a csapatok. A cél egy stratégiai játék megnyerése volt a többi versenyző csapattal szemben. Nagy hangsúlyt kapott a programozói ismereteken túl a nyerő stratégia kitalálása is. Emiatt nem csupán a tapasztalat számított – a kreatív feladatmegoldás is elengedhetetlen volt a sikerhez.

Az NNG Hero fejlesztője, egyúttal a verseny egyik főszervezője, Blahut György – ahogy a cégnél ismerik, Fable – a döntő után elmondta: „Nagy öröm volt látni, hogy hatvan tehetséges fejlesztő, fiatalok és tapasztalt veteránok egyaránt részt vesznek a versenyen és egy teljes napot a kihívás megoldásával töltenek. A 10 órás fejlesztés után is nagy lendülettel, motiváltan vetette bele magát mindenki a péntek esti döntőbe. A számos ismerős arc mellett új embereket is megismerhettünk, és reméljük, a következő versenyeken is találkozhatunk majd velük – versenyzőként, vagy a legjobbakkal akár már NNG-s kollégaként, és jövőbeni versenyszervezőként.”

A mezőny nagyon erősnek bizonyult, minden eddiginél több csapat jelentkezett a versenyre. Emiatt, a több mint 150 nevezés beérkezése után, idén ismét hirdetett külsős és belsős kategóriát is a szervező NNG. Előbbiek között az első helyet az Utolsó csapat szerezte meg, a második helyre a Tutúúú futott be. Tavalyhoz hasonlóan ismét előkelő helyezést ért el egy gimnazista csapat, ezúttal a Bojlai: harmadik helyezettként utasították maguk mögé a több évtizedes tapasztalattal rendelkező versenytársakat.

A győztes Utolsó tagjai több programozóversenyen indultak már, összeszokott csapatként érkeztek: „Bár különböző cégeknél dolgozunk, nagyon szeretjük magunkat megmérettetni, így a versenyhelyzet nem volt számunkra idegen. Kiemelendő, hogy ilyen letisztult keretrendszerrel, mint amit az NNG-s szervezők biztosítottak, ritkán találkozunk, élvezetes volt benne dolgozni. A sikerünk kulcsa a stratégiánk volt. Először csak az alap algoritmust fejlesztettük és teszteltük le, nem bonyolítottuk. Csak akkor kezdtünk el egyre több extrát beleépíteni, amikor már tökéletesen működött. Így bőven maradt időnk a végén a tesztelésre, ellenőrzésre is.” – mondta el Bartal Zoltán csapatkapitány.

Az NNG-s belső döntőt megnyerő DBeast tagjai a siker titkába is betekintést engedtek: „A győzelem kulcsa a triónk megfelelő összetétele és az összehangolt csapatmunka volt. A két fejlesztőnk kódját tesztelőnk folyamatosan ellenőrizte, így rögtön kiderült, hogy mi működik és mi nem. Bár az köztudott, hogy az IT fejlesztők általában nem szívlelik a tesztelőket, hiszen mindig kiszúrják a bugokat – ami hasznos, de nekünk, fejlesztőknek plusz munkát jelent –, a versenyen bebizonyosodott: a közös sikerhez elengedhetetlen az összedolgozás. A két szakterület kiegészíti, támogatja egymást, legyen szó versenyhelyzetről vagy hétköznapi munkavégzésről. Az NNG-s mindennapokban is törekszünk a folyamatos összhangra és együttműködésre, ez az összeszokottság vezethetett a Grand Prix első helyéhez.”

A győztes csapatok tagjai mintegy egymillió forintos fődíjon osztozhattak, egyenként 300.000 forint értékű műszaki vásárlási utalvány volt a jutalmuk. A második helyek 200-200 ezer, a harmadik helyezések 100-100 ezer forintot értek.