Naponta 20.000 fiatalt zárnak ki a Facebook-ról

Facebook

A Facebook nemrégiben botrányos jelentést tett közzé, mely szerint naponta 20.000 gyereket kénytelenek eltávolítani az adatbázisukból, mivel azok hazudnak a korukat illetően. A Facebook alkotói úgy látszik nem ok nélkül hozták létre az egyébként nem túl szigorú szabályzatot, ennek ellenére mégis sok, a korhatár alatti fiatal próbálja megszegni a felhasználói feltételeket azzal, hogy idősebbnek ada ki magát, mint a valós életkoránál.

Mozelle Thompson, a Facebook felelős alkalmazottja elmondta az Ausztrál kormány cyber-biztonsági felügyelőjének:

"Vannak emberek, akik hazudnak. Vannak, akik 13 év alattiak (és mégis hozzáféréssel rendelkeznek a közösségi oldalhoz). A Facebook 20.000 regisztrációt távolít el naponta amiatt, mert sokan az életkor korlátozás ellenére regisztrálnak az oldalra."

Ehhez természetesen hozzá kell tenni, hogy a Facebook folyamatosan igyekszik küzdeni a probléma ellen, azonban a naponta beérkező nagymennyiségű regisztráció jelentősen megnehezíti a helyzetet. Ráadásul elsősorban ennek a hatalmas népszerűségnek köszönhető, hogy a fiatalabb korosztály sem szeretne kimaradni a "jóból", és minden tiltás ellenére is fáradhatatlanul azon munkálkodik, hogy megkerülje a biztonsági intézkedéseket, fittyet hányva a használati feltételekre. A szűrésben nagy segítséget jelent maga a közösség is, mivel a végfelhasználói szerződésben elérhető a support linkje, ahol bejelenthetjük a gyanús regisztrációkat, mitöbb, ezt az apró szívességet kérik is tőlünk.

Itt látható, mennyire világosan van feltüntetve a közösségi oldalóriás végfelhasználói szerződésében a 13 éven alattiak kizárása:

  • Nem fogadunk el információkat 13 évesnél fiatalabbakról. Ha 13 éves még nem múltál el, kérjük, ne próbálj regisztrálni a Facebook-ra, vagy személyes adatokat szolgáltass ki nekünk. Ha felfedezzük, hogy információkat tárolsz az oldalon 13 évesnél fiatalabbról, törölni fogjuk a regisztrációt, amilyen gyorsan csak tudjuk. Ha úgy gondolod, hogy adatokat tárolunk 13 évesnél fiatalabb személyről, kérjük, vedd fel a kapcsolatot velünk ezen a linken.
  • Szülői részvétel. Erősen ajánljuk, hogy a fiatalabbak, a 13 év alattiak, és a fölötte lévők is kérdezzék meg szüleiket, és engedélyükkel regisztráljanak csak a Facebook oldalra. Személyes adatfeltöltés csak a szülők engedélyével érvényes. Kérjük a szülőket, hogy tanítsák meg gyermekeiket a helyes és biztonságos internet használatra. Segédanyag a szülőknek, hogy megfelelően tárgyalhassák ezt meg csemetéikkel a következő oldalon találhatóak.

Miközben tág körökben ismeretes, hogy a Facebook keresési metódusa meglehetősen gyenge, mégis igyekeznek kiszűrni a hazug regisztrálókat. Thompson elmondta, hogy a közösségi portál hamarosan egy speciális, úgynevezett cybersafety csoportot bérel fel a szabályszegők felderítése érdekében, akik Ausztráliai székhelyükön próbálnak majd megbirkózni a fennálló helyzettel.