Megújúlt a zzEPG, az elektronikus műsorújság

zzEPGA zzEPG egy magyar fejlesztésű, teljesen ingyenes, elektronikus műsorújság, mely több, mint 160 különböző tévécsatorna műsora között teszi lehetővé a böngészést. A program a tvmusor.tv oldalról tölthető le, és pár, egyszerű lépés után azonnal használatba vehető. A továbbiakban egy step-by--step bemutatóval egybekötött teszt következik.

Első indításkor egy login képernyő fogad. Bevallom őszintén, az ablak felső részére elhelyezett, halványszürke szöveg, mely közli velem, hogy új felhasználóként csak ki kell töltenem a három mezőt, nem tűnt fel, így egyből a honlapon kerestem a Regisztráció menüpontot. Ezt talán kicsit jobban ki lehetne emelni, de végülis hamar megtaláltam. Beírjuk a kívánt felhasználónevet, jelszót, e-mail címet, és már mehetünk is a következő lépésre.

Első indításkor a program figyelmeztet, hogy töltsük le a legfrissebb adatbázist. A gombra rákattintva ez kb. 20-30 másodpercet vesz igénybe. Nem kell megilyedni, a frissítés után ugyanúgy megjelenik a gomb, de nyugodtan lépjünk tovább, ha lefutott a folyamat.

zzEPG KategóriaA második ablak a Csatornacsoportok létrehozásának lehetőségét kínálja fel. A funkció segítségével saját kategóriákba sorolhatjuk a különböző adókat - pl. zenei, sport. A program alapértelmezésben több ilyen csoportot is tartalmaz, melyek jól össze lettek szedve. Itt ismét kisebb problémába ütköztem, mely megint csak a GUI-hoz köthető. Új csoportot szerettem volna létrehozni, melybe a ténylegesen nézett csatornákat teszem bele. A törlő gomb mellett a képen nyíllal jelzett, halványan megjelenő kis dobozba kell belekattintani, majd beírni a kívánt nevet a saját csoportnak. Az első karakter leütésére megjelenik egy zöld "+" gomb, de egészen addig nehezen észrevehető. Miután hozzáadtuk, a jobb oldali oszlopból könnyedén beilleszthetjük kedvenc csatornáinkat annak kiválasztásával, majd a nyílra kattintással. Sajnos több csatornát sem a Shift, sem a Control billentyű segítségével nem lehet egyszerre kiválasztani.

A második menüpontban egyszerűen testre szabhatjuk, milyen esetekben és milyen gyakran emlékeztessen a program, hogy az általunk kiválasztott műsor hamarosan kezdődik. A Megjelenés, viselkedés menüpont alatt a Tray ikonra kattintásra megnyíló ablakot, valamint a program alapvető működését (buborék tippek, frissítések keresése, stb.) állíthatjuk be. A TV Támogatás segítségével megadhatjuk a programban, hogy melyik adó melyik hányas csatornán került tárolásra a készülékünkben, illetve tuner esetén automatikus felvételt is beállíthatunk.

Amennyiben nem megy 24/7 a számítógépünk, de szeretnénk, ha a program automatikusan felvenne minden kiválasztott műsort, úgy az A számítógép bekapcsolása menüpontban megadhatjuk jelszavunkat (ha használunk), majd a program a felvételeket a Windows Feladatütemező-höz hozzáadva elvégzi a többi munkát.

A Twitter menüpont alatt megadhatjuk Twitter fiókunk adatait, majd az OK gomb megnyomásával bezárul a Beállítások ablak (természetesen ez később még elérhető lesz a programból).

zzEPG kedvenc műsorA következő lehetőség kedvenc műsoraink megadása. Több szempont alapján is kilistázhatjuk az éppen futó műsorokat, én jobbnak láttam kitörölni minden alapértelmezett lehetőséget. Bevallom, itt is ütköztem némi akadályba. Az Új feltétel-re kattintva megjelenik egy legördülő lista, ahol számos lehetőség tárul elénk. Én először a Csatornák közül kiválasztottam a saját csoportomat, majd ismét az Új feltétel-re kattintva a Műsornév opciót választottam. Itt véleményem szerint jobb lenne egy kis ablak, ahol beállíthatjuk, hogyan szeretnénk keresni, illetve mire. Amennyiben a hogyan-t szeretnénk változtatni, úgy a képen nyíllal jelzett feliratra kattintsunk rá. A mit beállítása egyszerűbb. A megjelenő "<Kattints ide a szerkesztéshez>" feliratra kattintva megadhatjuk a feltételeket. Sajnos a program az angol címekre nem hoz találatokat, ami szerintem komoly hiányosság. A keresési feltételek kipróbálásával megjelennek a találatok, vetítési időponttal és csatornával együtt. A jobb alsó sarokban található Mentés gombbal elmenthetjük a feltételek alapján kapott találatokat könnyedén.

zzEPG mainEzután el is kezdhetjük használni a programot. Első indításkor megjelenik a Vendégváró nevű ablak, ahol a program különböző funkciói vannak felsorolva, valamint mindegyikhez tartozik egy-egy rövid, szöveges leírás is. Amennyiben nem szeretnénk ezt az ablakot többet látni, a bal alsó sarokban lévő doboz bepipálásával elérhetjük ezt. Az itt látható lehetőségeket a tray ikonra jobb egérgombbal való kattintással is elérhetjük.

zzEPG CsatornafigyelőA Csatornafigyelő segítségével nyomon követhetjük kedvenc csatornáink aktuális, valamint hamarosan kezdődő műsorát. A címre kattintva egy kis menü jelenik meg, ahol különböző információk, illetve hivatkozások, lehetőségek  találhatóak. Valamint láthatjuk, meddig tart még az aktuális műsor.

A Műsorfigyelő segítségével a különböző csoportokban található csatornák aktuális műsorait láthatjuk, egymás alatt felsorolva. Hasonlóan az előzőhöz, a címre kattintva itt is előugrik a korábban már bemutatott menü.

zzEPG műsorújságA Műsorújság kiválasztásával egy, a port.hu-hoz hasonló táblázatot kapunk, ahol a kiválasztott csatornák aznapi műsora látható. A címre kattintva itt is elérhető a korábban már említett menü. Az ablak jobb oldalán található csúszka segítségével könnyedén beállíthatjuk az időpontot, a program pedig automatikusan odaugrik a csatornák kínálatában az időponthoz. A csatorna nevére kattintva megjelenik a Csatornafigyelő. Az időcsúszka felett található +, illetve - gombok segítségével hozzáadhatunk, illetve elvehetünk a megjelenített csatornákból. A mellettük található jobbra, illetve balra nyilak segítségével könnyedén navigálhatunk a különböző adók között, melyet a kiválasztott csoport tartalmaz.

Az OnlineTV-k és Rádiók menüpont alatt számos, az interneten sugárzó adó műsorát tekinthetjük meg, illetve hallgathatjuk. A beépített program segítségével a zzEPG-n belül is tudjuk hallgatni a rádióadókat, melyek számos különböző stílust képviselnek. A tv adók nevére kattintva a program azok honlapjára irányít minket. Az ablak jobb oldalán egy kis chatbox is helyet kapott, ahol a többi felhasználóval, illetve a fejlesztővel is beszélgethetünk.

Az alsó négy lehetőség a program első indításakor felbukkanó lehetőségeket foglalja magában. Az egyetlen újdonság a Kedvencek vízjele, mely a képernyő jobb felső sarkában elhelyezett kis üzenetben jelzi, mikor kezdődik legközelebbi kedvencnek jelölt műsorunk.

Mindent összevetve a zzEPG egy nagyon hasznos kis program, melynek segítségével könnyedén számon tarthatjuk, mikor kezdődnek kedvenc műsoraink, illetve automatikus felvételt is beállíthatunk. A felhasználói felület véleményem szerint néhány helyen lehetne jobb, pár dolog kaphatott volna kiemeltebb megjelenítést, de kb. 10 perc alatt bele lehet tanulni a program használatába. A különböző lehetőségeknek köszönhetően könnyedén állíthatunk be emlékeztetőket, valamint a Goole Calendar-ba való pár kattintásos felvitelnek köszönhetően SMS értesítést is kaphatunk, ha kezdődik egy-egy műsor, amiről nem szeretnénk lemaradni.