Más gépén bankolnak a magyar internet-felhasználók

ESET

Az ESET Magyarország felmérése szerint a magyar internet-felhasználók 58 százaléka alkalomadtán barátja vagy munkatársa számítógépét használja e-mailjei ellenőrzésére, 34 százalékuk pedig nyilvános számítógépekről is belép postafiókjába. Emellett a felhasználók 10 százaléka ismerősei számítógépén is bankol, 4 százalékuk pedig különböző - például internetkávézóban elhelyezett - nyilvános számítógépeket használ utalásainak elintézésére. Barátai számítógépéről a felhasználók 3 százaléka vásárol olykor hitelkártyával, 1 százalékuk pedig nyilvános számítógépről. 

Különösen a fiatalok óvatlanok, a 18-29 évesek 71 százaléka használta már ismerőse számítógépét arra, hogy azon keresztül ellenőrizze saját levelezését, 46 százaléka pedig arra, hogy belépjen Facebook fiókjába.

A vírusvédelmi rendszereket gyártó ESET szakértője a felmérés eredményei kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy a legbiztonságosabb, ha kizárólag saját számítógépünket használjuk levelezésre és banki ügyeink intézésére. 

„A nyilvános számítógépek többségére szinte bárki telepíthet olyan kémprogramot, ami ellophatja jelszavainkat. Ezért ezeken lehetőleg ne adjuk meg jelszavainkat, és semmiképpen se lépjünk be internetbankunkba” - figyelmeztet Kiss Zoltán Gergő. A vírusszakértő azt tanácsolja, hogy ha a gépünk nélkül indulunk nyaralni, akkor készítsünk egy olyan ideiglenes e-mail címet, amit csak az utazás során használunk, és ennek segítségével tartsuk a kapcsolatot ismerőseinkkel. 

Emellett érdemes óvatosan eljárni akkor is, ha saját számítógépünket nyilvános vezeték nélküli hálózatokban használjuk. Ilyenkor is jobb elkerülni a személyes adatainkat is tartalmazó internetes szolgáltatások használatát, és fontos az is, hogy olyan biztonsági programcsomagot használjunk, melynek tűzfala elrejti számítógépünket a nyilvános hálózatra csatlakozott többi gép tulajdonosa elől.