Következő generációs Windows akár már ma

MicrosoftA sajtó által Windows 8 néven emlegetett, ám a Microsoft által szerényen csak a "Windows következő generációjaként” becézett új operációs rendszer bővelkedik a kényelmi funkciókban. Már a Windows 7 is hatalmas minőségi ugrás volt. Az elhibázott Vista gyengeségein túllépve egy használható és pofás operációs rendszert kaptunk.

Az előrejelzésekből, sejtetésekből és a kiszivárgott pletykákból, bemutatókból már lehet valami fogalmunk arról is, hogy mit hoz a jövő. Jobb teljesítményt, kényelmesebb kezelőfelületet, kibővített biztonsági megoldásokat, felhő-alapú backup rendszert, fájlmegosztást és beépített plusz virtualizációt. Sok lehetőség van az ún. „következő generációs” operációs rendszerben, mely megint egy nagy lépés lehet a Microsoft OS-ek történetében.

A kiadásról egyelőre nem tudni biztosat, de feltehetően eltart egy darabig, míg végre kézhez kaphatjuk az új "Windows 8"-at, hiszen várhatóan a következő év közepén érkezik. Ha azonban máris türelmetlenek vagyunk, akkor szerencsére akad néhány megoldás, mely lehetőséget kínál arra, hogy kipróbáljuk a Windows 8 új opcióit.

Számos, csak a következő generációra beígért újítást elővarázsolhatunk már a Windows 7-ből is. A következőekben azokat a programokat szednénk csokorba, melyek segítségével az egyelőre még csak ígéretként élő technológiákat csalhatjuk elő.

Teljesítmény

A Windows 8 esetében igyekeznek a teljesítményt növelni, a rendelkezésre álló erőforrásokat magasabb hatásfokkal kihasználni, csökkenteni a bootolás és leállás idejét, a hibernálás hatékonyságát pedig fokozni. Természetesen a notebook tulajok kedvéért még a telepek használati idejének növeléséről sem feledkeztek meg. (Ezekkel az ígéretekkel szemben azonban már jogos a szkepszis, hiszen a korábbi Windows-ok sem váltották be hiánytalanul a marketing szövegek ígéreteit.) Az évek tapasztalata azonban azt mutatja, hogy a nem hivatalos megoldások sok esetben még hatékonyabbak a redmondiakénál, így ezek közül ajánlanék néhányat.

A Windows 7 segített csökkenteni a bootolás idejét azzal, hogy lehetőséget adott bizonyos szolgáltatások késleltetett indítására. Tehát mondjuk, ha telepítettük az iTunes-t elindítottuk a SERVICES.MSC-t, majd dupla-katt az 'Apple Mobile Device"-ra, így máris beállíthattuk, hogy az indulás típusa 'automatic (delayed start)' legyen. Ezt követően már nem harcol az iTunes a boot ideje alatt az erőforrásokért a Windows rendszer szintű szolgáltatásaival, hanem amikor azok elvégezték feladatukat, akkor töltődik csak be. Ezzel a megoldással hatékonyan csökkent a munkafelület megjelenéséig eltelt várakozási idő. Ezt a lehetőséget a Windows 8 (a pletykák szerint) tovább bővíti. Ehhez azonban már ma is kipróbálhatunk valami nagyon hasonlót: csak le kell töltenünk a Startup Delayer nevezetű alkalmazást. Ez a program lehetőséget kínál arra, hogy előre meghatározzuk mennyi idővel az indulás után futtassa az alkalmazásokat. Ez ugyan azt jelenti, hogy nem azonnal kapjuk kézhez, jól bevált Messengerünket, hanem csupán bizonyos idő elteltével, ám egy ilyen kis áldozatért cserébe nagy terhet veszünk le a CPU válláról, így jobban beoszthatóvá válik a merevlemez ideje is, azaz sokkal hamarabb férünk hozzá az asztalhoz.

Ha ennél is több lehetőségre vágyunk, akkor kísérletezzünk bátran a Soluto (www.soluto.com) elnevezésű programmal. Ezzel nem csak a késleltetett indításokat tudjuk beállítani, hanem kiszűrhetjük a fölöslegesen induló szolgáltatásokat is a minél nagyobb teljesítménynövekedés érdekében.

A Windows 8 várhatóan a minimumra fogja leszorítani a notebookok áramfelhasználását azáltal, hogy csökkenti a laptopok munkáját, amikor nem végeznek semmilyen műveletet. Erre is van már azonban „maszek” megoldás, csak a BatteryCare névre hallgató alkalmazást kell letöltenünk a www.batterycare.net címről. Ezzel a programmal kikapcsolhatjuk a Windows Aero szolgáltatásait, akár automatikusan, ha a rendszer éppen telepről működik. Mi több, energia-beosztási tervet készíthetünk, hogy előre jól feloszthassuk a két konnektor közötti időnket, és ne érjen minket az a kellemetlen meglepetés, hogy elmélyült munka közben cserben hagy a laptop. Nagyon hasznos kis alkalmazás, hiszen a telep merülési ciklusát naplózva ügyesen javíthatjuk annak élettartamát.

A jövő operációs rendszere emellett jobb leállítási és hibernálási lehetőséget ígér. Mindezt feltehetően olyan megoldással érik el, mely gyakorlatilag kernel szintű, tehát egyelőre alaposan titkolják, ám a reprodukálásra tett kísérletek is bőven hatékonyabbak, a semminél. Használhatjuk például a Device Remover programot vagy a Driver Easy-t, melyek valamivel több információt nyújtanak a számítógép meghajtóiról, ráadásul folyamatosan figyelik a hozzájuk tartozó frissítéseket is.

A kezelőfelület

Nemrégiben hozták nyilvánosságra a Windows 8 kezelőfelületét, így végre van némi fogalmunk e tekintetben is arról, hogy mire számíthatunk. Várható, hogy az érintő-képernyőkre optimalizált interface-t kapunk. Mivel a Windows 7 máris szépen együttműködik a touch-screennel rendelkező eszközökkel, ezért azt gondolnánk, nagyon sokat nem kellett rajta javítani, noha egy kis kiegészítés sokat adhat az élményhez és a használhatósághoz. A Windows 8 érkezéséig azonban használjuk bátran a Microsoft Origami Experience-t, így elérhetünk egy nagyon hasonló tökéletesen futurisztikus hatást. Egyszerűsíti a programok hozzáférését, hatékonyabb képernyőkezelést kapunk, de akad beépített Picture Password lehetőség is, így a bejelentkezéshez nem egy jelszót kell begépelnünk, hanem egy megfelelő képet kell kiválasztani.

A korábban kiszivárgott fotók alapján a Windows 8 apróbb, inkább vizuálisan megkapó, mint hasznos megoldásait is implementálhatjuk Windows 7-esünkbe az Okozo Desktop segítségével, mely interaktívabbá, mozgékonyabbá varázsolja operációs rendszerünk külső megjelenését. Flash háttereket használhatunk, például az Aquarium elnevezésű darabbal halacskákat úsztathatunk az asztalon, s amikor éppen nincs dolgunk vagy beleuntunk a ténykedésbe, akkor etethetjük őket és játszadozhatunk velük egyszerű kikapcsolódás gyanánt. Noha időtöltésnek értelmetlen, mégis kimondottan jól néz ki, s mindemellett nem vesz el annyi erőforrást, amennyit képzelnénk elsőre.

Ha azonban praktikusabb dolgokra vágyunk, akkor szenteljük figyelmünket az úgynevezett Windows Snap kiegészítésnek, mely lehetőséget ad az ablakok hatékony átméretezésére és elrendezésére, majd pedig elmenthetjük az így kialakított munkafelületet. Ha tehát sikerül végre mindent kézre állóan beállítani, akkor legközelebb már nem kell gondolkodni azon, miként hoztunk össze áttekinthető rendet, a mentés segítségével rögtön az fogad bennünket.
Érdekes emellett az ingyenes WinSplit Revolution is, mely szintén a „jövő lehetőségit” teremti meg számunkra.

Persze nincs új Windows új háttérképek és témák nélkül. Ha nem bírunk várni, akkor a Windows 8 Beta oldal készített néhány (abszolút nem hivatalos) háttérképet, míg a Windows Valley oldalán máris felfedezhetünk egy Windows 8 témát előre csomagolva, mely a lehetséges új logóból merít ihletet.

Biztonság

A biztonság kérdése már az elején, a bejelentkező képernyőnél azonnal felmerül. A Microsoft bemutatója alapján a biometrikus azonosítást is nagyon valószínűnek tarthatjuk. Az ötlet, hogy a PC felismerje a tulajdonosát, amint az bekapcsolja a gépet már megjelent a sci-fi tárgykörében, de a megvalósításra eddig várni kellett. Egy kamerán keresztül „figyel” a gép, így ha a gazdi ül előtte, akkor már be is jelentkezett, ám ha távozik a látószögből, automatikusan lezárja magát. Elsőre igazán high-tech holminak hangzik, ám a megvalósításhoz szükséges alapok már rég óta jelen vannak. Ha szeretnénk arcfelismeréssel kísérletezni a Windows 7 alatt, akkor a Luxand Blink (www.luxand.com/blink) program telepítését ajánlom. Jól használja a rendelkezésre álló kamerákat, kezeli a különböző fényviszonyokat, és a legtöbb esetben felismer minket (még egy hajvágás után is). Ha netán mégsem sikerülne azonosítania, akkor sincs veszve a dolog, egy jelszó begépelésével azonnal bejelentkezhetünk. Ha fizetünk az alkalmazásért, akkor a Pro verzióban nem csak a bejelentkezés alatt figyel minket, hanem folyamatosan. Ha elhagynánk a helyünket, akkor a beállított idő után lezárja a gépet, és újra be kell jelentkeznünk. Ez ugyan nem pontosan az a szenzor, melyet a Microsoft készül beépíteni a Windows 8-ba, ám mindenesetre meglehetősen közel áll hozzá.

Támogatás

A Windows 7 már nagy előrelépést mutatott a Vistához képest, s ezt szeretnék tovább vinni a következő generációkban is. Az átdolgozott Help és Support Center sokkal több problémára ad majd megoldást, diagnosztizáló szoftverekkel felszerelve pedig különösebb segédeszköz nélkül megtalálhatjuk a rakoncátlankodó elemeket gépünkben. Sőt, a problémát néhány kattintással megoldani is megpróbálhatjuk. Jelenleg már elérhető a Microsoft FixIt Solution Centre, ám ennél jobb integritást várhatunk majd. A FixIt béta lezárult, így most történik az implementálás egy asztali segítő rendszer formájában. A már rendelkezése álló alkalmazás letölthető a http://support.microsoft.com/fixit címről.

A Windows 7 azonban eleve jól használható eszközöket tartalmaz rendszerünk megfigyelésére, így például tájékoztat a leállást/bootolást hátráltató driverekről. A Windows 8 esetében kicsit összetettebb megoldásra számíthatunk, vagyis az egymáshoz kapcsolódó szolgáltatások csoportba rendezése, és a függőségi viszonyok átláthatóbb megjelenítése is várható lesz. Ez azonban ismét egy annyira rendszer szintű újítás, hogy a third-party fejlesztők óriási kihívás elé néznek, ha hasonlót akarnak megvalósítani. Ezért született a Process Hacker nevű program (http://processhacker.sourceforge.net), mely igyekszik mindent megmutatni, ami a gépünkkel éppen történik. Remek lehetőség, hogy felfigyeljünk a háttérben futó rosszindulatú ténykedőkre.

A másik fontos elképzelés, hogy a Windows 8 egy úgynevezett superboot eljárással segít kiszűrni a malware-eket. Van néhány hasznos kis alkalmazás, melyek már most is sokat segítenek nekünk, így például a Paragon's Rescue Kit 10 Free Edition (www.paragon-software.com/home/rk-express) mellyel egy bootolható lemezt készítve visszavonhatjuk a partíciókat és megjavíthatjuk az általános boot problémákat. Sok antivírus programot gyártó cég is szolgál ingyenes boot-lemezekkel, melyekkel a kártevőket kipucolhatjuk, csak keresnünk kell (pl. Bitdefender boot disc).

Felhő

A spekulációk fő táptalaja a felhő elképzelése. Talán a Windows 8 egy olyan rendszert vezethet majd be, melynek segítségével nem csak fájljainkat tárolhatjuk online, hanem beállításainkat is? Tételezzük fel, hogy leülünk egy idegen gép elé, bejelentkezünk, majd online kapcsolat esetén letöltjük beállításainkat, így azonnal otthon érezhetjük magunkat.
Ezt tényleg nehéz megvalósítani Windows 7 alatt, de próbálkozások vannak. Ilyen például a Mozy (www.mozy.co.uk) vagy az iDrive (www.idrive.com) esetleg az ADrive (www.adrive.com) melyek már most ingyenes tárhelyet ajánlanak. A beállítások átvitelére a még csak béta állapotban lévő, de már használható Microsoft Live Mesh 2011 (http://explore.live.com/windows-live-mesh) kínál megoldást, mely szinkronizálást valósít meg többek között az Internet Explorer és az Office csomaghoz tartozó programjaink számára, és mellékesen távoli asztal elérést is biztosít.

Ha szeretnénk dokumentumainkat online tárolni, hogy bármikor hozzájuk férhessünk, esetleg bizonyos emberekkel megosztanánk őket, rengeteg lehetőség közül válogathatunk. A Google Docs (http://docs.google.com), a Microsoft Office 365 (http://office365.microsoft.com), a Google Calendar (http://calendar.google.com), a Simplenote (www.simplenoteapp.com) és a Dropbox (www.dropbox.com) egyaránt használható, csak meg kell találnunk a nekünk legjobban megfelelőt.

Szenzorok

Már a Windows 7 is támogatott a különböző szenzorokat, például hőmérséklet, GPS vagy a beérkező fény érzékelésére alkalmas egységeket. Más kérdés, hogy jelenleg nem sok gyártó készít ezekkel rendelkező konfigurációt. Persze ha szeretnénk kipróbálni, van rá lehetőség, mindösszesen egy COM porton kommunikáló NMEA-kompatibilis GPS eszközt kell beszereznünk, és a hozzá tartozó kis alkalmazást. Michael Chourdakis oldaláról letölthető a driver, ráadásul különösebb jártasság sem kell a programozás terén, máris tudathatjuk a weboldalakkal, hogy éppen honnan internetezünk. Azonban érdemes a biztonságra is ügyelni és nem engedélyezni az összes látogatott weboldal számára a hozzáférést. Az IE 9 szerencsére már megkérdezi minden új cím esetén, hogy szeretnénk-e kiszolgáltatni a tartózkodási helyünket.

Intéző

Ugye találkoztunk már olyan esettel, hogy bosszankodtunk, mert két intéző ablakot kellett nyitva tartani, és az oda-vissza kattintásokkal elkavarodtunk, rossz helyről töröltünk fájlokat. Erre is van gyógyír, bővítsük ki az Intézőt. A ShellFolderFix megoldja a Windows 7 Intézőjének ablak problémáit és megjegyzi a legutolsó ablak-pozíciót és méreteket.
Van lehetőségünk a klasszikus, Norton Commandert idéző osztott ablakok elővarázsolására, csak használjuk a FreeCommandert (www.freecommander.com), és máris két mappát látunk egy ablakban. Kapunk e mellé böngésző-jellegű füleket, egyszerű fájlkijelölést valamint biztonságos törlési funkciót.

Persze ezeken túl még nagyon sok mindent sűrű homály fed, hiszen a jövő évi megjelenésig nem lőhet le a Microsoft minden poént. Addig is maradnak a találgatások ám addig is megpróbálhatjuk a meglévő hőn szeretett Windows 7-est egy kicsit kezesebbé tenni.