Google Takeout -a Google fiókban tárolt adatok archiválása, egyszerűen

Google Takeout

A Google+ körüli hype mellett egy másik terméket is piacra dobott a cég, mely az adatok kinyerését teszi sokkal egyszerűbbé. A Google Takeout megkapta saját külön oldalát, valamint beállításait a Google+-on belül. A Data Liberation gombra kattintva megnyílik egy ablak, ahol ki lehet választani, mely adatokat szeretnénk kimenteni: Circles, Contacts, profil, Picassa, Buzz, stb...

Az adatok kinyerése eddig csak külön-külön volt lehetséges, az adott szolgáltatások API-jain keresztül.

A Buzz adatok például egy zip file-ban érkeznek, melyben minden egyes üzenet külön HTML file-ban kap helyet. Ezzel szemben a Contacts egy sokkal könnyebben kezelhető VCF file-t ad vissza, amelyet más programokba könnyedén importálhatunk.

Az adatok hordozhatóságának csataterén a Google és a Facebook már régóta vívja a harcot, és a mostani lépésével jelentős előnyre tett szert a Google. Talán ez lesz az, ami sokakat a Google+ használatára ösztönözhet majd. Ugyan az emberek nagy része valószínűleg soha nem akarja majd letölteni az adatait, de mindenképp jó tudni, hogy bármikor szükség van rájuk, olyan formátumban menthetőek le, melyeket más oldalak és programok is könnyedén fel tudnak dolgozni.