Egyelőre megúszták a kalózok

UPCNem sikerült az ír zenei kiadónak (IRMA) elérnie, hogy az ország egyik legnagyobb szolgáltatója, a UPC bevezesse a "három dobás" rendszert. Bár a bíróság igazat adott a kalózokkal szembeni lobbit illetően, a jelenlegi törvények alapján nem lehetséges, hogy felfüggesszék, vagy extrém esetben megszüntessék a visszaeső letöltők internet hozzáférését.

Peter Charleton bíró szerint a jelenlegi törvények mellett a bűnösök szabadon garázdálkodhatnak, és szükség van az Európai Unió jogrendszerével való mihamarabbi harmonizációra. Jelenleg csak a tárhelyszolgáltatókat lehet kötelezni, hogy távolítsák el a jogsértő tartalmakat szervereikről. A dolog furcsasága, hogy az EU-s törvények kifejezetten ellenzik, sőt, az állampolgári jogok korlátozásának tekintik a felhasználók internet hozzáférésének ideiglenes megvonását is.

Az Európai Bizottság már számos alkalommal ülésezett a problémával kapcsolatban, Franciaországot pedig megrótták, amikor bevezette a módszert. A szerzői jogok megvédését fontosnak tartják, ám véleményük szerint ezt csak szigorú szabályozással lehet elérni. Az elsődleges cél nem a felhasználók kriminalizálása, hanem az arányosság, a hatékonyság, illetve a visszatartó erő hármasának megfelelő alkalmazása.