Botnet már egy fél tálca sör áráért

BotnetAz internetes biztonsággal foglalkozó VeriSign felmérése szerint már egy fél tálca sör áráért bérelhetünk egy órára botnet-et, különböző illegális tevékenységek lebonyolítására. A különböző fórumokon, valamint bannerek segítségével hirdetett szolgáltatások már 9 dollárért (~1.800 Forint) elérhetőek bárki számára.

A botneteket hétköznapi, otthoni, iskolai, vállalati számítógépek alkotják. Egy számítógép anélkül tagja lehet egy botnetnek, hogy a gazdája ezt kérte, megengedte volna vagy akár egyáltalán tudna róla. Egy speciális program települ a gépre, mely a háttérben fut anélkül, hogy a számítógép gazdája azt észrevenné. A modern vírusvédelmek felismerik az ilyen típusú programokat, azonban nagyon sokan nem vagy elavult vírusvédelmet használnak. A titkosan futó program bizonyos időközönként kapcsolódik a spammerhez, hogy parancsokat, feladatokat vegyen át tőle. Nem közvetlenül a spammer számítógépeihez, szervereihez kapcsolódik, hanem gyakran egy nyilvános IRC-szerverhez. Egyes csatornák forgalmát figyeli, és felismeri a spammer által speciális, általában kódolt formában oda küldött parancsokat.

Egy botnet tulajdonos konkrét árlistát vezet arról is, hogy a különböző támadások ellen védett szerverek és hálózatok megtámadásáért mennyit kell fizetnünk. Bár egy botnet hálózat létrehozása nem könnyű feladat, a megfelelő tudással rendelkező programozók könnyedén elkészíthetik saját zombi hálózatukat, melyet utána különböző adatok ellopására, spam üzenetek küldésére, vagy bizonyos oldalak működésének ellehetetlenítésére használhatnak.