Az Amazon felhőjét használ(hat)ták a PSN elleni támadásban

PlayStation Network

A múlt hónapban történt PlayStation Netwrok elleni támadás során a hackerek az Amazon web services felhőszámítógépeit is felhasználták - állítja egy, az ügyhöz és a vizsgálathoz közel álló forrás. A bűnözők álnéven regisztráltak az EC2 szolgáltatásra, majd onnan indították a támadásokat. A fiókot azóta törölték.

A nyomozás során fény derült arra, hogyan használták fel a hackerek a felhőt a második legnagyobb online rablás elkövetéséhez. A Sony állítása szerint a több, mint 100 millió felhasználó adatait is érintő támadás “előre gondosan eltervezett, professzionális, szofisztikált cyber-támadás”  volt.

Drew Herdener, az Amazon szóvívője nem nyilatkozott, valamint Jeff Bezos sem kívánta kommentálni a fent leírtakat.

“Folytatjuk a munkát rendvédelmi szervezetek bevonásával. További nyilatkozatok nem várhatóak az ügyben.” - nyilatkozta Patrick Seybold, a Sony egy amerikai szóvívője.

A hackerek nem törték fel az Amazon szervereit, ugyanúgy regisztráltak, mintha egy létező, legitim cég lettek volna.

Az Amazon tehát közvetlenül nem vonható felelősségre az ügyben, de az eset nyomán számos szakértő ismét hangot adott véleményének, a felhők biztonságát illetően. Bezos a múlt héten nyilatkozta, hogy a felhő teljesen biztonságossá tétele a cég elsőszámú feladata jelenleg.

E.J. Hilbert, az Online Intelligence biztonsági cég vezetője, egykori FBI cyber-bűnözési dolgozó, szerint a támadás felhőn ekresztül történő kivitelezése szofisztikált hackerekre jellmező, és a hasonló szerverfarmok egyre nagyobb megjelenése sokkal könnyebbé teszi az ilyesfajta támadásokat. 

Véleménye szerint az FBI a nyomozás során beidézi majd az Amazon vezetőit, vagy esetleg házkutatást is végezhetnek a cégnél.

Az idézés lehetőséget nyújtana a tranzakciókba történő betekintéshez, a házkutatási paranccsal pedig elérhetőek lennének a fizetési adatok, mint például a hitelkártya száma.

Darrell Foxworth, a san diegoi iroda speciális ügynöke nem válaszolt arra a kérdésre, hogy tettek-e lépéseket az Amazon ellen.

“Minden lehetséges nyomot és szálat kivizsgálunk.” - mondta az ügynök.