A svéd parlamentbe készülnek korunk vikingjei

Pirate PartyA svédországi Kalóz Párt nyilvánosságra hozta programját, mellyel a szeptemberi parlamenti választásokon indulnak. A 2006-os évnél több tapasztalattal, valamint nagyobb rutinnal összeállított programjukban elsősorban az egyén jogainak védelméért, a kultúráért, valamint az általános tudásért folytatott harcuk pontjait igyekeznek kiemelni.

Az elmúlt években Svédország a világ file-cserélő közösségeinek központjává nőtte ki magát. Sokáig a skandináv ország adott otthont a legnagyobb torrentoldalnak, a The Pirate Bay-nek, valamint náluk alapult meg az első kalóz párt is.

A párt tagjainak száma rohamos növekedésnek indult már az első évben, köszönhetően a Pirate Bay ellen tett jogi lépések sorozatainak. A hirtelen jött népszerűségre a média is felfigyelt, majd rövid időn belül a skandináv állam harmadik legnagyobb parlamenten kívüli politikai pártjává váltak.

A 2009-es Európai Parlamenti választásokon a párt a szavazatok 7%-ának megszerzésével két küldöttet juttatott az EU parlamentjébe.

A párt tagjai a 2010-es kampányuk során is a Pirate Bay-t helyezték a középpontba. Első meglepő lépésként előléptek az oldal internet-szolgáltatójává, majd nem sokkal később bejelentették, hogy a parlament nyújtotta politikai immunitást is fel kívánják használni az oldal érdekében. A 4 évvel ezelőtti, 7 oldalas program mára 27 oldalasra hízott, három különböző részre bontva.

Továbbra is úgy gondolják, hogy a nem anyagi haszonszerzést szolgáló file-cserélést legálissá kell tenni, ám aki hasznot húz belőle, azt maximum 2 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák.

Rick Falkvinge, a párt vezetője elmondta, jelenleg nem számítanak nagy sikerre, csupán 1-2%-ra. Véleménye szerint, hasonlóan az Európai Parlamenti választásokhoz, ez is figyelemfelkeltő hatással lehet majd a világra. Számítanak továbbra aktivistáikra és támogatóikra, hogy hirdessék a programjukat.

Növelheti azonban az esélyeiket, hogy a választásokat csupán néhány nappal a Pirate Bay legújabb, ezúttal négy feltételezett üzemeltetője ellen folytatott ügyben megkezdődnének a tárgyalások.