A kínai kormány állt a Google elleni támadás mögött

Google ChinaTegnap számos, az amerikai kormány diplomáciai levelezéseit tartalmazó titkos dokumentum látott napvilágot. Bár a WikiLeaks-et folyamatos DDoS támadás alatt tartották, melynek eredményeként pár óráig nem volt elérhető az oldal. Azonban számos napilap, köztük a The New York Times, valamint a német Spiegel is leközölte a megszerzett dokumentumok tartalmának összefoglalóját.

A 251.287 kiszivárgott dokumentum között információt találtak arra vonatkozóan, hogy idén januárban a kínai kormány állt a Google számítógépes rendszerének megtámadása mögött. Az információ a Beijing-ben található amerikai nagykövetségről származik, ahol a nagykövet egy helyi informátorának állítása szerint a januári támadás mögött a kínai kormány által felbérelt internetes bűnözők, valamint biztonságtechnikai szakértők álltak.

A hackerek betörtek számos, az amerikai kormány tulajdonában lévő számítógépekbe is, valamint a szövetségeseiket sem kímélték. A cyber-támadások 2002 óta folyamatosan tartanak, azóta már a Dalai Láma rendszerét is sikerült feltörniük.