Youm: itt a jövő

Samsung Flexible AMOLED

Amikor a Samsung először kezdte mutogatni a hajlékony AMOLED kijelzőjét, sokan úgy éreztük, hogy nagyjából itt a jövő - és ha ez nem lett volna elég, kijelentették, hogy a technológia 2012-ben elérhető lesz mindenki számára. Ezt követték olyan concept videók, mint a hajlítható, átlátszó tablet, vagy a Galaxy Skin, amik már-már túl szépek és merészek voltak, hogy igazak legyenek. De Sammy-ék ma ismét megmutatták, hogy a technológia létezik, elérhető, és idén tényleg láthatjuk a boltok polcain. Sőt, nevet is adtak neki: Youm.

Oké, lehet, hogy nem ez a legjobb név, de abban szerintem mindenki egyet ért velem, hogy a Flexible HD Super AMOLED Plus-nál - avagy FHDS-AMOLEDPLUS - bőven jobb. Kimondva pedig kifejezetten vicces, és olyan "mellékízt" hagy az ember fejében, hogy neki ez pedig kell. És naná, hogy kell.

A kijelző készítése során a felxibilitást úgy érik el, hogy pár réteget kihagynak. Ezek többnyire az üveget és egyéb keményebb, nem igazán hajlékony anyagok. Ennek eredményeként nnemc sak hajlékonyabb, de vékonyabb, könnyebb, és törhetetlen is lesz a dolog, mint azt a videó is mutatja.

Miután minden "felesleges" dolgot kidobtak, összesen 4 réteg marad: polarizátor, egy védőréteg (hogy ne tudjuk szétnyomni az OLED-et), maga az OLED réteg, végül pedig egy TFT réteg.

Természetesen a Youm nem csak arra jó, hogy hajlékony telefonokat és tableteket készítsenek belőle. Nyilván az ilyen TV még csak álom (bár egy IMAX vászon mintájára behajlított, 150cm-es darab jól mutatna a szobában), már most számos olyan dolog van, ahol hasznosítható a technológia.

Készíthető karóra, amely teljesen "felfekszik" az ember csuklójára, meg lehet spékelni Android-os funkciókkal, de akár a sci-fi-kben látott "karperec kommunikátor" is megjelenhet akár még idén. Nyilván nem a New York Times olvasására lesz alkalmas, de például a telefonnal összekötve SMS-t olvasni, vagy példának okáért a zenelejátszót vezérelni kiváló lenne. Vagy a lakásba belépve elindítani a számítógépen a zenét, felkapcsolni a villanyt, bekapcsolni a tv-t, vagy akármi. És még egyszer hangsúlyozom, mindezt a csuklónkon található, hajlékony kijelzős eszközről. Zseniális.