Hat magos GPU-t kap az új Exynos Octa

Samsung Exynos

Az ARM big.LITTLE architektúrája zseniális találmány: a processzor 2 darab 4 magos egységből épül fel, amelyek közül az egyik csak akkor lép működésbe, ha szükség van az izmokra. Minden másra ott az akkumulátor-barát Cortex-A7 kvartett, ami bőven elég a háttérfolyamatok és mindenféle hétköznapi folyamatok kiszolgálására. A Samsung az Exynos Octaval mutatta be a saját elképzelését, ami az éjszaka folyamán átesett egy kis vérfrissítésen.

Az eredeti modell A15-ös magjai 1.6GHz-es, míg az A7-esek 1.2GHz-en ketyegtek, ami mellé egy PowerVR grafikus processzor társult.

Az új modell - Exynos 5420 - esetén Sammyék feljebb tornázták az órajelet: az erősebb négyes 1.8GHz-en, míg a hátvédek 1.3GHz-en dolgoznak. Emellett lecserélték a GPU-t is: a PowerVR megoldása helyett egy hat magos Mali-T628 kapott helyet. Az újratervezett áramköröknek köszönhetően a processzorok közötti váltás ideje is jelentősen lerövidült.

Ha minden igaz, akkor az új Exynos Octa teljesítménye 20 százalékkal nőtt az előző modellhez képest, míg a 3D teljesítmény megduplázódott. Ehhez társul még a 933MHz-es LPDDR3 vezérlő is helyet kapott, ami 14.9GB/s memóriasávszélességet biztosít.

Nem szabad megfeledkezni a teljes OpenCL 1.1 és OpenGL ES 3.0 támogatásról sem, valamint az új képtömörítési eljárásról sem, aminek köszönhetően nagyobb felbontású kijelzők esetén kevesebb energiát használ a processzor rajzolás közben.