Magyar technológia forradalmasíthatja a filmkészítést [VIDEÓ]

zLense

A magyar Zinemath Zrt. olyan új filmkészítési technológiát fejlesztett ki, amely nagyban csökkenti a filmes utómunkálatok költségeit.  A zLense egy kamerára rögzíthető hardware és hozzá tartozó szoftvermegoldás. Segítségével a kamera képes a valós teret virtuális objektumokkal kiegészíteni, ami hasonló szabadságot ad a filmalkotók kezébe, mintha 3D animációt készítenének. 

A Zinemath Zrt. 2012. év elején, a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap befektetését követően kezdte fejleszteni a zLense technológiát, amely egy kamerára rögzíthető hardware és hozzá tartotó szoftvermegoldás.

A zLense technológia lényege, hogy a kamerára rögzített mélységszenzor a kamera által felvett képet képkockáról képkockára kiegészíti mélységi információval. A plusz információ birtokában a kifejlesztett szoftver folyamatosan képes a kamera által látott képből a tér 3D modelljét megépíteni, és a kamerapályát visszafejteni. E kettő funkció segítségével a zLense platform minden egyes képkocka viszonylatában valós időben kikalkulálja, hogy a kamerakép adott pixele a 3D térmodell melyik pontjával azonos. 

A televíziózásban és filmkészítésben a tér 3D modellje teszi lehetővé a valóságtól eltérő ábrázolások létrehozását (VFX-effektek). Éppen ezért a tér 3D modellezésére jelenleg is számos megoldás létezik, azonban mind telepített szenzorkörnyezetet (több kamera, térben elhelyezett érzékelők, stb.) és szervezett stábmunkát igényel. A zLense technológia egyetlen kamerával képes kiváltani a jelenleg alkalmazott költséges, időigényes és sok rendezői kötöttséget okozó megoldásokat, ráadásul úgy, hogy jóval nagyobb kreatív szabadságot biztosít az alkotóknak.  A zLense egy platformba integrálja a felvett tér használatának módszereit, radikálisan meggyorsítva és leegyszerűsítve azokat. Így a ma még csak nagyobb költségvetéssel gazdálkodó filmekben már elterjedt technikát jóval szélesebb felhasználói kör számára is elérhetővé teszi.

„A zLense technológiát paradigmaváltásnak tekintjük, amely forradalmasíthatja a TV- és filmipart. A piac mérete hatalmas, világviszonylatban 2000 milliárd dollárra becsülhető, amin belül több szegmensben is robbanhat az új technológia” – mondta Varga Zoltán, a Centrál Csoport vezérigazgatója. „A zLense platform funkcionalitásában túlmutat a jelenleg használt technológiákon, alkalmazása egyszerűbb, és nem utolsósorban jelentős költséghatékonyságot jelent a virtuális effekteket használó produkcióknak.” – tette hozzá.

„A technológia kifejlesztésére ideális hely Magyarország. Az országban rendelkezésre áll a fejlesztéshez szükséges szellemi tőke és az elmúlt években a filmipar is megerősödött. Magyarországon több nemzetközi produkció tartalomgyártása folyik, amely tökéletes lehetőséget teremt a piacra lépés első lépcsőjeként.” – mondta Varga.