Jöhetnek a 384GB-os mobilok

Samsung

Bár alapvetően a mai okostelefonok lehetővé teszik, hogy a különböző tartalmakat ne helyileg, hanem a felhőn keresztül streamelve érjük el, a solgáltatók által kínált mobilnet csomagok - legalábbis itthon - gyakorlatilag teljes mértékben keresztbe tesznek ezeknek a lehetőségeknek. Így továbbra is be kell érnünk az SD kártyával, mint alternatív megoldással, pláne, hogy a ma használt NAND chipek maximális kapacitása is csak 64GB.

A probléma az, hogy minél jobban növelik a cellák sűrűségéet a memóriachipen, annál nagyobb lesz az interferencia közöttük, ami egyenes ágon növeli a meghibásodás esélyét is. Ezen a problémán segít a Samsung által kifejlesztett 3D vertical NAND memória, avagy a V-NAND.

Ha felnyitunk egy SSD-t akkor láthatjuk, hogy 16GB-os chipekből áll - azonban a telefonokban nincs ennyi hely, így más megoldást kellett kitalálni. Sammyéknek már korábban siekrült 64GB-os NAND chipet alkotniuk, azonban a V-NAND esetén összesen 24 egymásra helyezett 16GB-os egységgel találjuk szembe magunkat. Az igazi varázslatot pedig az jelenti, hogy a mérete ugyanakkora, mint a mostani modelleké.

A rossz hír, hogy bár a tömeggyártás már megkezdődött, valószínűleg nem kerülnek majd egyhamar telefonokba, ugyanis még túlságosan megdobná a költségeket. Plusz lehet, hogy mire megjelennek az első 384GB-os smartphone-ok, addigra itthon is lesz normális, adatforgalom-korláttól mentes mobilnet.