Apple Hírek: iPad frissítés januárban; áprilisban MacBook Pro Light Peak-kel

iPad

Nem egy helyen soroltak már fel pro és kontra érveket az ügyben, hogy vajon érdemes-e néhány leárazott Apple terméket beszerezni az év végén. Amit az Edible Apple oldalain olvashatunk, az alapján úgy tűnik nem feltétlenül rossz taktika kivárásra játszani.

Ha a pletykákat összehangoljuk az Apple hivatalos közleményeivel és kiadási naptárával, akkor az iPad újításai valamikor januárban fognak debütálni feltehetően. Ha pedig hihetünk az Apple szóvivőinek akkor a multicég nemcsak egy, de mindjárt két újítást tervez a 2011-es esztendő első negyedére. Ezek közül az első a januári iPad fejlesztés, majd rögtön áprilisban jön a következő.

Ami mondjuk az időzítést illeti, egyáltalán nem meglepő, hogy az Apple januárban küldi harcba az új iPadet. Amennyire a szóbeszédnek hinni lehet, aszerint több alkatrész gyártásra kész állapotban van, s emellett pedig már vélt specifikációk is megjelentek.

Mi jöhet még ezek után áprilisi nagy eseményként? Jelentékeny változásoknak néz elébe a MacBook Pro vonal, csakúgy mint a lassacskán kissé kiöregedni látszó Final Cut Pro. Az Edible Apple kijelentései szerint, melyek hitelességének mindenképpen helyet kell adnunk, a MacBook Pro fejlesztése valami jóval többnek hat minden valószínűség szerint, mint egyszerű mezítlábas specifikáció frissítésnek. Valójában a merészebben tippelők, arra fogadnak, hogy az Apple éppen egy teljességgel új eszköz körvonalait vésegeti titokban.

Lehet várni először és mindenek előtt az integrált merev lemezek létének törlését. Nézzük csak meg az SSD sikerét a MacBook Air sor használatában. Ezek után szerintem keveseket lepne meg, ha az Apple eltüntetné a fixen beépített vetélytársakat a gyártásból. Az egészen 512 GB-ig felcsévélt tárhely célja, hogy szelíd ragtapaszt helyezzen a váltás okozta lelki sérülésre azok számára, akik nem állandó jelleggel az Internet fellegében kalandoznak.

Aztán akadnak még olyan pletykák is, melyek az érkező Light Peak technológiáról fecsegnek. Hogy mi is az? Hát kérem szépen nagyon lerövidítve a lényeget, egy módszer arra, hogy elképesztő sebességgel oldjuk meg egy masszív tömbre való adat szélsebes áthelyezését. Mit takar az a sokat emlegetett villámfürgeség? Mit szólnánk mondjuk 10 GB/sec-hez? Erre már csak mondhatjuk, hogy csinos tempót diktál. Aki nem hiszi járjon utána az Intel demójában!