85. Oscar-gála nyertesei

The Oscars

85. alkalommal is kiosztották a díjakat, melyek azoknak a szakmabelieknek járnak, akiket az Amerikai Filmakadémia 2012-ben a legjobbnak tartott. Az Oscar-díj a legfontosabb filmes elismerés: a szakma csúcsa. Rengeteg találgatás, tippelés, jóslat után tegnap éjszaka kiderült, hogy kiket illet az aranyszobor. Daniel Day-Lewis bekerült a filmtörténetbe: ő az első színész, aki harmadszorra is átvehette a legjobb főszereplőnek járó elismerést – ezúttal Steven Spielberg rendezésében, a Lincoln-ban (Lincoln, már a mozikban).

A többnyire komoly, visszavonult színész úgy örült, hogy még viccelni is hajlandó volt az Oscar-gálán:

Eredetileg úgy volt, hogy én játszom el Margaret Thatchert a Vasladyben, és Meryl Streep lesz Lincoln – mondta. – Meg is nézném szívesen, ahogy Meryl Lincolnt játszik. És Steven Spielberg-nek igazából nem kellett győzködnie, hogy vállaljam a forgatást: nekem kellett meggyőznöm őt, hogy ha rám osztja a szerepet, akkor ne legyen musical az elnök életéből. 

Ang Lee, aki tegnap másodszor lett a legjobb rendező, viszont inkább ünnepélyes, mint játékos volt: ő azt mondta a mikrofon előtt, hogy díjának csupán a háromezred része illeti őt: hisz a Pi élete-t (Life of Pi, már a mozikban) legalább háromezren készítették, és ő minden kollégájának hálás azért, mert társa volt e különleges munkában. 

A Pi élete különlegességét már négy Oscar-díj is bizonyítja: a legjobb operatőr, a legjobb kísérőzene és a legjobb vizuális effektusoknak járó elismerést is bezsebelte.

Az Argo-akció (Argo, újra látható 8 budapesti és számos vidéki moziban)alkotói sem panaszkodhatnak: a legjobb filmért járó díj átvételekor, amikor Grant Heslov producer átvette a díjat, így köszönte meg az elismerést: 

Tudom, mire gondolnak: íme, a világ legszexibb producerei – mondta, és vicc azért volt tökéletes, mert George Clooney és Ben Affleck állt mellette. Az Iránban rekedt amerikai túszok kiszabadításáról szóló fordulatos történetet eredetileg Clooney rendezte volna, ám végül csupán a producerséget tartotta meg magának, a rendezés és főszereplés jogát Ben Affleck-nek engedte át. Az Argo-akció alkotói a legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb vágás díját is hazavihették tegnap, míg az eredeti forgatókönyvek közül a Django elszabadul (Django Unchained, már a mozikban) története – vagyis Quentin Tarantino kapta az elismerést. A legjobb férfi mellékszereplő kategória díjazottja is szóba hozta őt.

Köszönöm a díjat dr. King Schultz-nak – mondta Christoph Waltz a köszönőbeszédében. Ő alakította a Django elszabadul legrokonszenvesebb hősét, a fogorvosból lett fejvadászt, dr. Schultz-ot. De azután hozzátette: ezt persze úgy érti, nem a figurának köszöni, hanem annak, aki kitalálta: Tarantinónak.