Talk.to: kiváló Facebook Messenger alternatíva [ANDROID]

Talk.to

A múltkor bemutatott Atrium egy olyan Facebook klienst kínál, ami történetesen használható is - bár sajnos van néhány hibája. Ezek közül az egyik legfájóbb pont a Chat, ami véleményem szerint pont az egyetlen olyan része az egésznek, ami tényleg hasznos, ha telefonon is elérhető. A hivatalos Messenger viszont - hasonlóan a Facebook apphoz - nem csak rengeteg erőforrást eszik, de elég gyakran elfelejti elküldeni az üzeneteket. Szerencsére a Play Store, mint ha csak olvasott volna a gondolataimban, a minap feldobta a Talk.to-t.

Alap esetben nem igazán szoktam különösebb figyelmet fordítani az IM programokra, de a nevében szereplő "FB" felkeltette az érdeklődésem. A GTalks és az SMS mellett gondoltam, hogy inkább csak a Chat funkciót lehet majd használni vele, de mivel pont ilyen appot kerestem, így mondhatni gyakorlatilag az ölembe hullott a megoldás. Személy szerint nem használtam az SMS és a GTalk funkciókat, de az előbbiből 200 darab áll ingyenesen rendelkezésünkre. Azt azonban nem részletezte az app, hogy ezt pontosan hogyan valósítja meg, de gyanítom, hogy a Viberhez hasonlóan VoIP-pal. Bár azt nem értem, hogy miért csak 200 darabot enged, de SMS-ezni ott a Viber.

A program felülete annak rendje és módja szerint követi a Holo előírásokat: a három oszlop (Chats, Favourites, Contacts) között swipeolással váltogathatunk, míg a felső sorban találhatóak az Accounts (@), Search és a Menu gombok. Az Accounts alatt megjelenik az összes aktív fiók, köztük a talk.to is, amit az SMS aktiváció segítségével készít el a program. Hasonlóan működik mint a Viber: a telefonkönyvben található kontaktok adatai segítségével értesít minket, ha valaki elkezdi használni a szolgáltatást, de ha rákattintunk minden további nélkül kijelentkezhetünk.

Az Add gombra kattintva Facebook, Google Talk, Windows Live és Pingpong fiókokat aktiválhatunk, amik közül én jelenleg csak a Facebookot lőttem be. A szokásos login formot követően a Contacts alatt megjelennek az ismerőseink, a nevük alatt a Facebook feliratattal és a képük mellett az ikonnal. Azonban azok, akik épp nincsenek fent a Facebookon - vagyis a Chaten - nem jelennek meg, mint Facebook contact, így ha nem vettük fel őket a kedvencek közé mindenképp meg kell várnunk, amíg ránk ír vagy online lesz. A kedvencekhez a képre kattintva adhatunk hozzá kontaktokat - itt megjelennek majd a közelmúlt társalgásai is, ahonnan szintén hozzáadhatunk bárkit a kedvencekhez.

A Chats menüpont alatt jelenleg úgy tűnik, hogy minden beszélgetés megjelenik, amit eddig elkövettünk - legyen szó webes felületről, Messengerről vagy a Talk.to-n keresztül. És itt jön be az egyik legnagyobb különbség a hivatalos appal szemben: a Talk.to ténylegesen, rendesen, valós időben szinkronizálja a beszélgetéseket. Nincs olyan, hogy elfelejti letölteni az új sorokat, nincs olyan, hogy külön manuálisan kell frissíteni, és nincs olyan, hogy minden erőfeszítésünk ellenére nem hajlandó frissülni. Avagy - mint az Atrium - pontosan azt teszi és jó arra, amire kitalálták. A beszélgetést megnyitva az adott sorra hosszan kattintva még törölhetjük is az adott gondolatunkat, így az egyetlen dolog, amire jelenleg nem képes, az a file küldés. Bár a Facebook Messenger sem jeleskedett ezen a területen, így igazából nem vesztünk vele semmt. És ez még mindig nem minden!

A túloldalon úgy látszik majd, hogy a Chaten keresztül küldtük az üzenetet, ami ugye azt feltételezné, hogy a gép előtt ülünk. De. A Talk.to-n olvasgatva az új üzeneteket a túloldalon nem jelenik meg a Seen jelzés. Bizony, a másik fél nem látja majd, hogy elolvastuk-e az üzenetet. Ezen fantasztikus feature bemutatásakor nem tudom, mire gondoltak Márkóék, de az oldal történetének az egyik legsötétebb órája volt. De mindegy, a Talk.to erre is gyógyírt jelent.

Ha valaki szeretne egy értelmes, normálisan működő és kevés erőforrásból élő Facebook Chat klienst az mindenképp próbálja ki a Talk.to-t. Garantálom, hogy nem fog csalódni.