Atrium: a használható Facebook-kliens [ANDROID]

Atrium

Tavaly decemberig igazi rémálom volt az Androidos Facebook klienst használni: gyakorlatilag semmi nem működött, emellett a telefon összes erőforrását felélte a program, amit csak talált. Majd jött a natív verzió, ami már legalább ünnepnapokon hajlandó volt néha megjeleníteni a dolgokat. Azonban a mai napig szinte mindennapos tény, hogy a News Feed nem frissül, képek nem jelennek meg, vagy épp semmi nem működik. Az egyetlen fix dolog az az erőforrások teljes felélése. Szerencsére van alternatíva ami nem csak remekül működik, de az erőforrásokkal is fair módon bánik.

Tudom, hogy sokat panaszkodom a Facebook Androidos megoldásai miatt, de aki nem hisz nekem az tegye meg a következőt: töröld le a Facebookot és a Messenger, indíts újra és élvezd a vadiúj telefon életérzést. És még mielőtt bárki placebora gyanakodna érdemes beleolvasni az első párszáz kommentbe a Play Storeon, amik szintén hasonló tapasztalatokat írnak le. Aki azonban továbbra is szeretné a hivatalos appot használni nyugodtan tegye. A többieknek azonban itt az Atrium, amit az XDA Developers egyik tagja készített.

Még mielőtt belemennénk a bemutatóba nézzük, hogy mi a lényeges különbség a két megoldás között: a hivatalos alkalmazás rengeteg háttérfolyamatot futtat, amivel az asztali megoldáshoz haszonlóan gyűjtögeti az infókat, amiket a reklámok terjesztésekor használnak fel. Ezek pedig erőforrást esznek - és merítik az akkumulátort. Ezzel szemben az Atrium mindössze az oldallal szinkronizál, valamint az esetleges értesítéseket jeleníti meg. Pont. Nincs adathalászat, nincsenek felesleges "szolgáltatások" - plusz kikapcsolva marad, amit kikapcsolunk. Most pedig nézzük végre, hogy mit is tud az Atrium.

Először is, az alkalmazás követi a Holo-téma előírásait. A tartalmak között jobbra-balra swipeolva váltogathatunk, míg a bal felső sarokban található gombbal - illetve a képernyő bal oldalának jobbra húzásával elérhetjük a menüt. Innen van lehetőségünk postolni, képeket, videót megosztani, becheckelni, játszadozni a hangerővel, magasztalni a fejlesztőt, módosítani a beállításokat és kijelentkezni.

Lehetőség van az alkalmazás ikonjának elrejtésére a notification barból, a szinronizáció gyakoriságának beállítására (3 perc és 1 óra között), beállíthatjuk az értesítéseket, a képek letöltését 3G-n vagy WiFi-n keresztül, valamint letilthatjuk, hogy a háttérben fusson az alkalmazás. Igen, ténylegesen kiléphetünk, ha ki akarunk lépni kijelentkezés nélkül - ez a hivatalos app esetén maximum annyit tett, hogy két percig fagyott a telefon, amíg minden folyamat újraindult. Miután manuálisan leállítottuk a lehető összes módon az alkalmazást.

A News fül alatt értelemszerűen a postokat találjuk. Kicsit kényelmetlen talán, hogy a dolgokat jelenleg csak úgy lájkolhatjuk, ha megnyitjuk azokat - de annyi baj legyen. Cserébe megjelennek a képek, betölt minden tartalom és történetesen tényleg működik az app.

Az adott postra kattintva továbbá megoszthatjuk saját magunk is az adott dolgot, kommentelhetünk, valamint megnézhetjük az adott felhasználó profilját is. A jobb felső sarokban találjuk a frissítés gombot.

A Friends fül az ismerősöeink listáját mutatja, ahol egy kék pötty jelzi, ha az illető online. Emellett található a Chat, ami értelemszerűen a chathez visz minket. Talán ez az alkalmazás leginkább instabil része, ugyanis jelen pillanatban a send gomb nem igazán akar engedelmeskedni, de ezen felül minden tökéletesen működik. És a legjobb, hogy az egész ingyenes. Személy szerint én mindenkinek csak ajánlani tudom: az app gyors, működik és az akkumulátort sem meríti annyira, mint a hivatalos párjai.

LETÖLTÉS