HTC First: itt az első "Facebook-telefon" [VIDEÓ]

Facebook

Márkóék az elmúlt évek alatt képtelenek voltak összehozni egy normálisan működő Android-klienst, ezért most egy teljesen új megközelítéssel rukkoltak elő: a kliens helyett itt a Facebook Home, ami komoly mélységekben drótozza be magát az Android magjába. Persze mindezt egy igen hangzatos mottó mögül teszi, hiszen az alkalmazások helyett az embereket helyezi a középpontba.

Az okostelefonok, bármennyire is hihetetlen, nem csak Facebookozásra jók. Sőt, inkább úgy hangzana helyesen a dolog, hogy az okostelefonok nagyon sok mindenre használhatóak, amibe beletartozik az orrvérzésig Facebookozás is. A Facebook Home azonban pont az inverzét veszi a dolognak, ráadásul eközben teljesen tönkreteszi az okostelefont, mint számítógépet.

Nyilvánvalóan az senkit nem lep majd meg, hogy a Facebook, a Messenger és az Instagram előtelepítve érekzik a telefonon. A probléma ott kezdődik, hogy semmi másra nem jó az egész.

Először is kezdjük ott, hogy nincsenek widgetek. Androidon... Nincsenek widgetek... Ehelyett a teljes Homescreen egyetlen Facebook interface, ami a status updatek mellett az elmulasztott hívásokat és az üzeneteket jeleníti meg. Se GMail widget, se Calendar widget, de például az ezeket egyesítő DashClockot sem használhatjuk majd. A Facebook Home gyakorlitalig mindent kivesz az Androidból, amitől az Android Android - mindezt azért, hogy orrvérzésig Facebookozhasson az ember. Nincs testreszabás, nincsenek apró grafikus tweakek, nincsenek egyedileg kialakított homescreenek. Az van, ami Zuckék szerint "kiváló felhasználói élményt nyújt". Persze arról már mélyen hallgatnak, hogy mennyi reklám és pontosan hogyan fogja zaklatni majd a felhasználókat.

De van némi pozitív is ebben az egészben: a Facebook Home egy vanilla 4.1.2-es Androidon alapszik és benne hagyták a Google Now-t, valamint az extended notificationst is. Plusz a HTC First lehetőséget biztosít az FH letiltására is, ami után a vanilla Jelly Bean fog futni a telefonon. És ha már a telefonnál tartunk.

A HTC First egy 4.3"-os, 720p felbontású kijelzővel, két magos, Qualcomm Snapdragon 400 processzorral, 1GB RAM-mal, 5 és 1.6 megapixeles kamerákkal és a szokásos antenna arzenállal lesz felszerelve. Az amerikai AT&T-nél 100 dollárért lesz elérhető április 12-étől.

Ami viszont számomra még mindig furcsa, hogy ez most tulajdonképpen telefon-e. A képeken nem látszik semmilyen hangszóró, ami kicsit nehézkessé teszi a kommunikációt. Vagy ha van is, akkor az a hihetetlenül vékony és kicsi valami lesz ott a tetejénél, az illesztés alatt. Biztos sok hang jön ki belőle... Nem is besélve arról, hogy a telefon úgy néz ki, mint ha egy iPhone és egy Lumia huncutkodott volna a szekrényben. Csodálatos... 

De hogy pontosan mi is a Facebook Home?

Nos, mondhatnánk, hogy egy Android-fork, de annak kevés. Mondhatnánk, hogy egy kiszuperált launcher, de annak sok. A Facebook Home gyakorlatilag egy alkalmazás, amit bedrótoztak az OS-be olyan módon, hogy még véletlenül se gondoljunk arra, hogy nem Facebookozunk. És ez nekünk jó, hiszen a Facebook mellett kinek van szüksége életre, emberi interakciókra vagy szociális eseményekre. Ott a Facebook Home, éld az életed a telefonodon...