Emlékeztető: valamikor ma lesz elérhető a Facebook Home

Facebook

Zuck ígéretei szerint valamikor a mai nap folyamán fog megjelenni a Play Storeban a Facebook Home, ami gyakorlatilag nem más, mint egy kiszuperált Facebook-kliens, ami a gyártók custom felületéhez hasonló módon drótozza be magát az Androidba, átvéve felette az irányítást és orrvérzésig az arcunkba tolva a Facebookot. Közben pedig eltökélt szándéka helyettesíteni a való életet.

Emellett mától lesz elérhető az amerikai AT&T szolgáltatónál a HTC First, az első Facebook-telefon, ami már előtelepítve tartalmazza a Facebook Home-ot. Hát nem zseniális?

Jelenleg nem tudjuk, hogy mennyire lesz szörnyű a Home, mennyire lassítja majd a telefonokat és mennyi erőforrást él majd fel. Az eddigi tapasztalatok nem kecsegtetnek fényes jövővel, plusz az elmúlt hetekben már a webes felület is igyekezett hozzászoktatni a felhasználókat a tartalom be nem töltéséből adódó "élményekhez". Így talán nem lesz annyira szokatlan a dolog.

Természetesen azt sem tudni pontosan, hogy a Home milyen adatokat és hogyan gyűjt majd pontosan, de a kifejezetten mély integrációja miatt jóval több lehetőség áll Márkóék rendelkezésére, mint a sima kliens esetén. Persze megígérték azt is, hogy nem élnek vissza semmivel...

Talán az egyetlen pozitívuma a dolognak, hogy a Facebook ezzel megmutatta, hogyan lehet root nélkül teljesen átskinezni bármilyen Androidot, így a jövőben elképzelhető, hogy bárki számára elérhető lesz az OS kinézetének komplett módosítása. Aminek az OEM-ek nem fognak örülni, szóval nem lenne meglepő, ha hirtelen elkezdenék blokkolgatni az alkalmazást. Elvégre dollár milliókat öltek abba, hogy ne úgy nézzenek ki, mint a többiek...

Ugyanakkor túl sok az olyan felhasználó, aki szó szerint csak Facebookozásra használja a telefonját (az Instagram is ide tartozik), ami kicsit hátrébb tolhatja vagy teljesen elnapolhatja a Home bannolását.