Tuomas továbbra is verhetetlen: Before The Dawn - Deathstar Rising (2011)

Before The Dawn - Deathstar Rising2011 általam egyik leginkább várt albuma a fennállásának immár 11. évfordulóját ünneplő Before The Dawn. A banda eredetileg a finn zeneszerző, Tumoas Saukkonen szóló projektjeként indult, ám az évek során egy eléggé állandónak mondható csapat jött össze.

A hatodik stúdió album, mely a Deathstar Rising címet kapta immár a Nuclear Blast gondozásában jelent meg. Bevallom őszintén, én az elmúlt pár év során mindig kétkedve vonom fel a szemöldökömet, ha egy banda átszerződik, illetve újabb albumot készít a német kiadó szárnyai alatt. Bár a stúdió olyan neveket tudhat magáénak, mint a Dimmu Borgir, a Children of Bodom, vagy épp a Nightwish, sokszor érzem úgy, hogy a megszokott, kiemelkedőbb művek helyett egy középszerű, poposabb tucatmetál szintjére süllyed szépen lassan a hajó.

Mindenesetre én bíztam Tuomasban, valamint az is mindenképp jó jel volt, hogy az új album munkálatainak közel 95%-a már a szerződés megkötése előtt kész volt, így csupá a február 16-i megjelenést csúszott el kilenc nappal. Kezdjük a borítóval: az eddigi megszokott, erősen non-figuratív elemek helyett egy szépia fogad minket, melynek közepén száraz fa két ága fogja közre a felkelő Halálcsillagot. Nekem kifejezetten tetszett az újítás, amely teljes mértékben tükrözi a zene, valamint a szövegek komorságát, és a Tuomastól már megszokott melankóliát.

Nem csak a csomagolás, de a nyitás is eltér az eddig megszokottaktól: a The First Snow kellemes, akkusztikus gitártémával vezet be minket a fagyos hangulatba. Az egyre fokozódó tempó és feszültésg végén egyszer csak berobban a dob, valamint az elketromos gitár, és az arcunkba vágó "hóvihar" teljesen elsöpör mindent, megfagyasztva ezzel az ereinkben folyó vért. Az átvezetés mesteri, majd rövidesen Tuomas megszokott hangja fogad minket a Winter Within-ben, melyet némi gitárjáték után Lars lágy, már-már édeni, angyalszerű éneke követ. Szerencsére mindketten a már jól bevált, megszokott módon énekelnek, nem próbálnak erőltett újításokat bedobni. A zenei alap szintén a szokásos jegyeket hordozza, ám, mint minden album esetén, ismét lehet érezni valami kis extrát. Míg a The Ghost esetén ezt leginkább a mély zongora hangokra tudtam volna ráfogni, itt jelentősen több riffet és szólót kapunk.

A harmadik dal a Dethstar, mely súlyosabb, keményebb dallamjegyek hordoz magán. A refrén és a köztes részek közti tempókülönbség remek feszültséget teremt, melynek köszönhetően a "címadó dal" igen komoly dinamikát kap.

A Remembrance már elsőre is leginkább a Morning Sun-ra emlékeztetett, mind a nyitásban, mind a dal további elemiben, ám ami lényeges különbség, hogy ez egy másik album, és ezáltal másik dal. Még ha hasonlít is, Lars tiszta éneke teljesen elválasztja a két zeneművet, újabb kiváló opuszt teremtve a Before The Dawn könyvében.

Ezután következik az Unbroken, mely nekem egy kicsit vízválasztó. Valamiért mindig ellenszenvvel fogadom, amikor elkezdődik, ám az eszméletlen gitárszóló, ami a kétharmadánál fogad, mindig ellensúlyozza ezt a számomra megmagyarázhatatlan tiltakozást.

Ellenben, azt ezt követő Judgement ismét első hallásra belopta magát a szívembe, csak úgy, mint a The Wake. Mindkét opusz komoly dinamikával és erőteljes dallamokkal rendelkezik, szinte elsöpör mindent, ami az útjába kerül. Még a Chivasos póker paklit is a hangszóró tetejéről.

Az utolsó előtti felvonás a második kedvencem az új albumról, mely a Butterfly Effect címet kapta. Pontosan olyan mű, amely miatt imádom a Before The Dawn-t, illetve Tuomas minden művét gyakolatilag. Az erőteljes alapot Tuomas és Lars közös éneke még inkább kiemeli a refrén alatt, valamint a szóló is fenomenális.

Sajnos az előző zenei orgazmus rosszat is jelent egyben: elérkezünk az album végére. A Wreith egy huszárvágással visszatér a The First Snow elemeihez, majd szépen lassan áthatja a teljes mű zenei elemeinek tömkelege. Tökéletes befejezés egy hibátlan albumhoz.

Tuomas ismét beváltotta a hozzá fűzött reményeket, függetlenül a cikk elején leírt félelmeimtől. Remélem az új szerződés keretein belül ismét eljutnak hazánkba kocertezni.