Sirenia – The Enigma of Life (előzetes)

Sirenia - The Enigma of Life

A norvég-spanyol illetőségű plasztik-gót banda 2011-ben új lemezzel fenyeget. A mostanában kissé bogaras Morten Veland (Mortemia, ex-Tristania) által vezetett csapat odáig jutott immár az előkészületekben, hogy a borítót és a trekklistát is nyilvánosság előtt villogtathatják.

A csaknem kétesztendőnyi kemény munka meghozta gyümölcsét, így Morten elégedett és boldog tulajdonosa lehet a Finnvox stúdióból küldött finomra hangolt remekműnek, mely természetesen ismét az első dallamtól az utolsóig az összeférhetetlen önjelölt géniusz fejéből pattant ki.

Az előző The 13th Floor (és nem 13rd floor) album 2009-es megjelenése után hónapnyi pontossággal 2 évre nyitja 2011. január 21-én, Ágnes napján a The Enigma of Life az újesztendőt. Ideje is volt megkezdeni a kampányt. Elsőként a borítóra tekintve kicsit muszáj somolyogni. Az ugyan nem egy nagy eset, hogy a korong címe nehezen betűzhető ki (a CoF nevét se süti ki senki se a logójukból, aki nem tudja, hogy mit akar belőle kihangyázni…) Más kérdés azonban a lemezek sora. Morten vagy a borító terv felelőse úgy néz ki, gondolt a gyűjtőszellemű népekre is, hiszen az előző fagyos szürke, majd határozott sárgás-óarany valamint türkizes árnyalatú zöldeskék után, egy amolyan derengő vérpiros árnyalatot tesz a sorba, csak hogy jól mutasson a polcon.

A címmel kapcsolatban csak egy rövid szelíd fejtágítót iktatnék: az Enigma szó jelentése rejtély, rejtvény. Innentől fogva az okosan kimesterkedett szóválasztás sejteti, a Sirenia megint „nagyon titokzatos” lesz. Az eddigi kultikus számok használatától hemzsegő dalszövegek érzésem szerint nem mentek messzire…

Másfelől, mit várhatunk még a Sireniától? 2 éve kaptunk egy fájóan sablonos korongot, metálos fület gyötrően kislányos énekkel és általános fantáziátlansággal. Idén Morten szóló játékosként indított támadást a béketűrésem ellen. Csakhogy nagyon rosszat ne mondjak, a Mortemia első gyér kísérletére, annyit fűznék hozzá, hogy noha Morten minden húros és billentyűs hangszert tisztességgel feljátszott, mégsem volt az egészben több élet, mint a géppel szolgáltatott dobolásban. Újító próbálkozása, miszerint női ének nélkül, hörgéssel-kórussal csinál gót muzsikát kudarcba fulladt. A többszólamú elemek inkább csak kötelező gyakorlatként illeszkedtek a fantasztikusan lapos, de mégis simulékony és felejthető egészbe. Talán nem is fogok az esetből másra emlékezni jövőre, mint az Angst Im Wald stúdióban készült promóciós sztárfotókra, melyek minden irányból megmutogatták Morten töredezett szöszke üstökét.

Ennek fényében maradnék az első hallgatásig Henriette Bordvik siratásánál, akit immár két utódja nem tud meg közelíteni se. A Sirenia Monika, majd Ailyn érája sem valószínű, hogy bármi érdemlegeset tartogatna a kommersz Nightwish-majmoláson kívül.

Trekklista:

 1. The End Of It All
 2. Fallen Angel
 3. All My Dreams
 4. This Darkness
 5. The Twilight In Your Eyes
 6. Winter Land
 7. A Seaside Serenade
 8. Darkened Days To Come
 9. Coming Down
 10. This Lonely Lake
 11. Fading Star
 12. The Enigma Of Life
 13. Oscura Realidad (bonus track)
 14. The Enigma Of Life (acoustic version bonus track)