Industrial/EBM party a Dürer Kertben!

Nitzer Ebb

2011. május 1-én az industrial/EBM zenei színtér két meghatározó együttese a Nitzer és a Die Krupps közös turné keretében lép fel a Dürer Kertben a Skalar Music Hungary jóvoltából! A két együttes többször is jár már hazánkban: a Nitzer Ebb legutóbb tavaly januárban koncertezett a Depeche Mode előzenekaraként, illetve másnap önálló fellépéssel is; viszont a Die Krupps 16 év után látogat el újra hozzánk!

A budapesti fellépés a "Join In The Rhythm Of Machines"-ra keresztelt 10 állomásos európai koncertkörút záró állomása lesz. A turné jelmondata, elnevezése egyértelműen jelzi, hogy az alternatív elektronikus zene két legendájától a klasszikusnak minősíthető dalaik előadására számíthatunk!

A Nitzer Ebb és Douglas McCarthy egyedi hangja elválaszthatatlan egymástól, és ezzel Bon Harris érdemei sem csökkenek egy fikarcnyit sem! A két chelmsfordi iskolatárs David Gooday-jel kiegészülve alapította a Nitzer Ebbet a ’80-as évek elején.

Minimál hangzásuk egyszerű, de elsöprő basszustémáikra és sodró lendületű ritmusképleteikre épült, melyet McCarthy kántálós, kiabálós, agresszív vokálja újabb energiatöltettel látott el. A punk, a korai techno, a kontinentális EBM, a new beat hatásait felhasználva alakult ki a Nitzer Ebb recept, mely az első időszakban csak a helyi, környékbeli klubokban részegítette meg az – általában – kis létszámú hallgatóságot.

30 év nagyon nagy idő… 30 évet nagyon kevés zenekar él meg… 30 év után nagyon kevés projekt élvez olyan kiemelt figyelmet és tiszteletet, mint a Die Krupps. A Jürgen Engler vezette német együttes hosszú utat tett meg a három évtized alatt. A ’80-as évek elején a düsseldorfi acélipari környezet megfelelő alapot biztosított a kísérleti industrial stílusban tett első lépésekhez.

Ennek köszönhetően a 1981-ben megjelent első kiadvány – Stahlwerksynfonie – kétszer tízperces zajorgiája a pálya- és kortársakkal (pl. Throbbing Gristle, SPK, Einstürzende Neubauten) szégyenkezés nélkül összevethető.

A punk hatása a korai években egyértelműen azonosítható a Die Krupps dalaiban. A spontán és egyszerű kompozíciókra rátelepülő német újhullámos (NDW - Neue Deutsche Welle) „feltét” eredményeképpen az első – Volle Kraft Voraus! – album teljes gőzzel a ’80-as évek fontos együttesei közé gördítette a folyamatosan változó összetételű együttest. Az albumról kimásolt Goldfinger mellett a Wahre Arbeit, Wahrer Lohn-t kell mindenképpen kiemelnünk, mely már ebben a formájában is EBM klasszikus, de igazi himnusszá később vált.

Engler mellett a másik alapító Bernward Malaka csak az első néhány kiadványban működött közre, így elmondhatjuk, hogy a Die Krupps magját Jürgen Engler, Ralf Dörper és Rüdiger Esch jelenti, jelentette.

Nincs más teendőnk, mint csatlakozni a gépek ritmusához; az este felejthetetlen élmény lesz, nem szabad kihagyni!