Avantasia – Koncert DVD 2011 tavaszán

Avantasia

Pletykák már jó ideje keringenek arról, hogy az Avantasia hamarosan az élő felvételek anyagából DVD-t készül kiadni, de biztos információk csak az elmúlt héten láttak napvilágot. A jövő esztendő elején egy 2 DVD + 2 CD dupla-dupla szett lát napvilágot a Nuclear Blast Records valamint Kelet-Ázsiában és Japánban az Avalon-Marquee Records gondozásában. 

A kiadvány a legendás 2008-as turné dokumentációja, mely az első alkalom volt, hogy az Avantasia a Scarecrow eredeti sztárolt énekesei közül is többet vendégül látva koncertezni indult. Az eredmény sok tekintetben új fejezetet nyitott a metál történetében. A Metal Opera és az új dalok színpadra vitelével Tobias három kontinenst járt be és összesen több mint 400,000 ember előtt játszott néhány hét alatt. Az első DVD-n egy kétórás válogatás szerepel, mely számtalan sosem látott extrát vonultat fel a turnét megkoronázó német Wacken Open Air és a cseh Masters Of Rock fesztiválok előadásaiból. A dolog érdekes aktualitása, hogy a 2011-es Wacken Open Air-en is az Avantasia lesz az egyik nagyszínpados produkció. A második darab amolyan exkluzív mozi, mely az „Around The World In 20 Days” elnevezést kapta és az Avantasia backstage-ére ad bepillantást, így tehát végre megtudhatjuk, mi zajlik a színfalak mögött és mennyi küzdelem, izgalom, szervezés van egy fellépés hátterében. A DVD-k tehát a 2008-as Avantasia rövid portréját nyújtják.

Tobias elmondása szerint büszke a szettre, mégis egy kicsit szabadkozik, ami érthető, hiszen az anyag csaknem három évvel a turné után jelenik meg. Az emberek most először láthatják, milyen volt az Avantasia első turnéját előkészíteni és hogyan lépte túl a siker az összes várakozást. Az egy év, melyről a portré készült az Avantasia talán legfontosabb esztendőjét mutatja be, melyben eldőlt, hogy a stúdiófelvételek népszerűsége beválik-e színpadon is. Tobias így nyilatkozott: „Tudom, van még több Metal Opera is, de mi valami igazit, valami maradandót alkottunk. Valami olyat, ami él…”

A befejező apró simítások közül utoljára a masterelést fejezik be, mely pillanatnyilag is zajlik. A várakozások szerint a DVD-szett legkorábban 2011 tavaszán kerülhet a boltokba. Elérhető lesz dupla-DVD illetve 2 CD-ből álló csomag formájában, valamint kiadásra kerül egy spéci boxset, mely mind a kettőt tartalmazza.