Művészet lett a videójáték fejlesztés

Developer

Az amerikai kormány, a Nemzeti Művészeti Alapítvány (National Endowment for the Arts - NEA) közreműködésének hatására immár hivatalosan is művészetnek minősíti a videójátékokat. Így azon fejlesztők, akik nem valamely nagyvállalatnál dolgoznak, mostantól beküldhetik munkáikat a bizottsági elbírálás után pedig akár 200.000 dollár támogatás is kaphatnak.

Ezzel egidőben a NEA módosított a feltételeken is, melyek meghatározták, mi számít pontosan művészeti alkotásnak. Ennek eredményeként az eddigi The Arts in Radio and Television kategória immár The Arts in Media náven lesz fellelhető.

Az eddigi, csak földi sugárzású televíziós és rádiós produktumok mellett immár a műholdas sugárzással, illetve az interneten keresztül terjesztett média anyagok, valamint az interaktív technológiai alkotások is a kategória részét képezik.

A játékok fejlesztőinek tehát nem csak televíziós és rádiós producerekkel, de a webes sorozatok (mint például a Mortal Kombat: Legacy) készítőivel is fel kell venniük a versenyt.

A dolog lényege, hogy ha a fejlesztő ingyenes játékot készít, tehát a játékosok vagy egyáltalán nem, vagy csak különböző, általuk meghatározott összeget adományoznak a fejlesztő részére, akkor indulhat a már említett támogatásért, melyet a kormány fizet ki számára - csak úgy, mint a festőket, vagy a szobrászokat sok-sok éven t a mai napig.

A másik jó oldala a döntésnek, hogy megnövekedhet a “civilek” által fejlesztett, inkább a szórakoztatásra szánt játékok száma, melyek nem a nagy stúdiók berkein belül készülnek.