Moonbase Alpha - NASA a játékpiacon?

Nem az első eset, hogy az Egyesült Államok valamely szervezete prpaganda célból beszáll a játékpiacra. A hadsereg már rég megtette ezt az America's Army-val. Most a NASA is beáll a sorba a Moonbase Alpha névre keresztelt játékukkal. A fent említett AA-hoz hasonlóan ez is ingyenes online játék, a Steamről bárki által letölthető. Azonban senki se higgye, hogy sci-fi lövöldözésről lesz szó. A Moonbase Alpha, ahogy a nevéből is kiderül a Holdon játszódik, az ottani bázis első telepesei még sok problémával néznek szembe, esetünkben éppen egy meteor rongálta meg a létfenntartást.

Itt kapcsolódik be a játékos, akinek feladata megjavítani az elromlott berendezéseket. Bevallom elsőre nekem sem tűnt valami izgalmas dolognak. Azonban szerencsére nem ilyen egyszerű a helyzet, mindössze 25 perc áll rendelkezésünkre a javításokhoz, ha ez nem sikerül elfogy az oxigén és meghalnak az asztronauták, na ezt senki sem szeretné. Meglehetősen nehéz feladat egyedül megjavítani a bázist, én megpróbáltam, nem sikerült, még legalább 15 perc kellett volna hozzá. Ezért is vannak a többiek, segítségükkel nagyon gyoirsan helyre lehet pofozni mindent, persze csak, ha jól koordinálja őket valaki, különben a tömegben lehet, hogy ketten javítanak egy elosztót, egy kritikus állapotúra pedig senki sem jut. Emellett oda kell figyelni, hogy ne menjünk veszélyes helyekre, mert az végzetes következményekkel járhat. Erre vannak robotjaink, melyeket közvetlenül irányíthatunk és javítgathatjuk velük a sérült alkatrészeket. Nagyjából erről szól jelenleg a játék, amely még csak a legelső publikus verziónál tart, várhatóan új dolgok is bekerülnek később, a jelenlegiek pedig finomításra kerülnek.

Jogosan merül fel a kérdés, nem válik ez unalmassá néhány játék után? A készítők 6 térképet tettek bele, így amíg azokat végig nem játssza valaki azt hiszem nem. Emellett a Steam rendszerének köszönhetően online ranglistákat is létrehoztak ezzel a versenyző szelleműeket biztosan leköti amíg számukra megfelelő helyezést el nem érnek.  A feladat is mindig kicsit más nem ugyanazon részei sérülnek a bázisnak, így máshova kell több ember, mással fog több idő elmenni. De úgy gondolom még ezekkel a trükkökkel is elég hamar unalmassá válik majd, hacsak nem érkeznek a fejlesztések és az új dolgok sűrűn.

Vannak még hibák bőven, a grafika sem az igazi és az irányítás is nehézkes, de ezek biztosan változni fognak, ha lesznek későbbi verziók. Itt a másik nagy kérdés, lesznek-e? Én bizakodó vagyok, jelenleg elég sokan játszanak, rengeteg szerver tele van, ha ez a lelkesedés nem csökken a következő hetekben akkor jó eséllyel lesznek. A másik, ami biztató, hogy az Amercia's Army készítőivel karöltve készült a játék. Aki kipróbálta azt a kezdeti időkben az is hasonló problémákkal küzdött, a későbbi verziók azonban sorra javították a hibákat és elég népszerű játékká nőtte ki magát. A lehetőség a Moonbase Alpha előtt is ott van, meglátjuk mit kezdenek vele.

Pontozni nem fogok, egy átlagos játékról van szó jelenleg, ami szerintem egy viszonylag szűk réteget foglalkoztat csak. Van egy hangulata a Moonbase Alpha-nak, ami sokakat megfoghat, ha ez sikerül, a hibák javításával és fejlesztésekkel sikeres és nagyon jó játék is lehet belőle. Azt mondom, aki érdekesnek találja az alapkoncepciót, próbálja ki. Ingyenes és a Steam-ről bárki letöltheti.

Itt pedig egy kis kedvcsináló video: