Traffic Giant

Gondolkodtál már azon, mikor lekésted a buszt és a következöre orákig vártál, hogy te jobban meg tudnád oldani a tömegközlekedést? Itt az alkalom a Traffic Giant magyarul kiadott változatával.

Történet:
Körülbelül annyi, mint amit az elöbb leirtam. Meg kell tervezned egy adott városban a lehetséges utvonalakat, állomásokat, menetidöt megadott idöre és mindezt ugy, hogy nem csak nyereségesnek kell lenned a további játék érdekében, de a különbözö feladatokban is helyt kell állnod..

A grafika:
Grafikailag a játékot a Sim City 3-hoz lehetne hasonlitani. A motor vagyis a táj és az épületek 2D-s megjelenitésüek, az emberek és a közlekedési ezközök viszont 3D-sek. Ez a megjelenités tökéletesen illik a játékhoz, szerintem nagyon szép és ráadásul egyszerübb gépen is könnyedén elfut a 2D-miatt. Az intro és a különbözö videok nagyon jok és tökéletesen illenek a játékhoz, de nagyon látszik rajtuk, hogy számitogépes animácio az egész. Bár szerintem a készitök nem is nagyon törekedtek az élethüségre ebben az esetben. Videok egyébként akkor jönnek be, ha átadunk egy ujfajta közlekedési ezközt és az adott pályán még egy sincs belöle. Pl.: Az elsö utvonal elsö buszánál. Összesitésben a grafika lehetne egy kicsit szebb is, bár igy is tökéletesen illik a játékhoz minden apro részletével és apro hibáival.

A játék opcioi, lehetöségei:
A játékban a beállitási lehetöségek nem tul választékosak. Szinte csak a hangot a felbontást és a nevünket változtathatjuk. Szerencsére a sok játékmod és a változatos játékmenet potolja hiányérzetünket. Kétféle játék közül választhatunk, vagyis a „kampány" és a „végtelen játék" között. A kampány esetén küldetésröl küldetésre kell megnyernünk az adott feladatokat, de erröl késöbb bövebben. Viszont a Végtelen játék opcio remekül alkalmazhato kezdöknek gyakorlásra, profiknak pedig edzeni képességeiket. Amikor belépünk ebbe a menübe, akkor az elsö képernyön be kell állitanunk a nehézségi szintet (kezdö, normál, hivatásos), továbbá a játék nehezitése végett be kell állitanunk, hogy mi célbol épitjük a város közlekedését (Vállalkozo, Forgalmi megbizott). Ha a vállalkozot állitjuk, akkor a következö képernyön beállithatjuk, hogy hány riválisunk legyen (0-3). Itt találunk 3 személyt és melettük egy-egy kockát, amit kipipálhatunk, ha szeretnénk, hogy ne legyünk egyedül, de nem kötelezö pipálni és ebben az esetben magunkra maradunk a városban. A 3 lehetséges ellenfélnek nemcsak a neve, az arcképe van ott, de egy kis infot is láthatunk rola miszerint: vérbeli profi; középszintü; lassu, de ne becsüld alá. Viszont ha a forgalmi megbizottat választjuk ez a képernyö kimarad és teljes monopoliumban játszhatunk. Az ezutáni képernyön már csak egy megfelelö pályát kell választanunk (A Végtelen játékban összesen 46 pálya van), ami nem könnyü feladat. Van ugyanis egész kisvárostol (alig 4000 lakos) hatalmas városokig (60000 lakos) minden.
A végtelen játék nem pontos elnevezés, mivel itt is adott a játékidö a nyeréshez, de a kampánnyal ellentétben itt azonnal indulhatunk az utolso pályán is. Egyébként ha adott idö alatt nem sikerült teljesitenünk, vagy éppen hogy sikerült, akkor sem kell abbahagynunk a játékot, mivel a játék felkinálja a folytatás lehetöségét is.
Kezdöknek javaslom hogy ebben a modban tanulják meg kezelni a játékot könnyü fokozaton, forgalmi megbizottként és egy kisebb pályán, pl.: New London.
A játék egyébként 20-30 perc után remekül kezelhetö és egyre jobb és jobb! Szinte már sajnálom, ha megnyerek egy adott pályát, mivel akkor abba kell hagynom a játékot.
A játékban szokatlan modon a Tycoon és Sim stilusu játékokra nem jellemzö, de mégis remek opcio a Multiplayer, avagy a többjátékos mod. Ez azért lehetséges, mert normál játéknál is lehetnek gépi ellenfeleink, ily modon nincs akadálya, hogy interneten, vagy hálozaton csatlakozzanak szerverünkre. Egy térképen maximum 4 ember lehet, mint ahogy azt a beállitásoknál is rengeteg dolog sugallta (én + 3 bot, vagy a 4 választhato szin). Egyéb menük még a Save/Load menü, mellyel bármikor és bármennyit menthetünk és visszatölthetünk, továbbá a folytatás menü, amellyel azonnal elérhetjük legutolso mentésünket. A játék alatt zene nem szol, csak egy-két esetben. Ezalatt azt értem, hogy zene nincs, de a Sim City-hez hasonloan a különbözö épületeknek különbözö hangja van, (ha a képernyöt egy iskola fölé visszük, akkor kicsengetést hallunk, templom fölött harangozást, egyébként meg a város megszokott zajait, az autokat és a nyüzsgést) de van néhány épület (Baseball pálya, koncertterem…stb), ahol egy 5-6mp-ig valamilyen zene szol. (Az egyik nagyon ismerös volt, majd rájöttem! Az egyik zene a RollerCoaster-böl van!).

A kampány mod rejtelmei:
Végre itt tartunk! Belépünk a kampány modba! Itt két felirat fogad minket és pont ez az amiben a játék különbözik az eredetitöl, pont ez az ami „Gold"-á teszi. A következö feliratokat látjuk: Eredeti kampánycsomag, Kampány Feladatcsomag. Mindkettö 15-15 pályát tartalmaz, amit külön-külön vihetünk végig. Értelem szerüen a Feladatcsomag 15 elég nehéz, ráadásul eddig sosem látott feladatokat tartalmaz.
Ha sikerült kiválasztanunk, hogy melyik csomagot kivánjuk végigvinni akkor minden egyéb kérdés nélkül bejön a válassz pályát rész. Sem nehézséget sem nevet, semmit nem irhatunk be, vagy változtathatunk meg. A pályáknál elöször csak egy nyithato meg, majd ha azt megnyertük azonnal megnyilik a következö. Amelyik pályát nem választhatjuk az fekete, de a feladatokat és a hozzá valo leirást elolvashatjuk. Tehát végignézhetjük az összes pályát, de csak a fehérekkel játszhatunk. Amikor elkezdjük olvasni a feladatot észreveszünk egy feliratot. Mégpedig (*;**;***) alatta pedig egyre nagyobb számokat pl: (20%; 30%; 40%).
Ez azt jelenti, hogy megnyerjük a pályát ezzel együtt megkapjuk a következö pályát, ha teljesitjük az egy csillagos feltételeket (természetesen adott idöre), viszont ha idönkböl kitelik, akkor teljesithetjük a két, illetve a három csillagos feltételeket, ami azt jelenti, hogy nem a következö egy pályát kapjuk meg, hanem a következö kettö, illetve a következö hármat. Persze a készitök ezt elég jol kitalálták, mivel van hogy fele, söt harmada idö alatt teljesithetö az összes feltétel, de van hogy idön belül az elsödleges is alig. A feladatok elég összetettek. Általában a következökkel kell foglalkoznod: Cégérték, Munka, Iskola, Szorakozás, Vásárlás, Lefedettség és természetesen a Forgalomcsökkentés. Plusz mindezt adott idö alatt. Ja és az sem elhanyagolhato, hogy minden városnak saját története van. Van például több olyan is, amikor egy létezö vállalkozás kell átvennünk, természetesen pénzügyi problémáival együtt.

A játék:
Amikor végre elinditjuk a játékot elöször betölti az épületeket, majd az embereket. Bejön a játék! Láthatunk egy plussz és egy minusz nyilat, amivel kicsinyithetünk és nagyithatunk, viszont ha ugyanezt a billentyüzet segitségével probáljuk megtenni, akkor rá kell jönnünk, hogy az idö mulásának sebességét befolyásoltuk. Amennyiben 1024x768-ban van a felbontás láthatunk egy kamera részleget is, amely azt a célt szolgálja, hogy egy adott jármüre ráközelithessünk és követhessük az egér segitsége nélkül. A játék egyébként nagyon könnyen kezelhetö. Ha buszt szeretnénk, akkor egyszerüen leteszünk egy utvanalat, amely ha körbeér zölddé válik és mi kipipáljuk. Ezután vásárolunk buszmegállokat és szépen az utvonal melletti járdára helyezzük öket. Ha ez is megvan akkor vásárolunk buszokat és hozzáadjuk az adott utvonalhoz. Amennyiben villamost szeretnénk, letesszük a sineket és ezután mindent ugy mint az elöbb! Utvonal, megállok és villamosok. A különbözö vasutakat is ugyanigy, mindössze annyi különbséggel, hogy a városi vasut csak füves területen mehet, viszont lehet neki hidat csinálni a viz fölé. A Függö és a Mágnesvasut pedig pont olyan mint a villamos. Az egyetlen közlekedési eszköz, amit legnagyobb sajnálatomra nem épithetünk, az a Metro! Nem, nem az áruház! Egyébként a játék maga beállitásokban igen gazdag. Megmondhatjuk a jegyek árát, figyelni kell a karbantartásra, a várakozási idöre, az embereink fizetésére, a körzetekre, a megállok hatosugarára, az emberek kedvére és persze a reklámra.

Végszo:
Az egész játék összhatásában remek lett! Jol eltalálták a menüket, a játékot, a hangulatot, az egyre nehezedö feladatokat, egyszoval mindent. Ami a legjobban tetszett, az az, hogy minden ember és auto céltudatosan megy nem pedig össze vissza, mint a Sim Cityben. Ez azt jelenti, hogy ha rákattintunk az infos nyillal egy autora meglátatjuk, hogy honnan hová tart és mi célbol. (bérház-iskola-munkahely). Természetesen ugyanezt házakkal is megtehetjük, vagyis egy házra kattintva megtudhatjuk, hogy ki hová menne, és ezt mivel teszi! Esetleg azt is, hogy miért nem busszal teszi! Végeredményben szerintem ez az egyik legjobb és legmegragadobb stratégiai játék, amivel mostanában játszottam.