The Simpsons a'la Sim City, avagy építsd újra Springfieldet

The Simpsons: Tapped Out

Homer végre megtette: a reaktormag leolvadt, Springfield felrobbant, a nukláris szemétdombon pedig a mi feladatunk, hogy újjáépítsük a várost. Ugyan a játék telepítéséhez sideloadolni kell az APK-t, a The Simpsons: Tapped Out remek kikapcsolódást nyújt awzok számára, akik szeretik a sorozatot és/vagy a Sim City stílusú játékmenetet. Ráadásul a karakterek hangját az eredeti szereplők adták, ami még viccesebbé teszi az egészet.

A játék állandó internetkapcsolatot igényel, mivel a játékmenetet folyamatosan szinkronizálja az EA szerverei felé, így egy esetleges factory reset után sem kell előről kezdenünk az egészet, plusz természetesen reklámok is jelennek meg - amit nem fogunk tudni megmutatni, mivel az AdAwaynek hála nálam ez a rész kimaradt. Az eredeti téli városképet pár hete leváltotta a tavaszi megjelenés, ami szerintem még kicsit korán volt, de ez van. Nézzük az intrót:

Mint már említettem, a játék stílusát tekintve a Sim Cityhez hasonlít. Ahogy fejlődünk és teljesítjük a küldetéseket egyre több épület és karakter lesz elérhető, illetve folyamatosan vásárolhatunk extra földterületeket is, ha esetleg nem férnénk el. Természetesen a folyamatok felgyorsítására is van lehetőség, méghozzá a sugárzától mutálódott fánkoknak köszönhetően, amelyk képesek helyileg felgyorsítani az időt. Ez a játék egyetlen fizetős része jelenleg, azonban van egy hackelt változalt, ahol korlátlanul juthatunk fánkokhoz. De még mielőtt rátérnénk erre a tévútra nézzük meg, hogy hogyan is működik a játék.

Pénzt szerezni három módon tudunk: elküldhetjük dolgozni a karaktereket, a házak építésével gyűjthetjük az adót, valamint az üzletek bevételei is rendelkezésre állnak. Minden esetben manuálisan kell begyűjteni, de ahogy néztem, elég csak a dollárra bökni és nincs értelme összeszedni mindent. Emellett a játék folyamatosan ad fő- és mellékküldetéseket, amik teljesítését extra pénzzel és XP-vel jutalmazza, Cletus farmján termeszthetünk növényeket, illetve átjárhatunk egy alternatív Springfieldbe minden nap egy kis mellékesért (jelenleg a bártok látogatása nem lehetséges). Plusz a mindennapos játék során folyamatosan egyre nagyobb bónuszt kapunk, amelynek a végén egy 6 fánk értékű Mystery Box a jutalmunk, majd kezdődik előről az egész.

Miközben ujjáépítjük Springfieldet szem előtt kell tartanunk a városi élet minden szemponját. Ezt az úgynevezett Comform-o-meter segítségével tehetjük, amely 6 szempont alapján minősíti a várost 1-től 5 csillagig. Oda kell figyelnünk, hogy a sok épület között fák is legyenek, a házak számát sem hanyagolhatjuk el, közintézményeket, üzleteket, éttermeket is illik szép számmal építeni. Az 5 csillag elérése egy igen hosszú és rögös folyamat, ugyanis vagy fánk alapú épületekkel, vagy a küldetések során lassan megszerezhető épületekkel kell dolgoznunk. Az előbbi drága, az utóbbi pedig időigényes megoldás.

És itt kitérnék a játék talán egyetlen negatív tulajdonságára: az Electronic Arts erősen arra hegyezte ki a dolgot, hogy aki nem akar fánkot venni annak jóval több időbe teljen felfejlődnie, mint a fizetős kuncsaftoknak. Ingyenesen is teljes mértékben játszható a játék, azonban sok épületet csak fánkért vehetünk meg, illetve ha nem akarunk 24 órát várni egy épület felhúzására akkor bizony nem sok választásunk marad - illetve ott a végtelen fánk MOD, ami ezen a problémán segít. De térjünk vissza a játékhoz.

Springfield újraépítésének kezdetén eléggé meg van kötve a kezünk és a tutorial helyenként már az erősen fájdalmas kategóriát súrolja: fixen megszabja, hogy hova mit tehetünk, de egyszerűen nem hagy levegőhöz jutni. Nagyjából öt perc alatt át lehet szaladni az egészen, de idegesítőbb volt, mint a várakozás arra, hogy valami elkészüljön. Persze miután túlvagyunk rajta áthelyezhetjük a letett épületeket kedvünk szerint, de engem személy szerint zavart, hogy ezt nem lehetett már az elején megtenni. Viszont a párbeszédeket érdemes elolvasni, teljesen hozzák a Simpsonsban megszokott dolgokat (sajnos a karakterek nem szólalnak meg ilyenkor).

Ellenben, ha a városban mászkálva rájuk kattintunk az adott személyhez kapcsolódó jellegzetes elszólások fogadnak minket: Homer jól ismert dough-ja, vagy Flanders idióta ding-dong-diddily-je, de Krusty is hű önmagához és minden apró munkától elkezd szenvedni - vagy épp elhajt minket melegebb éghajlatra. Illetve elmondható, hogy a játék teljes egészében a sorozat hangulatát hozza minden területen. És túlzottan sok időt sem rabol el, ha pedig kész van valami push notificationnel jelzi a játék.

És most térjünk vissza egy kicsit a végtelen fánk módra: először is, ha már van mentésünk az el fog veszni és kezdhetünk mindent előről. A csalásnak ára van, de mivel ezt követően gyakorlatilag mindent felgyorsíthatunk, nem jelent nagy érvágást. Annyi a csapda, hogy miközben vesszük fánkon a dolgokat az egyenleg átcsap minuszba, de a következő indításkor minden megmarad.

Letöltés

Letöltés (ingyen fánk mód)