Stronghold

Emlékszel arra a korra, mikor még a várakat épitették? Mikor két várur harcolt egymás ellen, egy "darabka" földért? Nem?! És szeretnéd átélni? Ha igen, ezt a játékot neked találták ki! Egy várur börébe bujva kell eltartanod alattvaloidat, de ugy, hogy az nekik is tetsszen! Mert ha magas az ado, nincs élelem, hamar elpártolnak töled, és más várban probálnak szerencsét.
Kedvcsinálonak remélem elég. Kezdjük akkor a menüvel. Felépitése szokványos, extra a map editor, hiányossága az Options. (Lehet, hogy csak én nem találtam, de ha van, akkor nagyon rossz helyre tehették.)
A játék grafikája tetszetös. Minden él, s mozog. Például a vadak vándorolnak a térképen, a kivágott fák helyére uj fák nönek, stb. A pályát négy iránybol is szemügyre vehetjük, és zoom-olhatunk is! Remek megoldás, hogy még a látoszöget is állithatjuk. Ez akkor jo, ha nem látjuk, mi van a várfal mögött, és nem akarjuk (vagy nincs idönk) a térképet elforgatni. Egyébként még a kezelögombokat is eltüntethetjük, bár ekkor nagyon megnehezedik a kezelés.
A játék lényege, hogy megépitsük, majd megvédjük várunkat. A kampány kezdetén még csak fábol állithatjuk össze álmaink várát, de ahogy haladunk a korral, már köböl is épithetünk. Ezen felül embereink gondjaival is foglalkoznunk kell, hogy legyen nekik elegendö étel, ital, féröhely, különben szo nélkül faképnél hagynak minket. Hogy ez ne következzen be, már a játék elején rakjunk le favágo házakat, és valamilyen mezögazdaságot. Favágokbol az elején elég ugy 10db, mezögazdasági telkekböl 5-6 darab. Lakoházakbol annyit készitsünk, amennyi feltétlenül szükséges, mert azok az emberkék is dézsmálják az élelmiszerraktárt, akik csak a tüznél melegednek. Ha tudunk kereskedöházat épiteni, akkor viszonylag megszüntek élelmiszer gondjaink, hiszen aranyért lehet gabonát, vagy "kész" ételt vásárolni. Ha éppen üres a kincstár, eladhatunk fát, követ, vagy bármi mást. Arra figyeljünk, hogy a vételi, és az eladási ár annak fejében változik, hogy nekünk éppen mennyi van raktáron. Én azt csináltam, hogy nagyon sok favágot letettem, és ha 200 fánál több van raktáron, akkor 50 aranyat is megad érte a kereskedö. Összegyüjtesz 300-400-at aztán eladsz belöle annyit, hogy 200 darab mindig maradjon. Igy bármikor tudsz épitkezni, illetve, ha hoznak még fát, drágábban tudod eladni. Ebböl a pénzböl aztán fel lehet tölteni az élelmiszerraktárt. Egy nagyon fontos dolog, hogy soha ne szedjünk adot! Vagy ha már szedünk, akkor nagyon rövid ideig.
Katonákat a barrack-ban áll lehetöségünk képezni. Hova rakjuk öket? Ijászokat a tornyokba, várfalra, és ugy négyet a föépületünk tetejére. Közelharcra kiképzett katonáinkbol ugy 10 mindig legyen a föépületen, mivel ha megtámadják várunkat, mi oda menekülünk, és ha véletlenül bejutnak, mi vagyunk az elsödleges célpont (az udvari bohoc után :-)), akit megprobálnak legyilkolni. Ha ez sikerül, akkor nekünk Game Over! Harcosbol még 1-2 kell a bástyákra, és mindenképp 10-15 ember a mezögazdaságokhoz. (Csak azokhoz kell, amik a várfalon kivülre esnek.) Ezeket folyamatosan böviteni kell addig, mig olyan sokan nem lesznek, hogy meg tudd már itt állitani az ellenfelet!
A multiplayer részt sajnos még nem állt modomban kiprobálni, de ahogy a többjátékos térképeket nézem, nem lesz okunk panaszra! (Megfigyeltétek? Egy mondatban mult-, jelen-, és jövöidö!) Többféle kapcsolatot létesitve küzdhetünk meg ismeröseinkkel, akár LAN-on vagy interneten keresztül.
A játék zenei aláfestése hasonlit a Heroes 4 zenéihez. Valamilyen okbol nálam szaggatnak a hangok, emiatt inkább a rádiora kapcsoltam a "Music center"-t.
Összességében egy nagyon összetett, és változatos játékot sikerült a fejlesztöknek késziteniük. A grafika szép, a pályák változatosak, kezelni sem nehéz, mi kell még? Rendelj egy pizzát, tölts egy jéghideg üditöt, és irány a vár!