Star Wars: Republic Commando

A mozikban már megjelent a Star Wars 3 - A sith-ek bosszúja címu film. A Lucas Arts természetesen most is készít játékokat a film kapcsán. Voltak már félresikerült kísérletek a film alapján készült játékokra. Erre példa a Star Wars: Racer, mely a fogatversenyek hangulatát próbálta vissszaadni. Az elso igazán sikeres játék a KotoR sorozat 1 része, melynek hagyományait a nemrég megjelent második rész követte. A második résszel majdnem egyidoben jelent meg a Star Wars: Republic Commando. Ez a játék az FPS mufajt szélesíti.
Ebben a játékban ne várjunk se Jediket, se Sitheket. Egy különleges, négy személyes "klónsereget" irányítunk. A "különlegessékwgy hibából szermazik, a H-faktornak nevezett klónozási mellékhatástól. (Nem olvasták el a tájékoztatót. :D) Jango Fett fejvadászklónjainak legtöbbje tökéletesre sikerült, ami azt jelenti, hogy a fejvadásznak tökéletes másai született. Ki vétel ez alól négy humanoid, akinél bekövetkezett a H-hiba, tehát rendelkeztek saját akarattal, öntudattal, gondolatokkal. Ebbol az négy klónból kialakítanak egy speciális alakulatot, amit vész esetén vagy speciális missióknál vetnek be. Ennek a csapatnak lennénk mi a vezetoje. A többi klónnal ellentétben nekünk nem csak kódszámmal, hanem névvel is rendelkezünk. A mi nevünk egyszeruen csak Boss. Kódszámunk: RC-1138. Mi irányítjuk a csapatot, és persze mindig ránk marad a munka java-része. Mellesleg megjegyezném, hogy hangunk teljesen hasonlít Jango Fett hangjára, persze ez csak véletlen lehet :). Jobb kezünk RC-1140, azaz Fixer. O veszi át az irányítást csapatink felett ha ne talán tán mi elesnénk a harc közepette. O ért legjobban a terminálok, zárak feltöréséhez is. Harmadiktársunk RC-1207, vagyis Sev. O abban a szerencsés helyzetben hogy a munkája a hobbija is. Egyszeruen szeret ölni. Egy darabig vicces, utána inkább már félelmetes: precíz és halálos, leginkább akkor ha távcsövön keresztül nézi az ellenséget. Ha nincs más megoldás az ajtókat, emelvényeket fel kell robbantanunk. Erre legalkalmasabb emberünk RC-1262, Scorch. Kíválóan ért a nehézfegyverek, ágyuk és bombák használatához. Társainknak egyszeruen tudunk parancsolni. Célkeresztünk folyamatosan változik és a lehetséges parancsok ikonjait mutatja. Ha kiadjuk a felajánlott parancsot emberünk végrehajtja a melót. Hét féle lehetoséget ismernek embereink: mesterlövészkedés, hackelés, robbantás, koncentrált tuzero, gránátozás, ágyúzás, gyógyítás. Ha meghalnánk akkor sincs baj, Fixer átveszi a parancsnokságot, mi pedig választhatunk hogy most gyógyítson meg valamelyik emberünk, vagy eloször hajtsák végre a kiadott parancsott és aztán leheljenek belénk életet. Persze ez mindaddig muködik míg van emberünk aki meggyógyítson :). Fegyverarzenálünk elég szegényes. Van egy DC-15s pisztolyunk, melybol sohasem fogy ki a loszer. Komolyabb szerszámunk a DC-17m, melyre csatlakoztathatunk kiegészítoket, így ez tulajdonképpen három fegyver: blaster módban golyószóró, ezenkívül átalakíthatjuk mesterlövész fegyverre, anti-armor üzemmódban pedig gránátokat lövünk.A grafika szép, a hangulat jó.
A játénak mégis vannak árnyoldalai: egyrészt nagyon rövid, mindössze 4-5 óra alatt végig lehet vinni, másrészt elég tahó módon fejezodik be, mindezt pedig azért, nehogy túl sok információt szerezünk a filmrol... Emelett érdemes feltelepíteni a játékot, könnyed kikapcsolódást nyújt Half-life közben...