Sid Meier's Pirates!

Biztos sokan felkapták a fejüket annak idején, mikor Sid Meier bejelentette, hogy elkésziti a régi kalozos klasszikus, a Pirates! felujitott változatát. Tekintve, hogy a fent emlitett uriember rosszat még nem adott ki a keze közül, komolyan vártam én is a játékot, hiszen annak idején az egyik nagy kedvenc épp a Pirates volt, igaz még Commodore 64-en. Nemrég elkészült végre a nagy mü és kézbe is vehettem.
A közelmultban jelent már meg pár más hasonlo program is, melyek a XVI. századi karibi térségbe kalauzoltak el bennünket, igy sokaknak ismerös lehet a helyzet. Ezek a játékok több-kevesebb sikerrel szinte mind a régi Pirates! ötleteit használták fel, fejlesztették tovább. A térségben négy nagyhatalom, a spanyolok, a hollandok, az angolok és a franciák versengenek egymással. Természetesen nem csak katonai akciokat jelentett ez: mindegyik nép fizetett kalozoknak is, hogy a másik felek szállitmányait megállitsa. Hösünk is egy ilyen kaloz, bár lényegesen magasabb származással rendelkezik. A bevezetö videobol ismerhetjük meg multját: ö egy régen gazdag, ám késöbb eladosodott nemesi család sarja, aki most szeretné megtalálni eltünt hozzátartozoit, és jelentösebb vagyonra szert tenni. A rivális kalozok likvidálása és a bosszu családja tönkretevöin már csak hab a tortán.

Induláskor választhatunk a négy résztvevö fél közül patronust, nevet karakterünknek, a nehézségi fokozatot - mely befolyásolja a csaták nehézségét és a pénzosztáskor kapott részesedés mértékét is -, valamint egy specializáciot, mely lehet a vivás, navigácio, orvoslás vagy a tüzérség. Kezdetben egy kisebb hajot kapunk a maximálisnál kevesebb készlettel, ágyuval és legénységgel. A nehézséget késöbb a zsákmány elosztásakor megváltoztathatjuk.

A játék legnagyobb része a tengeren játszodik majd értelemszerüen, itt láthatjuk a többi elhalado hajot is, a nekünk tetszöket pedig meg is támadhatjuk. Ajánlott figyelni arra is, hogy milyen felségjel alatt hajozik a célpont, és a mi választott országunk kivel áll hadba vagy épp kivel kötött békét. A parton bárhol kiköthetünk ugyan, általában ezt nem érdemes megtenni, mert semmi érdekes nem történik ott.

A városokba jo esetben egyszerüen behajozhatunk, rosszabb esetben azonnal ágyuznak ránk, és csak belopakodni sikerülhet. Ha nincs bünözö státuszunk az adott népnél, minden funkcio elérhetö, különben elképzelhetö, hogy a kereskedö nem áll szoba velünk. Meglátogathatjuk a kormányzot, kisebb településeknél a polgármestert, itt kaphatunk elöléptetést, söt, késöbb, ha már nem névtelen senkik vagyunk, a lányát is bemutathatja. A kereskedönél eladhatjuk a rabolt árut - érdemes figyelni rá, hogy minden városban másak az árak. A hajoácsnál kijavittathatjuk vagy eladhatjuk hajoinkat, a nagyobb településeken vehetünk rájuk különbözö extrákat is. A kocsma az informácioszerzés helye, valamint a legénységünket is itt tölthetjük fel. Az informácion kivül térképdarabokat és különleges tárgyakat is kaphatunk itt pénzünkért. Ugyancsak itt van lehetöség a zsákmány felosztására, mely után pár honap elteltével folytathatjuk uj legénységgel a kalozéletet.

Hajokat többféle méretben többféle feladatra szerezhetünk. Vannak kis hajok, melyek mozgékonyak és remekül lehet velük taktikázni, használhatunk nagy hadihajokat is, melyek sok ágyujukkal szinte elsöprik az ellenfelet, de vannak direkt kereskedöhajok nagy raktérrel. Mindig a zászloshajonk harcol, a többin csak a minimális legénység van, érdemes figyelni rá, nehogy tul kevesen maradjanak, mert lassu lesz az ágyuk töltése és a csatákat se biztos, hogy megnyerhetjük ugy. A nagyobb kikötökben lehet venni fejlesztéseket a hajora, szert tehetünk több függöágyra a nagyobb létszámhoz, jobb puskaporra, páncélozásra és sok másra. Egyszerre maximum nyolc hajo lehet a flottánkban.

A harcokban figyelni kell arra, hogy nagyobb nehézségnél a kereskedöhajok mellett sokszor van kiséret is. Ilyenkor egyszerre kell megküzdeni velük Érdemes ilyenkor elöször a hadihajot ártalmatlanná tenni. Ágyuzásnál három löszerfajta áll a rendelkezésünkre: a hagyományos ágyugolyok mindent rombolnak, a hajotestet, a vitorlát, és ölik a legénységet is. Az aprosörét csak a legénységet ritkitja, de elég jo hatásfokkal, mig a láncos golyok a vitorlákat és az árbocokat teszik tönkre, igy mozgásképtelen lesz az ellenfél. Ha ugy érezzük, már eléggé meglövöldöztük ellenfelünket, csáklyázzuk meg, ehhez elég nekihajozni. Ha komoly veszteségeket okoztuk, ekkor egyszerüen megadja magát az ellenfél, ha nem, akkor meg kell vivni a kapitánnyal, mig a háttérben a legénység is harcol.

A viváshoz vehetünk extra felszereléseket a városokban, jobb kardot, páncélt és pisztolyokat, igy kedvezöbb poziciobol indulhatunk. A cél leszoritani az ellenfelet a vizbe. Háromféle támadásunk van ehhez: a szurás, mely egy lépést kényszeriti hátra, valamint a vágás és a csapás, melyek két lépésnyi teret nyernek nekünk, de valamivel nehezebb kivitelezni öket. Minden támadásnak megvan a védelme is: felugorhatunk, elhajolhatunk vagy hárithatunk, épp ami szükséges. Párbajozni nem csak a hajokon lehet, elöfordul, hogy a kocsmákban molesztálja egy tiszt a pincérnöt, és ha kisegitjük, többen csatlakoznak hozzánk az adott helyen.

Megtámadhatjuk a városokat is, kifoszthatjuk öket, és akár uj kormányzot is kinevezhetünk, igy szerezve jo pontokat anyaországunknál. A harcnál itt most nincs tengeri csata, mint a régi Pirates-ben, hanem azonnal a szárazföldi rész jön. Indulásnál eldönthetjük, hol akarunk kezdeni, majd körökre osztott megoldással lezajlik a csata. Érdemes figyelni azért arra mekkora a helyörség az adott településen

Ha már elértünk egy adott rangot, a kormányzo bemutatja a lányát is nekünk. Ha meghiv a bálba, ott táncban kell helyt állnunk, igy hodithatjuk csak meg. A tánc elég nehéz a szebb lányoknál, ott már csak mutatja a gép, merre van a következö lépés, mig a rondáknál még felvillan a megfelelö gomb is. A kocsmákban vehetünk ehhez a részhez is segédtárgyakat: szebb kalapot, hogy biztosabban meghivjanak, ékszereket a nagyobb sikerhez és báli cipöt, mely pár rossz lépést korrigál.

A játék grafikája megfelel a mostani követelményeknek, ez nem tul meglepö, hisz a már sok játékban bizonyitott Gamebryo motort használja. A viz jol néz ki, és egész élethü, sokat számit ez, hiszen a legtöbbet ebböl látunk. A csaták és a vivások szépen kidolgozottak és jol koreografáltak. A hangok megfelelöek lettek, igazán semmi pozitivat és negativat se tudok elmondani roluk. A zenék hangulatosak és odaillök, hosszu távon sem tul unalmasak.

Összegzésként elmondhato, hogy egy igen jol kidolgozott és hangulatos játék lett a Sid Meier's Pirates!, mely mélto utodja a klasszikusnak. Sokféle célt tüzhetünk ki magunk elé, lehetünk a leggazdagabbak, a legnagyobb kalozok, esetleg a kormányzok leánygyermekeinek szivét törhetjük össze minden áron. Aki szerette a régi C64-es, Amigás játékot, annak kötelezö darab, de bátran ajánlom azoknak is, akik egy izgalmas és lendületes akcio-stratégia keverékkel játszanának.

A cikket a www.pcdome.hu oldalrol másoltuk.