Saint's Row The Third

Üdvözlet Steelportból!
Immáron 3. részét éli meg ez a játéksorozat (bár az első 2 részhez nem volt szerencsém), úgyhogy kiérdemelte részemről, hogy akkor belekukkantsak. Ez a sorozat a GTA által uralt sandbox játékstílus vonalához tartozik, a tesztből ki fog derülni, hogy ennek ellenére nem egy GTA klón akar lenni. A grafika értékelésén hamar túl leszek így az elején (egy játék amúgy sem attól lesz jó vagy rossz, hogy milyen a grafika, pár extrém esettől eltekintve). Teljesen rendben van, semmi kiemelkedő, de gyenge irányba se lendül ki.

Tekintsük bele akkor magába a javába, a játékmenetbe. Egy hatalmas piros ponttal indít nálam a játék a bevezető miatt, az alulról felfelé kúszó szöveg egyértelmű Star Wars lopás (Star Wars nagy kedvencem, ezért a piros pont). Bankrablással indítunk, majd miután elkapnak minket, jöhet a karaktergenerálás. Nagyon részletesen meg lehet alkotni a karakterünket, teljes arc-test beállítás, smink, hang, pár mozdulat (adott a lehetőség extremitásokra, például nagydarab palihoz női hangot és sztriptíztáncos mozdulatot párosítani). Ez első percek nagyon intenzívek lesznek a karaktergenerálás után, szó szerint azonnal bedobnak minket a mélyvízbe, semmi ízlelgessük a játékot mielőtt belevágnánk a lényegbe.

Hamar lesz egy lakás ami „bázisként” fog szolgálni nekünk, ahonnan kiindulva felfedezhetjük Steelport városát és teljesíthetjük a küldetéseket. A GTA-hoz hasonlóan itt is hatalmas terület adott a felfedezéshez, akciózáshoz. Aki akar az azonnal belekezdhet a fő sztori küldetéseibe, aki akar az pedig felfedezheti a várost és nekiugorhat pár egyéb küldetésnek, gyűjtögetésnek. Természetesen lesznek társaink is ezekben a tevékenységekben, akik elég változatosra sikerültek, pozitív értelemben. Ki lehet emelni Zimot akinek már a kiszabadítása is a hajmeresztően extrém kategóriába tartozik és jelzi, hogy ez a játék nem akar egy GTA klón lenni, ugyanis őt egy szadó-mazó klubból kell kiszabadítanunk, és ez csak egy a sok extrém, humoros küldetés közül, de lesz egyéb társ is mint például Angel a pankrátor (személyesen Hulk Hogan adta a hangját ehhez a karakterhez). A fő szál 47 küldetést tartalmaz, és lesznek olyanok ahol kisebb döntéseket hozhatunk meg, az utolsó küldetésben pedig mindkét utat végig kell járnunk ahhoz, hogy teljesen kijátsszuk a fő sztorit. Aki azt hinné, hogy a fő sztori után véget ér a móka az nagyot téved, ugyanis %osan megtekinthetjük, hogy mennyire teljesítettük a játékot és a fő sztori végén (ha nem csináltunk mást ezen kívül) csak 66%on fog állni ez a mutató és nem kevés időbe fog telni mire ezt fel tudjuk húzni 100%ra.

Lássuk, hogy mikre van lehetőség a városban. Különböző tevékenységekkel tudjuk növelni a befolyásunkat a városban és ez által egyre nagyobb bevételre szert tenni. Ezek között található a Tronra hajazó motorozás, gyalog vagy tankkal végzet minél nagyobb rombolás vagy például a biztosítási csalás (itt autók elé kell vetnünk magunkat, hogy az ütközésekből minél több biztosítási pénzt szerezhessünk) de a kedvenc a fuvarozgatás, ez két féle is lehet: Amikor vkit felveszünk és felvesszük neki a kiválasztott prostit, majd a médiát elkerülve hagyunk időt nekik a kellemes időtöltésre, a másik lehetőség pedig amikor egy tigrist (nem tévedés) kell menekíteni az állatvédők elől.

Az úgy nevezett Saint’s Bookból pedig különböző feladatokat hajthatunk végre (ezek nem növelik a városi befolyásunkat), ezek a bérgyilkosságok és az autólopások. Ezek között lesznek egész viccesek és ötletesek (mint amikor egy nő megkér minket, hogy ne engedjük a férjét öngyilkosságot elkövetni, hanem mi öljük meg, hogy ő megkaphassa a biztosítási pénzt) vagy az autólopásoknál megszerezni egy kukásautót vagy vmelyik rendőr vagy katonai autót (ezeket pl a „Humanitáriusok” kérik :D ). A gyűjtögetős feladatoknál guminőket, drogot és pénzt fogunk gyűjtögetni, a játék ezekhez sorolja, de teljesen nem illeszkedik a sorba a fanok felkutatása akik le akarnak minket fotózni (természetesen engedni fogjuk nekik).

A játékbeli fegyverek pedig túlzottan nem változatosak eleinte, de ahogy haladunk előre úgy egész pofás, ötletes fegyvereket is beszerezhetünk.

De egy kis negatívumot is meg kell említeni, az autósokat, mert olyan hülyeséget bírnak csinálni, hogy néha a haját tépné tőlük az ember.

Fontosnak tartom a végén megemlíteni, hogy a játék soundtrackje valami ferge… (most figyelj) …teges lett, különböző stílusú rádiócsatornák és ha ezek nem felelnek meg teljesen, akkor ezek tracklistjéből mi magunk is összeválogathatjuk a nekünk megfelelő listát.

Ez a kijelentés sokaknak nem fog tetszeni, de szerintem a Saint’s Row The Third jobb mint a GTA4, azzal is játszottam de az csak ideig-óráig tudott lekötni, míg a SRTT húzott magával a 100% felé.

Következzen a végső értékelés: 9/10