Red Alert 2

Command & Conquer: Alarmstufe Rot 2

Ha valaki nem ismerte volna fel a cimet ez a Westwood legujabb Command & Conquerjének a Red alert 2-nek a német változata. (Természetesen nekem is az angol van meg, de nagyon tetszik a német változat cime.)

Röviden a történet:
Az elsö rész elején Albert Eistein megölte a fiatal Hitlert, hogy ne legyen háboru, de nem számolt egy másik ellenséggel, Sztálinnal és a Szovjet haderövel. A Szovjetek megerösödtek és megtámadták a szövetségeseket. Valahogy a szövetségesek gyöztek (Legalább is a készitök szerint). Sztálin meghalt, és Amerika egy bábelnököt ültetett a Szovjetunio élére, aki mindenben az Amerikai érdekeket szolgálta. A szovjetek az amerikaiak szemében ártatlannak tünö kapcsolatokat (szövetségeket) kötöttek Amerikához közeli országokkal, pl.: Kuba, Irak, Libia...stb, majd titkos fejlesztésbe fogtak, és amikor elérkezettnek látták az idöt támadtak.

Az Szovjet ipar csodái:
A szovjetek igen érdekes technikát fejlesztettek ki a Psyhic fegyvereket. Ezekkel irányitani tudják az ellenséget. Akár egyetlen Yuri is képes "áttériteni" egy egész haderönyi akármit, ha megfelelö helyen áll. Az Amerikai tankrohamokat eléggé meg tudja zavarni, ha a vonulo sereg közepén hirtelen egy-két tank elkezdi löni öket. Ilyenkor nem mindig jut eszükbe kilöni Yuri-t. Remek találmány még a Psyhic Sensor is, ami képes megmondani az ellenség legközelebb hol akar támadni. De természetesen vannak még más remek uj és régi (feljavitott) fegyverek. Itt van például Szovjetek legbrutálisabb fegyvere az atom. Ennek több formája is van: Atombomba, Atomkocsi, Terrorista. Az atombomba egy szuperpusztito rakéta, az atomkocsi majdnem ugyan ez csak kerekeken, a terrorista pedig egy olyan ember, aki az ellenség bázisába behatolva megsemmisiti önmagán természetesen atomrobbanás formájában (sok ember esetén elég pusztito). Vannak régi ismerösök is, pl.: Tesla fegyverek (Elektromos áram) amik szintén elég jok, föleg a Tesla Tank. A Szovjetek támado ereje azért nem merült ki ennyiben. Még rengetek technikájuk van a szövetségesek leigázására. Pl.: Apocalyps Tank, Terror Drone (kis pokszerü valamik, amik belemásznak az ellenség tankjaiba és megsemmisitik azokat), Tesla gyalogos, Conscript (egyszerü katona), Dog (sokkal használhatobb, mint az elsö részben), Kirov Airship (lassu, de erös!), V3 (rakétakocsi), És természetesen ott van még a vizi haderö (V3-hajok, tengeralattjárok és hasonlo vizi cuccok).

Mit tudnak a Szövetségesek:
A Szövetségesek (Allied) is kitaláltak egy-két érdekes fegyvert. Rájöttek, hogyan lehet manipulálni az idöjárást. Hatalmas viharokat, pusztito villámokat tudnak létrehozni a Szovjetek bázisai felett. Azt a tulajdonságukat is megtartották, hogy teleportálni tudják egységeiket vagy bármi mást (Chrono Spear). Ehhez a tulajdonsághoz a készitök csináltak egy uj egységet, a Chronolégiost (elég pusztito egység és nehéz lelöni. Kifejlesztették a 'Tesla Amerikai párját, a Prisma fegyvereket. Az alapegység a G. I.(erösebb, mint a Conscript, föleg ha leterepezi magát), Egész jok a légitámadások is és nem elhanyagolhato a vizi hadviselés sem (repülögép anyahajo). Remek védelmi eszköz a Prisma torony, a Francia Grand Cannon és az Eiffel torony is (hatalmas Tesla torony extra tüzerövel). Mindent összevetve majdnem olyan erösek lettek, mint a Szovjetek.

Allied vs Soviet:
A Szovjetek sajnos már nem olyan erösek, mint az elsö részben. Itt már nem elég egy mindent elsöprö tankroham már komolyan taktikázni kell, hogy megverjük az Amerikaiakat. A készitök nagyon jol kiegyenlitették az esélyeket. A második részben már a Szövetségesekkel is meg lehet nyerni a háborut. Bár a Szovjetek fegyvereit jobban ki lehet használni, azért Amerika is vissza tud vágni kiválo kém és kommandos technikáival.

Tippek, trükkök:
A legfontosabb: Ne épitkezzünk gyönyörüen, minden helyet kihasználva közvetlenül egymás mellé, mert a tüz az egyik épületröl továbbterjedhet a másikra (atombomba vagy bármilyen más robbanás). A Szovjeteknek szinte nem is kell törödniük az energiával, ha letesznek egy Atomreaktort, de vigyázat. Ha nem védjük minden erönkkel az Amerikaiak aljas modon kilövik, és akkor jaj nekünk, föleg ha szépen egymás mellé épitettünk mindent. Ebben az esetben nézhetjük a bázisunk helyén maradt radioaktiv felhöt. (Ha Tanyat látunk teljes haderönkkel löjük.) Egy remek trükk: Minden épületünkbe löjünk bele egy kicsit, és ha látjuk, hogy az ellenség támad, kezdjük el az összest javitani! Igy lecsökkenthetjük a megsemmisülö épületek számát, plusz teljes erönket az ellenség visszaverésére fordithatjuk. Ha ugy döntesz kicsit át akarod irni a programot, szerezz egy Rules.ini-t és egyszerüen ird át.

Egyebek:
Végeredményben a Szovjetek még mindig erösebbek, de már érezhetö, a rendszer még müködik, de...
Skirmish: Amerikának joval több szövetségese van, mint a Szovjeteknek. Minden egyes országnak van egy külön "Super fegyvere", pl.: Amerika-Ejtöernyösök, Franciaország-Grand Cannon, Russia-Tesla Tank, Kuba-Terrorista...stb.
Szerintem a játék nagyon jol sikerült, de sajnos nem hozott annyi ujitást, mint amit igértek.