Nun Attack: pokolian isteni játék, kiváló humorral

Nun Attack

Akár csak egy bukott Jedi, úgy egy bukott Nővér sem jelent sok jót a világra nézve. Áldás helyett rontás, csodák helyett gyilkos csontvázak és a pokol minden elképzelhető gonosz lénye elszabadul, az imák becsődölnek, Sam és Dean Winchesternek nyoma sincs, fentről pedig alig ha számíthatunk segítségre... De aggodalomra semmi ok, néhány nővér segítségével - na meg egy kifejezetten impozáns fegyverarzenál - segítségével felvehetjük a harcot a Bukott Nővér és hadai ellen.

Túlzottan nem szokásom telefonon játszani, de időről-időre kipróbálok ezt-azt. Legutóbb a Nun Attackra esett a választásom, amelynek nem csak az volt az oka, hogy a fejlesztő hirtelen ingyenessé tette, de már a borító kép, ileltve az ikon is azt sugallta, hogy ez egy jó menet lesz: nővérek spéci fegyverekkel a pokol seregei ellen? Hell yeah!

A legegyszerűbben talám úgy lehetne jellemezni, hogy a Constantine, a Supernatural és a Dogma egy nagyon jól sikerült keveréke. Összesen négy különféle karakter közül válogathatunk, akiket a játék elején unlockolhatunk. Mindegyikük más jellegű fegyverrel lett felszerelve, emellett valamilyen különleges képességgel is rendelkezik. Emellett elvétve találhatunk "Frigyládákat" is, amikben különféle extrák lapulnak.

Kezdésnek Eva nővért irányíthatjuk, aki szerintem a legnagyobb badass a négyes fogat közül, főleg a két szent 9mm-essel. Különleges képességként le tud hívni egy szellem másolatot önmagáról, megduplázva ezzel a tűzerőt. Mlakozik hozzá Rosy, aki már egy aranyos M4-esnek kinéző csúzlival osztja az áldást, igény szerint pedig láthatatlanná is tud válni (mondjuk ilyenkor nem tud támadni). Olga már nem egészen ezt a Californicationös nővér vonalat képviseli: a drabális nőszemély egy shotgunnal lett felszerelve, emellett alkalomadtán képes az ellenségen gúnyolódni, aki ez után természetesen masszívan elkezd támadni - ez elsőre nem feltétlenül tűnik hasznosnak, de jóval több élete van, mint a többieknek, így golyófogónak kiválóan alkalmas. Végül, de nem utolsó sorban Mandy-t is, aki életpontok tekintetében elég gyengén muzsikál, de cserébe képes gyógyítani.

Ahol talán kicsit hibázik a játék, az a tutorial hiánya. Alapvetően nem szeretem, ha az első pályán 10 percig kell a "kattints ide és ez történik" dolgokat, de mivel eléggé kattintgattam a next gombra, így az irányítás nem volt egyértelmű. Semmi ördögire nem kell gondolni, a pályák alapvetően két részből állnak: egyszer el kell sétálni adott pontokra, amit az ujjunk húzásával megadott útvonallal tudunk megtenni. A nővérek elindulnak, közben különböző portálok fognak ránk lövöldözni, amiket különböző módon háríthatunk el. Ezeket mindig kiírja a játék, szóval érdemes a pályák eleján felbukkanó feliratokat elolvasni.

Miután elérünk egy adott pntot - portál, zászló - belépünk a csatatérre, ahol két oldalról jönnek majd az ellenségek. A nővérre rákattintva rá ismét az ujjunk húzásával tudjuk kiválasztani, hogy melyiket támadja, plusz aktiválhatjuk a képességeket is. Miután lepihent a célpont sajnos nem kezd el automatikusan másikra tüzelni a nővér, így viszonylag gyorsan kell reagálni. Ami roppant mód idegesített, hogy sokszor nem sikerült pontosan ráhúznom az ujjam az ellenre, és ilyenkor csak odabaktatott a nővérke, miközben folyamatosan kapta az ívet. 

A pálya végén található portál esetén nem elég csak a felbukkanó lényeket levadászni, de a portált is meg kell majd semmisítenünk, szóval érdemes egy kevés életpontot tartalékolni arra is. 

Mint már említettem, elvétve találhatunk "Frigyládákat" is, amikben különböző bónuszok lapulnak: ez lehet fegyver vagy arany is, amit upgradek vásárlására használhatunk. Ez jár az ellenek legyőzése után is, amit kattintással tudunk felszedni. Természetesen a fejlesztések mellett a nővérek szintet is tudnak lépni, amely során az életpontjuk. Emellett találhatunk még csodákat is, amelyeket szintén játék közben használhatunk, illetve ajánlatos néha-néha venni, mielőtt elfogynának. Ezeket a bal alsó sarokban található könyv segítségével aktiválhatjuk, bár őszintén még nem sikerült rájönnöm, hogy pontosan hol és mikor lehet használni őket.

Ami a grafikát illeti számomra teljesen korrekt volt, főleg, ha azt nézzük, hogy mobil játékról beszélünk. Ha mindenképp be szeretnénk sorolni, akkor nagyjából az általános flash játékokkal van egy szinten. Jól megrajzolt, mégsem igényel hatalmas erőforrásokat, és nem csak a grafikai elemekkel próbálja felhívni magára a figyelmet, de a történet és a játékélmény is a helyén van, ami manapság elég ritka.

A Nun Attack egy nagyon szórakoztató és elmeroggyant point and click játék, amely kifejezetten telefonos használatra lett optimalizálva, ezáltal nem szenved a szokásos bugoktól és idegesítő elemektől, amik a legtöbb portolt point & click esetén előjönnek. Nyilván vannak olyan dolgok benne, amiket lehetne javítani, de jelen állapotában is remek szórakozást nyújt, a történet és a kivitelezés pedig kiváló. Én mindenkinek ajánlom, főleg, hogy jelenleg ingyen le lehet tölteni a Play Store-ból.