No One Lives Forever

Sziasztok! Ki hányszor nyomta végig már a Half-Life-ot? És még hányszor akarjátok végignyomni? Ne tegyétek! És ne vegyetek több Half-Life CD-t! Végre megérkezett az a játék, amit mindenki várt. Ime, megjött a 2000-es év legjobb First Person Shooter-e. Ez nem Quake 3 Arena és nem Blood II, de nem ám. Ez egy nagyon összetett kis kémtörténet fergeteges akciokkal, izgalmas lopakodással és tartalmas szorakozással. Ha ezt James Bond láthatná...
A játék két darab CD-n került a boltok polcaira, ami már sejteti, hogy meglehetösen hosszu és CD cserélgetös telepités következik, valamint a winchesteren sem árt meg kb. 1 GB üres hely. Ez bejött. Az install szép környezetben zajlik, mely közben gyönyörködhetünk a föhösnöben, segitöiben és ellenségeiben. A telepités után az 1-es CD-röl lehet játszani, a másik többet már nem kell (azért ne dobjátok ki). A játék a Fox kiadásában és a Monolith fejlesztésében került ki a piacra. A grafikus motor nem licenszelt, ugyanis a Monolith LithTech 2.5-ös fejlesztése dolgozik a játékban. Erröl a mocirol lehetne odákat zengeni, hogy mit tud, de majd a játékban meglátjátok.
A játék középpontjában egy bizonyos Cate Archer áll, öt kell irányitani és végigvezetni a történeten. A kiscsaj amolyan Lara Croft szindromában szenved, van élö eredetije, akiröl a játékba mintázták, csakhogy Mitzi Martin nem titkos ügynök, hanem szupermodell gondolom valamelyik kozmetikai cég alkalmazásában. Szoval a lánybombázo, feszülö plasztikruciban irtja az ellent. Egyébként otthon van minden korszerü technikában, jol tör fel lakatokat, elektronikus kodokat, iktat ki kamerákat stb. Persze mindenhez tartozik valamilyen szerszám (a kiscsajhoz is kell szerszám :)), ilyen az öngyujto, dekodergép, stb. A felszerelésröl bövebben egy kicsit késöbb. A föellenségekröl annyit, hogy elöször a társunkat megölö orosz Dimitrij Volkovnak, majd egy gonosz német operaénekesnönek (borzasztoan énekel) és egy részeges skot fickonak kell keresztbetenni.
A játék menüjében találhato a történet végigjátszása, multiplayer, opciok és a kilépés. A grafikát még a játék elinditása elött be kell állitani, a játék közben már nem érdemes piszkálni. Az irányitást mindenki nézze jol végig, mert minden gombra szükség lesz egyszer.
A játék elinditása után két pályán csak video lesz láthato, ami elmeséli az elözményeket. A grafika csodálatos, ajakszinkron, van benne minden. Sajnos a filmben a fegyvereknek nincsen ravaszuk, és ez zavaro (sehol nem lesz a videokban). Utána kapunk egy eligazitást a célokrol, közben interaktiv szöveggel, magyarul a válaszokat mi döntjük el, majd részt vehetünk egy nagyon alapos tréningpályán. Átlépni nem érdemes, mert a lövészeten kivül van itt lopakodás-vizsgálat, kézigránát-dobálás és egyéb dolgok probája. A játék menete közben ide többször visszakerülünk uj eszközök megismerése céljábol. Ezután végre jön a játék. A grafika egyszerüen csodálatos, a kornak maximálisan megfelel. A grafikus motor jol megállja a helyét, bár a Quake 3-at azért nem nyomja le. A helyszinek a kornak hüek, korabeli cuccokkal berendezve. Ahol csak lehet, mindenhol animácio tünik fel, az ember egyszerüen egy kalandjátékban érzi magát, nem FPS-ben. A hangok mindenhol nagyon eltaláltak, különbözö törés és fegyverhangok, környezeti zajok, stb. A zene az izgalmas részeknél sejtelmes hangszineket vesz fel, egyszoval megteremti a hangulatot. Az ellenfelek mesterséges intelligenciája az eddigi legjobb, fedezékbe bujnak tüzharcban, csoportosan járnak, azonnal riasztanak mindenkit baj esetén. Sajnos sérülési zonákat nem vettem észre, de néha láblövésnél mintha sántitana a foszer, vagy ilyesmi.
A nép irtására van egy csomo fegyver. A megszokottak: pisztolyok, géppisztolyok, gépkarabélyok, távcsöves puskák. Ezen kivül sok más dolog is találhato a tarsolyunkban: ruzsnak álcázott kézigránát, melynél a szinétöl függ, hogy azonnal robbano, idözitett vagy mozgásérzékelös, aktatáskának álcázott gránátvetö, lézerpisztoly (komolyan), robotkutya más kutyák elijesztésére, barcetta zárfeltörésre és kivánság szerint mérgezö tüvel, öngyujto lángvágo funkcioval, holttesteltüntetö sav, különbözö parfümök altatásra, mérgezésre, kodfeltörö, kamerára akaszthato tükör, lefürészelt csövü puska. A legjobb az egészben, hogy szinte minden fegyvernek van második funkcioja. Még a pisztolynak is, ugyanis nem csak egyfajta töltény létezik. Van a normál, a mérges gázzal töltött, a robbano és a villano. Szoval lehet kombinálni. Az pedig, hogy a gépfegyverhez van hangtompito, egyenesen király. Minden pálya elején ki lehet választani a felszerelést, de a gép is felajánlja azt. Én mindig a gépit használtam, mert akkor biztosan lesz nálad minden, amire szükség lehet.
A küldetésekröl annyit, hogy van teljesen akcioorientált és lopakodos pálya is, de a kettö keveredése a leggyakoribb. A helyszinek is széles skálán mozognak. A hoteltöl a hajon keresztül a repülögépig minden. A játék közben kell buvárkodni, és ejtöernyö után ugrani.
Tehát igy kell kinéznie egy mai napi FPS-nek. Izgalom, gyilkolás és csinos föhösnö. Mi kell még? Hát végigjátszani! Jo szorakozást!