Need for Speed: Hot Pursuit 2

Végre itt az EA legujabb autoversenyes játéka a Need for Speed 6. Ráadásul nem is akármilyen, (pl: csak egy adott autot vehetsz, mint a porsche változatban) hanem a Hot Pursuit 2-t.
Mi is az a "Hot Pursuit"?
A HP egy olyan versenymod, ahol nem csak a pályával, az ellenfelekkel, a forgalommal kell megküzdenünk, hanem a rendörökkel is. Ezáltal olyan hangulata lesz a versenynek, mintha egy utcai versenyen száguldoznánk a GTA-ban.
A grafikárol nem tudok mit mondani. Ezt látni kell. A minimum grafika sem ronda, de a maximum változat egyszerüen gyönyörü. Az auto nem csak ugy megy, hanem vezetö is ül benne, akit ha elkapnak a rendörök, megprobál menekülni (videon), de persze elkapják és vége a versenynek. Sajnos nincsen belsö kameranézet, de helyette van egy speciális kamera, amely az ugratásokat kilassitja (amolyan Matrix szerüen), majd az utolso pillanatban elengedi, és normál modon megy tovább a verseny. Ja még ide tartozik az is, hogy az autok nem törnek, de erröl nem az EA tehet, hanem a gyártok nem engedték, hogy a valoságban is megvehetö (már akinek :-( ) luxuskarosszériáik ne legyenek apro darabokra törhetöek. Biztos azért, mert nem tul jo reklám a BMW-nek egy kép egy darabokra törött Z8-asrol (Az egyik legjobb középkategoriás auto az NFS-ben).
A játék rendszere olyan maradt mint az elözö. Vagyis a versenyekért pontot kapunk és ebböl vehetünk magunknak pályákat és autokat. A pontot attol függöen kapjuk, hogy milyen a helyezésünk és persze milyen szintü versenyt játszunk éppen. PL: Az elsö versenyekben az 1. helyezésért fizet mondjuk 1500 pontot, a 3.-ért alig 200-at, ahogy egyre belejövünk elérhetünk olyan versenyt is ahol az 1. hely 150 ezret-kap, a 2. 100 ezret, mig a 3. mindössze 50 ezret (Szörnyü! :)). Pénzt nem csak a helyezésekért járo bonuszért lehet kapni, hanem a rendörök lehagyásával, a pályán végrehajtott extra dolgokkal is, bár ezekért max 4-5 ezret, többet nem. Érdekességnek ideirom az árakat is: A legolcsobb pálya: 1000 pont, a legdrágább 60000. De a pályákat 4x lehet megvenni. Sima, forditott, visszafelé, és vegyesen visszafelé + forditott. Ez azt a célt szolgálja, hogy sose unjuk meg. Az autoknál is majdnem mindenböl 2 van. Sima és turbozott. A legolcsobb 2000, a legdrágább a simák közül 85000, a legdrágább turbozott pedig 170 ezer. Ha valaki mindent az utolso szögig meg akar venni, az cirka 2 millio pontjába kerül. (Ha nem letöltheti a www.pcpult.on.hu cimröl a mentésemet, melyben mindent megvásároltam. Csalás nélkül!)
A menüben az opciok rész elég kidolgozott, sok beállitási lehetöség. Találhato itt 4 játékmod is, melyek 30-40 pályát rejtenek. Ezt ugy értem, hogy van 8-10 pálya, melyeket össze-vissza forgatják különbözö helyeken lezárják mellékutakbol föutak lesznek és forditva, ezzel gyakorlatilag egy izgalmas uj pályát alakitanak ki. A 4 mod: Hot Pursuit, (Ellenfelek, forgalom rendörök. Ez a legizgalmasabb, de egyben a legnehezebb mod is. Olyan, mint egy utcai verseny.) Chamopionship, (Csak ellenfelek semmi más. Sima verseny.) Single Race, (Mindent te állithatsz: rendörök, forgalom, stb. Itt kell vásárolni, ha játszani akarsz.) és végül a Multi player (No comment, avagy, aki nem tudja, járjon utána.). A HP, Ch, és az Mp menükben nem kell vásárolni ott a gyárto, aki a versenyt rendezi (pl: General Motors, American Tournament, McLaren Challenge, BMW...stb.) állja az autokat, persze nem olyan széles skálán. A MP részben pedig azt választasz, amit csak akarsz és ingyen.
A mesterséges intelligencia elég jol sikerült, föleg a rendöröklé. A szembeforgalom megijed, és félre rántja a kormányt, (Ezzel hatalmas karambolokat okozva, ami néha jo :), de néha katasztrofa :(. Attol függöen, hogy én fennakadok, avagy csak az elöttem száguldo.) a versenytársak is elég jok és persze eröszakosak. Bármekkora elönyt is szerzel egy-két hiba és kész. Ráadásul nagyon gyakran használják a levágo utakat, amiböl némelyik pályán rengeteg van. A rendörök. Mit is irjak roluk. Kegyetlenek. Ha elkezdenek üldözni, 2 dolog jelenik meg a képernyön. Az üldözési szint (Ez határozza meg, hogy mennyire erösen kövessenek. Pl.: GTA) és egy csik, ami folyamatosan fogy. Amig kékszinü addig fogy, ha piros leáll. Ha teljesen lefogy, a zsaruk lekopnak, ha viszont piros az azt jelenti, hogy itt vannak közvetlenül mögötted és bármikor elkaphatnak. A rendörök kérhetnek segitséget is. Még több üldözö autot, helikoptert, ami bombákat dobál, vagy rendörkordont, ami állhat egyszerü autokbol esetleg autokbol és szöges fekvörendörböl is.
A Hot Pursuit és a Challenge modon belül versenyek vannak. Az egyiket megnyerve kinyilik két ujabb. Az egyik 2 ujabba vezet, a másik pedig bonusz, melyet nem kötelezö végigjátszani. Többféle versenymod is találhato itt. Van Knockout, (Minden körben kiesik az utolso helyezett, mig csak egy marad.) Tournament, (Több verseny is van, melyekért pontot kapunk és végül összesitik a helyezéseket.) HP, (Rendört kell játszanunk.) Single Race (Verseny.), idöfutam, ahol elöre számol az ora és van, ahol visszafelé. Itt megadott idö alatt kell lejátszani a versenyt, és három körböl a legjobbat értékelik, de olyan is akad, ahol visszafelé megy az ora és nem is lassan!
Végeredményben gyönyörü grafika és remek játék született az EA jovoltábol. Mindenkinek ajánlom, hogy probálja ki, ha egy jobb géppel rendelkezik, akkor pedig különösen!