Need for Speed: Hot Pursuit 2

Három... kettö... egy... padlogáz! Jobb kanyar, levágo ut, rendör barikád, alagut, 250 Kph, balra hajtükanyar! Cél, elsö helyezés, arany medál, nyertem! Végre itt az uj NFS! Ezt lehetne jo értelemben is venni, de aki játszott már a játékkal, az hamar elfelejti az elözö megjegyzést. Miközben ezt a cikket irom, egyik szemem sir, másik meg (üveg :-)) nevet. Ha érdekel valakit miért, az olvassa végig ezt a cikket.
Röviden essen szo az Introrol, és a menüröl. A bevezetö képsorokban egy autos üldözést látunk, melynek gyönyörü grafikája van. De! Hogyan lehet egy ilyen jol sikerült introt 3 másodperc alatt porrá rombolni egy gyenge, sárgán és pirosan villogo felirattal?? (És ez nem csak a saját véleményem!) És az ilyen hibák miatt nem kaphat soha maximum pontot egyetlen játékokkal foglalkozo ujságban, weboldalon. Haladjunk tovább: menü. Elsöre kicsit talán hiányosnak tünik, de az EA a már jol bevált menürendszerét alkalmazta ebben a játékban is. (Ha megfigyelitek az Options menü majdnem ugyanaz, mint a Fifa menüje!) Ez egy jo/rossz pont. (Tetszés kérdése. Nálam plusz pontot kapott.) Viszont azt nem értem, hogy a gyengébb gépeken, a Championship, Hot Pursuit menü jobban szaggat, mint maga a játék! A menüben a következö lehetöségeket találjuk meg:
- Hot Pursuit: Egy bajnokságot kel végigjátszanunk, miközben rendörök üldöznek.
- Championship: Itt is egy bajnokságot találunk, csak nincsenek rendörök és közuti forgalom.
Mind a két játékmodban az elsö 3 helyezésért medált, és extra pénzt kapsz, amivel uj autokat, vagy pályát nyithatsz fel.
- Single Race: Sime egyszerü játék, ahol mi állitjuk be a versenypályát, autonkat, játékmodot, ellenfeleink autoját, nehézségi szintet, stb.
- Multiplayer: Hálozati játék neten, vagy LAN-on.
- Quick Race: Gyors verseny. A számitogép generált pályán, random autoval, ellenfelekkel.
- Options: Beállitások: Grafika, hang, irányitás, profil, stb.
Lépjünk tovább, és nézzük meg az autokat. Szép választékot találunk: BMW, Ferrari, Ford, Lamborghini, Lotus, McLaren, Porsche. Szép kidolgozottság, de sajnos itt is vannak hiányosságok. Teljesen kihagyták a belsö nézetet, ami azért jol jött volna, mert kiváncsi lettem volna egy-egy járgány müszerfalára. Igaz, van egy a motorháztetöre helyezett kamera, ahol a kocsi eredeti fordulatszám, és sebességméröjét láthatjuk, de ez nem az igazi. A másik, hogy a hangok (értsd: effektek) sincsenek kidolgozva. Például a Ferrari sebességváltojának hiányzik az a hamisithatatlan kattogása, mikor váltunk. :-( Az irányitásuk nem lett olyan élethü, mint az elözö részben. Inkább arcade stilusu, mint szimulátor. Igy sokkal könnyebb egyenesben tartani a kocsit (csak falnak ne ütközz!), de elveszik az élmény, mikor egy csuszkálo autoval probálunk az uton maradni, miközben a rendörök a nyakunkban loholnak, az ellenfelek meg elözgetnek minket Lap Knockout-ban.
A pályák kidolgozottsága szépre sikeredett, és nagyon változatosak! Eddig talán ebben a részben találjuk a legtöbb levágo utat, melyek közül nem mindegyik rövidités! Ha nem találnánk ilyen utakat, kövessük az ellenfeleinket, mert gyakran használják ök is. Miután végigmentünk a pályákon, és sikerült mindenkit magunk mögé utasitanunk, megkapjuk jutalmunkat pénznyeremény (és medál) formájában. Mikor sikerül összegyüjtenünk egy bizonyos összeget, levásárolhatjuk. Vehetünk uj autokat, vagy felnyithatunk ujabb pályákat, vagy akár megfordithatjuk egy adott pálya versenyzési irányát. (Forgatás, tükrözés.)
Attol függöen milyen modban játszunk, egyre nehezedik a fokozat. (Hot Pursuit, Championship) Ilyenkor mindig az adott pályára valo autot kell választanunk magunknak, de általában elég, ha jol ismerjük a levágo utakat. Ez nem érvényes a nehezebb fokozatokra! Ha lassu autot választunk, hiába is vezetünk jol, ugy otthagynak minket, hogy még az árnyékukat se látjuk! Ja, és majd el felejtettem! Nem csak mi ismerjük a levágo utakat, ezért vigyázni az ellenfelekkel! Legjobb modszer, ha megprobáljuk valamelyik dobogos helyezésü kocsit kilökni, igy a többi mögötte halado feltorlodik, ergo mi jelentös elönyre tehetünk szert. A rendörökkel sem árt vigyázni, bár 1-es, 2-es körözési szinten még könnyedén lerázhatjuk, de 4., 5. szintén már hamar lekapcsolnak. Ha ez esetleg nem sikerül, számithatunk rá, hogy nehezebben érünk majd el a célvonalig.
Sajnos a multiplayer opciot ez idáig még nem volt alkalmam kiprobálni, igy arrol véleményt sem tudok alkotni.
Ami a legjobban megfogott a játékban, a zene! Nagyon jol sikerültek, illenek a verseny hangulatához. Jo megoldás, hogy váltáskor kiirja a bal also sarokba az uj dal cimét, elöadoját. A kisebb hiányosságoktol már irtam korábban, azota ujabbakat nem találtam. :-)
Végszonak talán annyit, hogy igaz szimulátornak készült a játék, de ez nem látszik rajta. Viszont aki szeretne rövid szabadidejében egy jot versenyezni, annak mindenképp ajánlom ezt a programot.