Mi történt eddig, mi vár ránk - avagy utolsó tippek a Diablo 3-ra készülve

Diablo 3

Lányok, itt az ideje elmenni a fodrászhoz, megcsináltatni a körmötöket, shopppingolni egész héten: holnap jön a Diablo 3. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy választanunk kell a kettes vizsgajegy és a démonvadászat között, de Nektek is rengeteg szabadidőtök lesz hirtelen. Rengeteg. A játék öt új kasztot mutat be, ám mielőtt elmerülnénk a részletekben, és bemutatnánk pár igazán ütőképes kombinációt, frissítsük fel az emlékeket. Mégis csak eltelt 12 év, amióta utoljára felvettük a harcot a gonosz ellen.

A játék története részletes és messzire visszanyúló gyökerekkel rendelkezik, úgyhogy nem szégyen, ha még a hardcore fanok sem emlékeznek mindenre pontosan. De semmi baj, itt egy kis gyorstalpaló – avagy felzárkóztató.

Kezdjük a legelején. Minden a mindenható sárkánnyal, Anuval kezdődött, amikor az ő két részre szakadásával létrejött a Menny és a Pokol. Persze a két világ lakói nem meglepő módon nem igazán jöttek ki egymással. Kezdetét vette a harc.

De emberi karakterek is vannak a Diablo világában: angyalok és démonok hibridjei, akik messze a Mennytől, de még a Pokoltól is egy Sanctuary nevű világban tengetik idejük nagy részét. A fő gonoszok, Diablo, Mephisto és Baal ebbe a világba törnek be, hogy felrúgják a mindennapokat.

Persze a gonoszok közt is dúl a viszály, száműzik vezérüket Sanctuary-ba. Eközben egy arkangyal, Tyrael megalapítja a Horadrim nevű csoportosulást, ami egybegyűjt pár mágikus erővel védekező emberi lényt. De itt sem alakul minden a terv szerint: a Soulstone megsérül a csatározások közben, ezt pótolandó a Horadrim vezére, Tal Rasha, felajánlja saját testét és Baal börtönébe vonul. A két másik főgonosz Soulstone-ja is elzárásra kerül, nyugalom, nem sokáig. Diablo hamar szabadul, és gyorsan őrületbe kergeti King Leoric-ot. De mint tudjuk a szerencse forgandó: Prince Aidan szembeszáll a hatalmas Diabloval, ami a fiú lelkébe kerül.

A történet nem áll meg, a jók továbbra is küzdenek a főgonoszok ellen. Állandósulnak a harcok Diablo és Mephisto, és a jófiúk között. De a hősök szembeszállnak Baalal is, amiben a nagy gonosz életét veszti. De további rosszfiúk jönnek. Jobb felkészülni...

No, és akkor lássunk pár igazán ütős megoldást, amivel ismét megvédhetjük a világot a gonosztól!

Kezdjük talán Barbarian-nal, akinek specialitása ellenségeit tompa és/vagy hegyes tárgyakkal porrá zúzni. Nevéhez híven pedig, szabadidős tevékenységként szívesen sétál áldozatainak törött csontjain.

Egyik remek választásunk lehet a Punter-rel. Jelen esetben fő képességünk a Bash, mely 20% eséllyel bírja jobb belátásra a ránk rontó élő-holtakat. Ezalatt még egy kis Fury-t is generál nekünk, amivel később szabadjára engedhetjük a három igazi arcberendezés-átszervező képességünket - melyeket természetesen rúnákkal tovább pumpáltunk, így szinte garantált a “megütlek, meghalsz” elv.

Az életben maradást Furious Charge és Threatening Shout garantálja, míg a Brawler, Juggernaut és Unforgiving passzív képességek gondoskodnak róla, hogy ne kelljen minden kis próbálkozót azonnal felpofozni.

A következő statokra érdemes pakolni a pontokat: Lightning damage, Knockback Chance, Strength, Weapon Damage.

Maradva a barbárnál, következzen az Immortal Tank. Mert ugye ki szeretne meghalni, miközben a világ megmentésén fáradozik? Na ugye. Kilépsz az ajtón, és ezek a dögök csak nem értik meg, hogy rossz ajtón kopogtattak. Nem baj, jöhet a Frenzy és a Rend, ami amellett, hogy instant pirosra festi a házat, még gyógyít is.

Ráadásul, ha valamelyik kis imp eltalál, a Revenge azonnal aoe ellentámadásba kezd, plusz visszatölti az életed. Ha még ezek ellenére is rosszra fordulna a helyzet, egy kis rúnákkal boostolt Ignore Pain segít, ráadásul a War Cry még a társakat is gyógyítja. De igazi B terv nélkül mit sem ér az egész, és ilyenkor jön jól a Wrath of the Berserker.

Passzív támogatásként érdemes a Pound of Flesh, Inspiring Represence és Superstition felvétele.

Statokból az Armor, Vitality, Elemental Resistance és a Strength kapjon sokat.

Vagy itt van nekünk Demon Hunter. A hölgyemény nem viccel, csapdába csal, könnyűszerrel kijátssza a támadásokat és nem szégyenli többször is arcba lőni a kelepcébe esett ellenségeit.

Ha egy drabális állat helyett inkább egy csinos, misztikus hölgy társaságát szeretnénk élvezni, legyünk biztosak, hogy a kisasszony minden helyzetben kirobbanó formában lesz. Az Explosive Expert az alapból ingyenesen járó Cluster Grenades skill mellé még betársítja a Rapid Fire-t és a Cluster Arrow-t, aztán szörny legyen a talpán, aki elmenekül. Egy kis rúnával a Sentry ágyú célkövető lövedékekkel lesz ellátva. A Caltrops és a Vault két cooldown-mentes menekülő utat biztosít, melyek kevés Discipline pontba kerülnek - a Trail of Cilinders rúnával mindeközben egy lángoló tűzgolyóvá válhatunk, ami elég menő.

A sebzés maximalizálásához a Ballistics, Grenaider és Custom Engineering passzív képességek felvétele ajánlott.

Statokból a Dexterity-re, Weapon Damage-ra, Vitality-re és Armor-ra gyúrjatok.

Avagy...

Mindannyian ismerünk olyan lányt, aki nem igazán szereti, ha hozzáérünk. Nos, szerencsére ők nem rendelkeznek a The Untouchable névre keresztelt Demon Hunter skilljeivel, így valószínűleg maximum 1-2 pofon erejéig tudnak minket megsebezni.

Nem úgy ez a hölgy, aki már messziről egyértelműen az ellen tudtára adja, hogy egy lépést sem tovább. Az Entagngling Shot segítségével egyszerre 4 dögöt is le tud teríteni, míg a Frost rúnával megspékelt Elemental Arrow le is lassítja őket. Ha ez még nem lenne elég, a Strafe segítségével rohanás közben a saját kis poklunkat szabadíthatja a próbálkozókra.

Ha még ezek után is van olyan, aki közel merne menni hozzá, az előbb már említett Vault segítségével odébb surran, vagy az Evasive Fire-rel egy hátraszaltó közben küld rá egy nagy adag szeretet. Ráadásul, ha minden kötél szakad, a Smoke Screen használatával elmenekülve lehet készülni az újabb összecsapásra.

Passzív képességek: Cull the Weak, Tactical Advantage, Steady Aim.

Statok: Movement Speed, Dexterity, Weapon Damage, CC reduction.

Egy újabb kemény fiú: a Monk. A kopasz ipse az ősi, titokzatos misztikus világok szakértője, ő ezzel küldi padlóra áldozatait.

Bizonyára mindenki emlékszik Neo híres jelenetére, amikor a Matrix-ban a rá támadó Smith-eket körbe-körbe verte, egészen addig, amíg el nem kezdődött a kicsi a rakás. Aki érzi magában az Erőt, az a Diablo 3-ban reprodukálhatja a harcot, méghozzá egy Monk-kal. A Crippling Wave-vel indított támadást, melyet a Lashing Tail Kick követ, a tömeg közepébe ugorva garantált, hogy nagyon kevesen, vagy senki nem marad állva. A Mantra of Conviction még jutalmat is ad azért, hogy ilyen hősiesen nekiestünk mindenkinek, míg a Seven-Sided Strike - mint a neve is sugallja - gyorsan jobb belátásra bírja majd a hordákban támadó dögöket.

A Serenity segítségével a pofonok egy részét visszafordíthatjuk büszke gazdáikra, míg a Sweeping Wind egy villámokkal megspékelt tornádó-halmot küld rájuk. Kritikus találtok zápora várható, szakaszosan záporozó testrészekkel megszakítva.

A védelem és a támadás megfelelő támogatásáról a Chant of Resonance, The Guardian’s Path és a Combination Strike passzív képességek gondoskodnak.

Ajánlott statok: Critcal Chance, Dodge, Armor, Vitality, Dexterity.

De Witch Doctorral sem éri meg konfrontálódni. Erősségei között szerepel a halottak feltámasztása, a woodoo átkok szórása, de a húsevő pestis elszabadítása sem áll messze a hatáskörétől.

Na de ki ne szeretné, ha más végezné a piszkos munkát, amíg a székében hátradőlve elégedetten mosolyog? Jó öreg Witch Doctorunk Zombie King kiadásban pont ezt teszi. Ezúttal nem khm... tudjátok mikre gondolok potyognak az égből (Grasp of the Dead), hanem hűséges, agyatlan barátaink ugranak fejest vadul az ellenség soraiba, míg mi a második armadát hívjuk életre - ezúttal a földből (Wall of Zombies). A harmadik hullámot a Gargantuan-nal megidézett szolgáink adják majd, akik mellé opcionálisan zombi kutyuskáinkat is megidézhetjük - akik a Sacrifice segítségével felrobbantják magukat, ha kilátástalanná kezdene válni a helyzet.

Egységben és tömegben az erő, ezért érdemes a Fierce Loyalty, Jungle Fortitude és Zombie Handler passzív képességekre gyúrni, ugyanis így folyamatosan több követőt hívhatunk életre a szükség órájában. Ha fogynának a testek, mehetnek a Corpse Spider-ek, akik gyűjtenek majd egy kis manát.

Statok: Intelligence, Weapon Damage, Thorns.

Következzen a másik női szereplő, a Wizard. Szó szerint tüzes csajjal van dolgunk Wizard személyében. A  lázadó lány puszta gondolattal képes lángokba borítani bármit, ami az útjába kerül.  Nem hibázik: nagy mennyiségben, biztonságos távolságból repíti levegőbe bármit, úgyhogy vigyázat uraim: nőhatalom.

A Harry Potter filmek óta tudjuk, hogy egy erős varázsló némi harci szellemmel megáldva igen komoly galibát tud okozni. Miért is ne akarnánk éppen Lady Voldemort-ként járni a földeket, és mindenkit a sárba döngölni egyetlen pálcalendítéssel? Sajnos Avada Kedavra nincs, de azért így is hamar érvényre tudjuk juttatni saját nézeteinket.

Először is szükségünk lesz egy fegyverre: Spectral Blade. Ez a mágikus “kard” nem csak szabdalja az ellent, de kritikus találat esetén még az életünket is tölti. Most szükségünk lesz némi védelemre, hiszen az első sorból verekedni nem igazán poén, ha már két pofon után fekszünk.

Diamond Sking, Ice Armos, Archon, valamint a passzív képességek közül a Galvanizing Wand és a Blur segít abban, hogy a különféle pusztító mágiánkat minél tovább szórhassuk a szembenállókra. Már nincs másra szükségünk, mint egy-két rúnával szépen boostolható aoe csapásra: Arcane Torrent és az Energy Twister jó is lesz, vegyük még fel mellé passzívnak az Unstable Anomaly-t, és nem lesz más dolgunk, mint kimondani, amit mindenki legalább egyszer el akart játszani: Run, you fools!

Statok: Armor, Intelligence, Vitality, Elemental Resistance.

Most pedig nincs más dolgod, mint lefőzni 4 liter kávét, leugrani 10 zacskó chipsért, gyorsan elmenni WC-re, kóla, sör, ajtó kulcsra zár... És számolsz éjfélig. Már nincs sok...