F1 2010

A Forma1 napjaink egyik legjövedelmezőbb motorsportja, ezzel együtt talán a leghíresebb is. Így elég régóta volt már kérdés, hogy mikor érkezik végre a következő játék. Íme itt van, a méltán híres DiRT és GRID játékok készítőitől, a Codemasterstől.

Személy szerint eddig egy F1-es játék sem jött be, mind unalmassá vált elég hamar, így egyikkel sem játszottam sokat. Az F1 2010-ről sokminden elmondható, de az unalmas nem tartozik közéjük, ez már az első 10 percben kiderül.

Nincs semmi időhúzás, indítás után azonnal meg kell adni az adatainkat, kiválasztani egy-két dolgot és máris a Karrier módban találjuk magunkat, készen az első versenyünkre. Két versenyhétvége közül választhatunk, egyik a rövidebb, másik a normál hosszúságú. A kettő közti különbség az időmérőben van, normál hétvége esetén mindent végicsinálunk, ahogy azt egy rendes futamnál kell, a másiknál pedig egy gyorsított verziót kapunk, ahol a versenyen van a lényeg.

Az időmérő előtt lehetőségünk van szinte mindent beállítani az autón és a beállításokat tesztelni is. Próbálgattam több beállítást is, azonban a drasztikus változtatásokat kivéve nem igazán jelentettek különbséget. Miután ezzel kész vagyunk kezdődhet a valódi játék. Az időmérő nem különösebben érdekes, megyünk néhány gyors kört, ha tudunk, és kész is. Térjünk át a versenyre. Itt már komplikáltabbak a dolgok, hiszen a többi autó is a pályán van és köztük kell valahogy a kívánt pozíciót megszerezni, miközben be kell tartanunk a szabályokat is. Nehogy azt gondolja valaki is, hogy ez könnyű lesz, nem az.

Az irányítás nehézkes, billentyűzettel igen komoly kihívás megfelelően kezelni az autót. Egyértelműen kormánnyal való játékra lett tervezve. Ha a kocsit megtanultuk kezelni a következő probléma a szabályok betartása, ami nekem sehogy sem ment, elsősorban nem a saját hibámból. Leggyakoribb dolog a kanyarok levágása, a rendszer szörnyen érzékeli ezeket, néha lemehetek belső íven akár a kavicságyba is, máskor meg már a rázókő használatára kiírja, hogy levágtuk. Az ütközéseknél is meglehetősen érzékeli a dolgot, gyakran megesett velem, hogy másik versenyző jött belém és mégis én kaptam érte büntetést. Nem igazán értettem a dolgot, de lépjünk tovább. Az autó, mint egy valódi Forma 1-es autó nagyon könnyen törik, de ezeknek a töréseknek minimális hatását éreztem a vezetésnél, a gumik kopása sem észrevehető, mégis rendszeresen behívnak cserére.


Az autók közti teljesítmény különbségek sem jelentősek, a kanyarokban elég könnyű előzni (ha a fenti nehézségeken sikerült túllépni), gond nélkül tartottam a 4.-5. helyet is már az első versenyen, egészen amíg ki nem kell menni a boxutcába. Onnan egyszer sem sikerült utolsónál jobb helyen visszajönni, míg a többi versenyző rendszeresen jött vissza jól, ezt nem igazán értettem, hiszen egyáltalán nem rajtunk múlik a dolog.

Összességében vegyes érzelmeim vannak a versenyzéssel kapcsolatban. Megpróbáltak az arcade és szimulátor versenyek között találni egy középutat, ami szerintem nem igazán sikerült. Az F1 hangulata is csak néhol van meg, a könnyű előzések és az autók közti kis különbségek éppen azt veszik el, amitől a Forma 1 szép. Persze ezt a játékélmény érdekében fel kellett áldozni, de lehetett volna kicsit finomhangolni.

A játék többi része egyszerűen lenyűgöző, rendkívüli részletességgel van kidolgozva minden, apróságokra is odafigyeltek. A grafika is rendben van, az autók és a pálya szépek, a törések is élethűek. Néhány apróbb hibát lehet találni, de hol nem. A hang is jól sikerült , a zene passzol a játékhoz és a szinkronra sem igazán lehet panasz. A többjátékos mód sem maradt ki, bár a Windows Live rendszerét használja, ami  a tökéletestől elég messze van.

Mindent összevetve a Codemastars munkájában most sem kell csalódnunk. Vannak negatívumok bőven, de ezek nem sokat vesznek el a játék értékéből. Személy szerint nekem ez a Forma 1-es játék sem jött be, de egészen más okok miatt, mint a korábbiak. Mivel teljeskörű tesztre nem került sor, így a részletes pontozást is kihagynám, ehelyett szimplán 7/10 pontot adok neki.