An Android története, szép színes timeline-on

Android

Annak idején az első Androidos telefonom még az 1.5-ös, Cupcake névre keresztelt verzióval érkezett, majd hivatalos pályafutását az Eclair-rel fejezte be. Természetesen itt közel sem ért véget a történet, hiszen jött a CyanogenMod és gyakorlatilag ma már nincs olyan Android, ami ne fordult volna meg a kezeim között. Az OS fejlődése pedig sok radikális változást látott mind UI, mind mélyebb szinteken.

Ma már sok olyan funkció érhető el telefonon, ami magától értetődik. De ez nem volt mindig így. Az Android korai időszakában szinte minden kis extrához valamilyen alkalmazást kellett telepíteni - vagy egy custom ROMot, amiben elég sok dolog alapból elérhető volt. Ilyenek voltak sokáig a 4.2-ben debütált gyári Power Widgetek, de például az NFC támogatás is csak 2010 végén érkezett meg a Samsung Nexus S-sel.

Emellett a ma használatos, futurisztikus Holo UI sokáig csak a tabletek privilégiuma volt a Honeycombbal, mielőtt 2011. végén a Samsung Galaxy Nexuson bemutatkozott volna az Ice Cream Sandwich, a Jelly Beannel pedig a "hibrid" UI, aminek köszönhetően ma a tableteken és a telefonokon szinte ugyanúgy néz ki az OS. De példának okért a valós idejű navigáció is csak a 2.0-s Androiddal vált elérhetővé.

A kiney munkatársai készítettek egy remek timelinet, amely szemlélteti az OS fejlődését, a fontosabb állomásokat és eseményeket, valamint az új verziókkal érkező legfontosabb változásokat.

És hogy mit hoz a Key Lime Pie? A legfrissebb hírek szerint az egységesített, Google Babel névre hallgató üzenetküldési platformot, de az ábrán szerepel még az eszközök közötti SMS szinkronizálás és a szociális média integráció is. Plusz, ha minden igaz, a Google és a Motorola által közösen fejlesztett X Phone-on debütál majd.