Egy svéd kezdeményezést csaknem a Skype nyelt el, ám végül a Microsoft lett a legnagyobb hal

SkypeAz elmúlt hét folyamán a Microsoft alaposan megmozgatta üzleti ügyeivel a sajtót és a technológia köré épülő ipart azzal, hogy felvásárolta a VoIP szolgáltatások kolosszusát, a Skype-ot egy megdöbbentő összegért, 8,5 milliárd dollárért készpénzben.

Ennek egy oldalági következményére csak az elmúlt napokban derült fény: a Techcrunch megtudta, hogy a Skype a Microsofttal folytatott tárgyalások beindulását megelőzően extrém közelségbe került ahhoz, hogy a MyWidz nevezetű svéd kezdeményezést bekebelezze, ám a nagyobb ajánlat befagyasztotta a tárgyalásokat.

Több forrás is megerősítette, hogy a Skype azért igyekezett megszerezni a MyWidz-et, mert az számukra is előnyösen hasznosítható csapattal és technológiákkal rendelkezett. A MyWidz-ről le kell szögezni, hogy olyan rendszert tartott fenn, mely lehetővé tette cégek számára, hogy a felhőben fejlesszenek, megosszanak és fenntartsanak mobil alkalmazásokat.

Ennek megfelelően a Skype 2011 februárjában felvette a vállalattal a kapcsolatot.

A Techcrunch értesülései szerint a tárgyalások ettől kezdve folyamatosan zajlottak.

Úgy tűnik, a MyWidz szerette volna magasabbra csévélni az árát, hiszen fizető fogyasztóik épp csak kezdtek csordogálni, ezzel is alapjában bizonyítva a SaaS üzleti modell szilárdságát. Ez utóbbi a cross-platform mobil alkalmazások felhő-alapú rendszeren keresztüli előállítására, használatára és megosztására nyújt lehetőséget.

A Techcrunch munkatársa gyanúit megerősítendő egy beszélgetést eszközölt a MyWidz vezérigazgatójával Jonas Löfgrennel május 13-án. Noha Löfgren azt nem tudta megerősíteni, hogy a Skype valóban érdekelt lett volna a céggel való nyílt tárgyalások megkezdésében, azt állította, hogy a MyWidz valami épp elég nagy dologba fogott ahhoz, hogy önálló vállalatként is érdemes legyen fennmaradniuk.

Az azonban ellene szól, hogy a MyWidz korántsem az egyetlen játékos a felhő-alapú mobil alkalmazás menedzsment mezőnyében, s egyáltalán nem az első azok közt sem, akikre a Skype-nak érdemes lett volna szemet vetnie. Azt azonban semelyik másik cég sem erősítette meg, hogy ajánlatot tett volna neki a Skype, a MyWidz-en kívül.

A Skype szándéka viszont érthető. Az internetes telefonálás óriásának a MyWidz bekebelezése a technológián kívül olyan tapasztalt csapat megvásárlását is jelentette volna, akik képesek gondját viselni a Skype mobil alkalmazás fejlesztésének és karban is tartják a törekvéseket. A Skype jelen pillanatban az iPhone, az Android, a Symbian és BlackBerry készülékek számára kínál app-eket.

Most azonban, hogy végül a Microsoft nyelte el a Skype-ot, igen valószínűvé vált, hogy a bekebelezett cég egykori szándékaiból nem lesz tényleges további felvásárlás, noha teljességgel lehetségesnek tűnik az is, hogy ugyan némi késéssel, de tartják magukat az eredeti tervhez. Ám a várakozás perpillanat stratégiai jelentőséggel bír a vállalat számára.

A Skype amúgy sem számított soha igazán agresszívnek, ha felvásárlásokról volt szó.

Egyszer ugyan megkísérelték a szintén VoIP kezdeményezésként működő, Gizmo5 megszerzését, ám végül a lépést a Google tette meg helyettük. Hasonlóképpen közelről megvizsgáltak már több web-alapú video chattel foglalkozó vállalatot, de ezekből a szimatolásokból sem lett tényleges komoly tárgyalás soha.

A kérdésre, hogy Löfgren fontolóra venné-e, ha a Skype érdekeltségét fejezné ki a MyWidz megvásárlásában, éles ésszel azt felelte:

“Ha megfelelő összeget ajánlanának, természetesen.”

Ezzel szemben a Skype visszautasította a teljes történet kommentálását.