A tudomány alapján a kávé az örök élet forrása

Coffee

A társadalom koffeinfüggő részének valószínűleg nem kell különösebben alátámasztani, hogy miért is jó a fekete nedű mindennapos fogyasztása. Azonban az elmúlt években számos tudós annak szentelte idejét, hogy a kávé jótékony hatásait kutassa - és nem meglepő módon a tudomány ismét tette a dolgát, bizonyítva, hogy a kávé nemc sak ébren marandi segít, de ténylegesen jó hatással van az egészségre.

A kávéban található koffein elsődleges hatása az agyban található Adenosine inhibitor gátlása, amelynek hatásait elnyomva olyan neurotranzmitterek működését fokozza, mint a dopamine vagy a norepinephrine. Magyarul: a kávé nem csak javít az ember közérzetén, de javítja a rekaciós időt és a kognitív funkciókat úgy ámblokk. A kávé okossá tesz.

Ha pedig egy kis extra sütnivaló nem lenne elég, a koffein jelentős mértékben segíti a zsírégetést is. Nem véletlen, hogy a letöbb fogyókúrás csodaszer egyik fő alkotórésze a koffein, ugyanis a központi idegrendszerre kifejtett hatásával nem csak a metabolizmus folyamatait serkenti, de a zsírsavak égetését is jelentős mértékben szorgalmazza. Emellett a kutatások eredményei szerint a rendszeres kávéfogyasztás 11-12%-kal növeli az atlétikai teljesítőképességet.

Oké, még mindig nem elég? Rendicsek!

A kávé drasztikusan csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását, ami az elmúlt években drasztikus mértékű népszerűségnek örvend a humanoid populáció körében. Napi egy csésze minimum 23%-kal javítja az esélyeinket, míg minden egyes további adaggal extra 7% védelemhez juthatunk - persze ez nem azt jelenti, hogy napi 12 csésze immunissá tesz. A szívroham és a koffeinmérgezés létező veszély.

Mint már említettem, a kávé jó hatással van az agyra - de nem csak a fogyasztás pillanatában: öreg korunkra sem marad hála nélkül a fiatalkori függőség, ugyanis drasztikus mértékben képes csökkenteni az Alzheimer- és a Parkinsor-kór, valamint a dementia kialakulását. Emellett rendkívül jó hatással van a májra is, méghozzá az alkohol okozta pusztító folyamatok megfékezésével, illetve komoly mértékben képes megelőzni a májrák kialakulását is.

És végül, de nem utolsó sorban: vitaminok, vitaminok, vitaminok. A kávé tele van B-vitaminokkal, potassiummal, magnéziummal és anti-oxidánsokkal, amely a modern kori kuruzslók állítása szerint segít megállítani az öregedés jeleit, ráadásul többet tartalmaz, mint a gyümölcsök és a zöldségek együttvéve.