A 2017-es CES-en mutatta be legújabb termékeit a Sony

A január 5-én kezdődő Las Vegas-i CES-en mutatja be legújabb termékeit a Sony Corporation.

A Sony standjánál bemutatkoznak a legfrissebb termékek és újdonságok, a fókuszban azokkal a HDR-képes eszközökkel, amelyek új szintre emelik a képminőséget. Az eseményre látogatók személyesen is kipróbálhatják a Sony termékeket; az otthoni szórakoztatás legújabb eszközeitől, a 4K HDR televízióktól kezdve a részletes, 3D hangzást nyújtó hangrendszereken át a fényképezőgépekig, projektorokig, továbbá játékkonzolokig. A teljes termékpalettát úgy tervezték, hogy a felhasználóknak minden eddiginél nagyobb élmény legyen kedvenc tartalmaik lejátszása.

Helyi idő szerint január 4-én, szerdán, Kazuo Hirai, a Sony Corporation elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón mutatta be a legújabb HDR-képes termékeket és tartalmakat, köztük a Sony első 4K BRAVIA® OLED televízióját, az A1 sorozatot. Emellett említést tett a Sony további újdonságairól, amelyek célja, hogy inspirálják és gazdagítsák a felhasználók mindennapi életét. A vállalat alapvető célkitűzése továbbra is az, hogy újabb és újabb lehetőségeket tárjon fel a szórakoztató elektronikában.

A sajtótájékoztató videója megtekinthető az alábbi weboldalon:
https://www.sony.hu/electronics/sony-ces-bejelentesek

Fő terméktípusok és prototípusok bemutatása

Otthoni szórakoztatás és hangrendszerek
A Sony úttörő szerepet vállal a HDR népszerűsítésében. A technológiát a vállalat több vizuális és audio terméke is támogatja, ezáltal a felhasználók még élethűbb látvánnyal élvezhetik kedvenc tartalmaikat.

Az új BRAVIA OLED A1 sorozat magába foglalja a Sony egyedi képjavító technológiáit, köztük a 4K HDR X1™ Extreme processzort, amely a Sony csúcstelevíziójában, a ZD9 sorozatban is megtalálható. Az X1 Extreme vizuálisan feljavítja és még élethűbben jeleníti meg a 4K HDR tartalmakat. A rendkívül mély fekete és fényerő képes kihozni a maximumot az önvilágító OLED panelből. Az A1 sorozat támogatja a Sony egyedi Acoustic SurfaceTM technológiáját, amely úgy rezonáltatja a kijelzőt, hogy a hangzás közvetlenül a televízió képernyőjéből érkezzen a néző felé. A technológiának és a praktikus kialakításnak köszönhetően nincs szükség hangszórókra és állványra a nappaliban. A képernyőből érkező hangzás és a kép szinte eggyé válnak a néző előtt, ezáltal a tartalmak még élethűbben jelennek meg. Az OLED panel rendkívül széles betekintési szögének és az Acoustic Surface hangtechnológiának köszönhetően nappalinkból bárhonnan tökéletes lehet az audiovizuális élmény.

Az 4K HDR XE93 sorozatban a Sony egyedi Slim Backlight Drive+(plus) háttérmegvilágítási technológiája gondoskodik a rendkívül magas fényerősségről és kontrasztról. Emellett a 4K HDR X1 Extreme processzor támogatja a HDR remastert, amely a sztenderd dinamikatartományú (SDR) tartalmakat közel 4K HDR minőségűvé skálázza fel, és ezzel még nem ért véget a még jobb képminőséget támogatótechnológiák sora. Az X1 Extreme hozzájárul, hogy az XE93 sorozat tiszta képpel, kiváló kontrasztokkal és élettel teli színekkel jelenítse meg a 4K HDR tartalmakat. Az új BRAVIA televízió stílusos kialakításának köszönhetően a falra szerelve szinte egybeolvad környezetével, így nem látszik más, csak a színtiszta kép.

A CES-en a Sony standjánál a látogatók több, 4K HDR-képes terméket is megtekinthetnek. Megnézhetik például, hogyan elevenednek meg az “Uncharted 4: A Thief's End,” “Gran Turismo Sport” és a “Horizon Zero Dawn” 4K HDR-kompatibilis PlayStation®4 (PS4™) játékok az új BRAVIA képernyőkön. Szintén itt mutatkozik be a Sony új, 4K HDR-kompatibilis UBP-X800 4K Ultra HD Blu-ray™ lejátszója is. Az UBP-X800 támogatja a Hi-Res nagy felbontású hangtechnológiát, amellyel képes olyan részletességben visszaadni a hangokat, ahogyan azokat eredetileg rögzítették.

A Sony több, csúcstechnológiával felszerelt hangberendezést jelentett be, amelyekkel kompromisszumok nélkül élvezhetjük a 4K HDR tartalmakat. Közülük is kiemelkedik a HT-ST5000, amely a Sony új sound bar csúcsmodellje. A hangsugárzó nem csak a Hi-Res, nagy felbontású hangtechnológiát támogatja, hanem a Dolby Atmos® újgenerációs 3D surround hangformátumot is, amelyek együtt új szintre emelik az audioélményt. A HT-ST5000-ben megtalálható az egyedi S-Force PRO Front Surround wave-front control technológia, amely ideális irányokba bocsátja ki a hanghullámokat, ezáltal erőteljes hangzással telíti meg szobánkat. Mindemellett a Sony Pictures Entertainment profi hangmérnökei úgy kalibrálták és optimalizálták a HT-ST5000 hangminőségét, hogy ideális legyen mozifilmek lejátszására. Az új STR-DN1080 többcsatornás, integrált erősítő hangzása három dimenzióban terül szét szobánkban köszönhetően a DTS:X™-nek, a Hi-Res nagy felbontású hangtechnológiának és a Dolby Atmos-nak. Az STR-DN1080 egyéb, beépített hangtechnológiái a Sony-ra jellemző egyedi akusztikus teret képesek kialakítani, mint például a Speaker Relocation, amely optimális akusztikai környezetet biztosít még szűk helyen is, valamint a Phantom Sound Back, amelynek köszönhetően gazdag térhangzást hallhatunk szobánk bármely szegletében.

A fentieken túl újdonság, hogy a Sony párosítja Wi-Fi kompatibilis audio termékeit1 és Android TV operációs rendszerű 4K HDR televízióit, amelyek kompatibilisek a Google Assistant Google Home applikációjával. A csatlakoztatott audio eszközökkel csupán egy egyszerű hangutasítással stream-elhetjük zenéinket több szobán keresztül, vagy érhetjük el YouTube TM csatornánkat és egyéb zenei szolgáltatásokat televíziónkon. A hangvezérléses működést a Sony standjánál is ki lehet próbálni. Ezeken túl a Sony további két, fejlesztés alatt álló, zajszűrős, vezeték nélküli fejhallgató prototípust is bemutatott, amelyek még nagyobb szabadságot nyújtanak a magas minőségű zenehallgatás terén. Az egyik egy teljesen kábelmentes, egymástól független bal és jobb hangszóróegységekkel rendelkezik, a másik pedig egy nyakpánt kialakítású fejhallgató.

Képalkotó termékek és megoldások
A Sony hosszú ideje azon dolgozik, hogy teljes körű megoldást nyújtson a képalkotás terén kezdve a különböző fényforrásoktól, az objektíveken, képérzékelőkön, képfeldolgozáson, IP átvitelen át a kijelzőkig. Idén a Sony elsősorban a széles közönség számára készült képalkotó eszközeit mutatta be.

Az idei CES-en jelentették be az új VPL-VZ1000ES2 ultra rövidszórású lézerprojektort, amely kis méretének köszönhetően bárhol elfér a nappaliban, ezáltal egyszerűen, nagyképernyőn élvezhetjük a magával ragadó 4K HDR tartalmakat. Ultra rövidszórású lencséjének köszönhetően a VPL-VZ1000ES 6 hüvelyk3 távolságból képes vetíteni a kiválasztott felületre, így nem kell aggódnia zavaró sziluettek miatt.

A Sony kiállította közelmúltban bejelentett képalkotó termékeit is, köztük a kivételes gyorsasággal rendelkező, APS-C érzékelős, tükör nélküli zászlóshajóját, az α6500-at. A fényképezőgép 11 kép/mp sorozatfelvételre képes, a képek élességéről az 5-tengelyes optikai képstabilizátor gondoskodik, valamint érintőképernyőjén könnyedén beállítható a megfelelő élesség. Az α6500 mellett az RX100 V prémium kompakt fényképezőgép is helyet kapott a standon, amely 24 kép/mp sorozatfelvételre és szuperlassított mozgófelvétel készítésére képes. A műsorszóró berendezések között a Sony olyan termékeket állított ki, mint például a HDC-4800 kamerarendszer, amely új és egyedi videofelvételi élményeket nyújt, mindezt 4K felbontásban. A kamera 4K/8x szuperlassított mozgófelvételre képes, amely rendkívül látványos például élő sportközvetítések közben. A Sony standon megtekinthető a PVM-X550 55” típusú 4K OLED professzionális felhasználásra szánt monitor is.

A nagyméretű kijelzőrendszerek között a Sony bemutatta saját, ultrafine LED fényforrású, skálázható rendszerét, amely az egyedi CLEDIS™ magas képminőségű kijelző technológia egységeiből áll össze. A rendszert egy körülbelül 32' (horizontális) x 9' (vertikális) méretű kijelzőn mutatták be, amelyen olyan gazdag színekkel és vizuális élményt nyújtva jelennek meg a mozgó- és állóképek egyaránt, amelyekre a jelenlegi kijelzők nem képesek.

Játék és hálózatok
A PlayStation®VR egy virtuális valóság (VR) rendszer, amely új szintre emeli a PS4™ játékélményt. A Sony stand látogatói átélhetik a valódi vezetési élményt a “Gran Turismo Sport”  PlayStation®VR verziójával, valamint izgalmas űrkalandokra vállalkozhatnak a “Farpoint”-ban, amelyben a PlayStation®VR Aim Controller segítségével győzhetik le ellenfeleiket.

Life Space UX
A Life Space UX koncepció alapja, hogy egyedi élménnyekkel, új lehetőségeket kínálva segítse formálni mindennapi életterünket. Ebben a kategóriában mutatta be a Sony első koncepció modelljét, az “Új 4K Projektor -Minden itt van- ” néven, amelynek segítségével új módszerekkel érhetjük el kedvenc könyveinket, film- vagy zenei gyűjteményeinket. Természetesen hagyományos projektorként is használható, amellyel nagy felületre kivetítve nézhetünk tartalmakat. A “-Minden itt van-” koncepciót az a cél motiválta, hogy új tartalmak felfedezésére inspiráljon. Kivetíthetjük például teljes könyvgyűjteményünket a falra, majd végiglapozhatjuk őket.. A 4K ultra rövidszórású projektor mellett, a LED lámpás hangszórót, a hordozható ultra rövidszórású projektort és a Glass Sound hangszórót is bemutatta a Sony. A Life Space UX segítségével új értékeket és élményeket fedezhetünk fel mindennapi életterünkben.

A Sony standon további izgalmas kezdeményezésekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, amelyekkel a vállalat célja, hogy a szórakoztató elektronikában rejlő lehetőségeket még tovább bővítse. Ilyen pédául a Future Lab Program™ „N” és a „T” koncepciók kutatási és fejlesztési prototípusai, amelyek célja, hogy a felhasználókkal közösen hozza el a jövő emberének életstílusát. A Sony belső start-up programok, valamint az új üzleti inkubációs kezdeményezésének, a Seed Acceleration Program fejlesztések keretein belül létrejött termékek a következők: Xperia™ Smart termékcsalád, amely új utakat nyit meg a kommunikáció terén, az önirányítású drónok vagy az Aerosense Inc. (Sony Grouphoz tartozó vállalat) által kínált az ellenőrzést és mérést szolgáló felhő alapú adatfeldolgozó szolgáltatások.


1: Vezeték nélküli hangszórók, házimozi rendszerek és többcsatornás, integrált erősítők beépített Chromecast támogatással.
2: Az adott modell az Egyesült Államokban kapható. Az elnevezés régiónként változhat.
3: A távolság a projektor szélétől a kivetítő felületig értendő, 100” (16:9) képátló esetén.