Qualcomm Toq: na ilyen egy smartwatch!

Qualcomm Toq

Tegye fel a kezét aki nem gondolja úgy, hogy a Samsung Galaxy Gear egy kicsit túllőtt a célon. Mikrofon, hangszóró, kamera, mindenféle appok… Egy órába. Ami lényegében egy mini telefonná avanzsálódott, amit az ember a csuklójára tud felcsapni és máris megvan az instant Michael Knight életérzés. De mi van azokkal, akik hozzám hasonlóan csak egy kiegészítőt szeretnének a csuklójukon hordani, ami mutatja az időt, néhány értesítést, meg esetleg tud még pár trükköt? Nos, nekünk itt a Qualcomm Toq.

Az eredetileg processzorok és SoC-k gyártására szakosodott cég úgy gondolta, hogy beszáll a smartwatch buliba, méghozzá egy igen szép, letisztult, egyszerű órával.

A Toq egy 1.5”-os, Mirasol panelt használ az értesítések és az idő megjelenítésére. Ezt a technológiát eredetileg a színes eBook olvasók esetén szeretik alkalmazni, ugyanis erős fényviszonyok mellett is jól látható, ráadásul keveset eszik százon.

Az órában nincs WiFi vagy 3G/4G antenna sem - és sajnos NFC sem: a kapcsolat szimplán Bluetooth-alapú, aminek köszönhetően megint csak sikerült lejjebb szorítani a fogyasztást. Azonban van benne egy gyorsulásmérő, tehát elméletileg valamilyen minimális fitnessz-funkciókra képes lehet.

Ha minden igaz, akkor ez a minimalista smartwatch nagyjából két napot húz le egyetlen feltöltéssel úgy, hogy nem lehet kikapcsolni. Tölteni az órával együtt érkező dobozzal lehet, ami egyben a vezeték nélküli töltőként is funkcionál - ehhez a Qualcomm WiPower megoldását használja, tehát a telefonos Qi töltők nem sokat érnek majd. Emellett a dobozban találunk még két vezetéknélküli fülhallgatót is, ami valószínűleg az első normál méretű, semmiféle pánttal vagy egyéb extra résszel nem rendelkező ilyen füles.

Működését tekintve pontosan azt teszi, amit egy ilyen kütyütől elvárna az ember: egy alkalmazás segítségével megadhatjuk, hogy melyik értesítéseket jelenítse meg, majd ezek között váltogathatunk. E-mailt írni vagy webet böngészni nem lehet majd, de mondjuk hívást lehet vele fogadni, amihez a BT fülesek máris kapóra jöhetnek. Plusz elfogadhatunk találkozókat, előre megírt üzeneteket is küldözgethetünk. De ezen felül semmi olyat nem tud, amit igazából nem is kéne neki. Plusz ugye ez azt is lehetővé teszi majd, hogy a zenelejátszót vezéreljük róla. Ami bőven elég, főleg, hogy minden másra ott a telefon a zsebemben.

Az egyetlen bökkenő jelenleg, hogy a cég nem igazán árult el részleteket azzal kapcsolatban, hogy mikor és mennyiért lesz elérhető. Mindenesetre engem sikerült megnyerniük.