Panasonic G90: Kiváló belépő a komolyabb fényképezés világába [GALÉRIA]

centerA mai okostelefonok - különösen a Google Pixel széria - könnyedén kiváltanak egy hagyományos, zsebrevágható point & shoot gépet. A szoftveres mágia gyakorlatilag bárki számára lehetővé teszi, hogy különösebb erőfeszítéssel tudjon kiváló képeket készíteni - ha pedig ezen felbátorodva szeretnénk ténylegesen megtanulni jó képeket készíteni, akkor a Panasonic G90 egy jó választás.

A váz kialakításában semmi meglepőre nem kell számítanunk: a jól megszokott, régi tükörreflexes gépeket idézi, azonban a fogást biztosító területeken a gumírozott felület talán egy kicsit jobb fogást biztosít, mint a legtöbb vetélytárs esetén.

Súlyát tekintve is sikerült megtalálni a középutat: bár érezni, hogy ott van a kezünkben / lóg a nyakunkban, hosszabb idő elteltével sem fogjuk azt érezni, hogy teher lenne.

A dobozban a gép és az objektív mellett találunk egy pántot, akkumulátort, töltőt, a felhasználói kézikönyvet, valamint az 12-60-as objektív végére szerelhető napellenzőt is.

A gép hátulján egy OLED panelt találunk (az európai piacra szánt, G90-es modell esetén), amely mellett az elkészült képek visszanézését elindító gomb, a menüben történő navigációt vezérlő, tárcsás kereső, valamint a törlő gomb kapott helyet. A kereső mellett találjuk az autofocus módok közötti váltást biztosító, 3 állású kapcsolót.

Felülről nézve jobb oldalon kapott helyet az exponáló gomb, a szintező segéd, a fehéregyensúly szabályzó, illetve a fényérzékenység (ISO) állító gomb is. Bal oldalon tudjuk beállítani a felvétel módját (egyszeri, sorozat, 4K, időzítő, stb).

Számomra kifejezetten kellemes meglepetés volt, hogy a G90 mennyire “segítőkész” teljesen manuális módban (a teljesen automata módokat ezúttal nem sokat használtam, mivel arra - a zoomon kívül - tökéletes a telefon is). Az automatikus ISO szoftveres mágia segítségével állítja be a megfelelő értéket, ami az esetek túlnyomó többségében sikeresen kiküszöbölte a mozgó alanyok elmosódását.

center

Ami viszont határozottan nagyobb odafigyelést és kihívást jelentett, az a fehéregyensúly beállítása. Sajnos sokszor előfordult, hogy a kijelzőn megjelenő kép ugyan jól nézett ki, később a monitoron (vagy a TV-n, HDMI kábellel összekötve) már nem ugyanazt az eredményt adta vissza.

Szerencsére a G90 nem csak az elkészült képet, de a RAW verziót is elmenti, így kedvünkre játszhatunk, amíg el nem érjük a kívánt eredményt. Bár alapvetően ilyen utómunkákra akkor van szükség, ha az ember inkább a hideg fények dominanciáját preferálja - alapértelmezetten a kamera igyekszik semleges maradni és elkerülni a Samsungnál vagy az Apple-nél látott, sárgás tónussal elért “meleg” hatást.

Mint minden DSLR, a “portré” mód itt is remekül el lett találva. Aki elsősorban a telefonoknál megszokott “bokeh” effekthez van szokva, elsőre biztos meg fog lepődni: a G90 kiváló munkát végez ezen a téren, a kép tárgyát szépen, kontrasztosan kiemelve - bár a hátteret néha talán túlságosan eldolgozza (de természetesen ezen is kedvünkre dolgozhatunk utólag a RAW képeknek köszönhetően).

További kellemes meglepetést okozott a nappal szembeni fényképezés eredménye: a tipikus túlexponál, vagy a felismerhetetlenségig sötét képek helyett még automatikus módban is remek képeket kapunk, ha pedig kicsit művészibbre akarjuk venni a figurát, a manuális beállításokkal tényleg csak a kreativitásunk fog határt szabni.

center

Én személy szerint a napfény “ellen” inkább ezeket a beállításokat használtam, mivel a napellenzővel készült fényképek sok esetben túl sötétek lettek, még automatikus beállítások mellett is. Nem beszélve arról, hogy később az így szerzett tapasztalatokat felhasználva a telefonnal készített képekkel is sokkal többet tudunk majd játszani (és nem kell az Instagram filterekre támaszkodnunk).

Mint említettem, a G90 támogatja a 4K videók készítését, így akár házi vloggerkedésre is remek választás lehet - sajnos ennek a tesztjére már nem maradt időnk, mivel az akkumulátor eredetileg “garantált”, kb. 290 képre szavatolt élettartamát sikerült felélni - habár kb. 360 képpel -, mielőtt levideózhattuk volna a naplementét. Kirándulásokra tehát érdemes egy külső akkumulátort (vagy 1-2 tartalékot) vinnünk magunkkal.

Ó, és még mielőtt elfelejtem: a hátsó OLED panel teljesen kifordítható, így selfie készítésére is tökéletesen alkalmas a gép.

A Panasonic G90 remek választás, ha valaki szeretne mélyebben elmerülni a fényképezés világában, és kicsit előre gondolkodva már egy közepes(ebb) szintű géppel tenné mindezt. A manuális beállítások széles repertoárjának köszönhetően számos dolgot kipróbálhatunk, a RAW file-oknak köszönhetően később is tudunk tökéletesíteni a képeinken, a 4K támogatásnak hála könnyedén készíthetünk impozáns felvételeket.
 

center